Семейно здраве

Гъбички по ноктите

Гъбичките - тема стара, колкото света. Тях ги е имало много преди нас, хората, на земята и вероятно ще останат много след нас. И все пак, не може да не ни прави впечатление, че темата е особено актуална в съвременния свят, просто защото веднъж сблъскали с

Гъбички по ноктите

Гъбичките - тема стара, колкото света. Тях ги е имало много преди нас, хората, на земята и вероятно ще останат много след нас. И все пак, не може да не ни прави впечатление, че темата е особено актуална в съвременния свят, просто защото веднъж сблъскали се с проблема - гъбички по ноктите, хората разбират колко е трудно да се „разделят" с тях. Затова ние отправихме задълбочен поглед към поредния бич срещу модерния човек, с надежда да ви помогнем да излезете от трънливия път, по който не растат красиви печурки и манатарки.

Причинителите

Гъбичките по ноктите се причиняват от гъбични видове, които засягат човешката кожа. Нокътят като рогова структура е също част от човешката кожа. Протичането обаче на гъбичната инфекция при него има някои особености. Те се обуславят от факта, че нокътят расте много бавно - растежът му е с 0,01 мм на денонощие при здравия човек. Което означава, че една цялостна нокътна плочка се изгражда за около 3-4 месеца. Поради тази причина веднъж засегната от гъбична инфекция, тя може да трае много по-продължително, отколкото по кожа.

Предразполагащи фактори

Като цяло ноктите, както и кожата имат естествени защитни механизми, които ги правят устойчиви на гъбичките. Но когато има някакви дефекти по самата кожа или в нейните защитни механизми, те се явяват предразполагащи фактори за развитието на гъбичната инфекция. Ключовата дума е имунитет, както общ, така и локален. Всички фактори, които по някакъв начин могат да компрометират имунитета стават една предпоставка за развитието на гъбична инфекция.

Причините

Една от най-честите причини за гъбична инфекция се изразява в повтарящите се травми, което може да се получи от носенето на неудобни обувки, които притискат ноктите, или професионални гумени ботуши и други, които запаряват. Вследствие на тези травми се създават пространства, в които  гъбичната инфекция може да се зароди и започне да се развива, благоприятствана от топлината и влагата. Ако обаче нокътят е здрав, човекът е здрав и има добър имунитет, това, че се подлага на такива натоварвания, не винаги е равно на гъбична инфекция.

Причина за гъбичките по ноктите може да бъдат някои заболявания: захарен диабет, автоимунни заболявания, като следствие от продължително лечение с кортикостероидни препарати, злокачествени заболявания.

Друга причина за появата на гъбички по ноктите е напредването на възрастта.

Статистиката

Мащабно проучване в САЩ от преди няколко години показало, че на 75-годишна възраст 80% от хората имат гъбична инфекция на краката. Тоест гъбичката по ноктите е един естествен процес във времето.

Това явление се обуславя от една страна от факта, че на тази възраст артеросклерозата е вече напреднала, оросяването на крайниците е намалено, а имунните клетки са част от тази циркулация. Следователно няма как имунитетът да не спадне при едно нарушаване на оросяването. Другата причина, е че тази категория хора страдат от много хронични заболявания, например от захарен диабет, който се среща често при тях, нерядко имат злокачествени тумори, по повод на което се провеждат химиотерапии, лъчетерапии и т. н.

Страдат ли и децата

При малките деца развитието на гъбична инфекция е почти невъзможно по две причини. Първата е, че гореописаните фактори са възрастово обусловени и в тази възраст са изключително редки. Второто нещо е, че при децата има една особеност - няма хормонална дейност и мастните жлези не работят. Така не се създава благоприятна „почва" за гъбичките. Малките деца могат да бъдат засегнати единствено от гъбичката кандида. Но тя атакува детските нокти, само когато има някакъв имунодефицит. Като цяло класическите гъбички при възрастните при децата са изключително редки.

Симптомите

Когато ноктите бъдат засегнати от гъбична инфекция, в тях настъпват няколко промени. Първото е, че нокътят загубва блясъка си и неговият цвят започва да се променя. Другата промяна е, че появявайки се под него, гъбичката започва да го деформира, нокътната плочка става набраздена, ронлива и започва да се надига. Тези промени се случват бавно и постепенно, завземайки нови и нови зони, вследствие на което целият нокът се обезформя, става огромен, а в по-тежките случаи до такава степен, че хората не могат да си обуят обувки.

Къде става заразяването

Навсякъде. Гъбичките имат тази разпространеност, благодарение на факта, че имат една неактивна форма - спори, които са много устойчиви във външната среда и могат да просъществуват в неблагоприятни условия дълго време. И винаги, когато намират благоприятна среда - топлина и влага, стават активни форми. Някога тази идеална среда най-често се е получавала при носенето на кубинки в казармата от мъжете. Това в момента не е толкова актуално, но има значение към професии, които са свързани с подобно работно облекло.  Басейните и местата, където има повече влага, също са „прекрасна" основа за развитието им.

Какво показват проучванията

При проведени проучвания за басейните, къде точно е най-голямото разпространение на гъбичките, се установило, че основно те се концентрират по ръба на басейна, по стълбите и по трамплина. Най-голямата концентрация е по трамплина. Но все пак, за да започне гъбична инфекция, трябва да има и другите условия - нараняването на кожата или предразполагащите фактори, защото здравата кожа е устойчива. Фактите показват, че много хора ходят на басейн, но не всички получават гъбична инфекция.

Други причини за промени по ноктите

Промените по ноктите не винаги са равни на гъбична инфекция. Има доста болести, които могат да дадат промени по ноктите, които приличат на гъбична инфекция, но не са. Това са както кожни, така и други заболявания. Нокътната плочка ежедневно се изгражда и когато има някакви вътрешни страдания, например анемия, метаболитни и други смущения, тя страда и не може да бъде изградена пълноценно. Тогава нокътят излиза с деформации. Също така има кожни заболявания, които протичат с промени по ноктите. Едно класическо такова заболяване е псориазисът. Той може да засегне ноктите, но това не означава, че има гъбична инфекция.

Диагностицирането

Когато има видими изменения по нокътя, първата стъпка е да се  направи изследване, за да се потвърди или отхвърли съмнението за гъбична инфекция. Вземането на люспички от нокътната плочка и обработката им с калиева основа дава много сигурна диагноза.

Лечението

За разлика от гъбичките по гладката кожа, където лечението е доста по-лесно, и понякога е достатъчно само локално третиране с антимикотичен разтвор или такъв крем за една седмица, то съвременното лечение на нокътната плочка по цял свят се провежда с таблетки. Периодът на тяхното приемане е в рамките на 4 месеца за краката и 3 месеца за ръцете. Идеята е във всеки един ден през тези 4 месеца в нокътната плочка да се отлага лекарство и тя да излиза защитена, а гъбата да бъде избутана.

По-старите методи на лечение са доста по-малко ефикасни. Въпреки че статистиката не е толкова точна в този случай, но приблизително успеваемостта на локалните методи на лечение, с изпилване и обработка с антимикотични разтвори с йод, е към 30-40%. За разлика от таблетките, където се смята, че е към 80-85%. Те обаче също не дават 100% гаранция. Но преди да се назначи някакво лечение, трябва да се видят и други фактори - дали човекът приема и други лекарства, дали има проблеми с черния си дроб. Защото става дума за едно 4-месечно лечение, което трябва или да бъде довършено, или изобщо да не се започва. Няма никаква полза, ако таблетките се пият две седмици и после бъдат прекъснати по някаква причина.

Хирургично лечение - хирургичното изваждане на ноктите е било масово практикувано, но сега то се препоръчва в случаите, в които нокътят е изключително удебелен и деформиран. Но дори и да бъде приложено, това не отменя използването на таблетки, защото често и следващият нокът отново израства заразен. След няколко такива хирургични изваждания обаче може да бъде увредена трайно кожата и нокът повече да не израсне.

Гъбичките по ноктите - козметичен или медицински проблем?

Гъбичките по ноктите са повече козметичен дефект. Може да се каже, че гъбичката, работейки върху мястото, със своите отпадни продукти, може да окаже някакво токсично въздействие на организма, но то към днешна дата не е измерено достатъчно точно и по методите на статистиката не е доказано, че заболяване на вътрешните органи има пряка връзка с гъбичната инфекция. Понякога обаче гъбично променените нокти, тъй като са много рехави, стават входна врата за някои микроби. Такива са например стрептококите, които прониквайки през нокътя могат да засегнат дълбоката подкожна тъкан и да предизвикат така наречения червен вятър. По-честата входна врата за микробите обаче е гъбичната инфекция между пръстите, където тъканта е мека и там по-лесно може да проникне.

 

Автор: Силвия Чалъкова Консултант: д-р Красимир Митков - дерматолог, МЦ към ДКЦ "Александровска" и клиника "Персенк", дерматология и венерология, тел. 0888 465 029

 

 

Сподели: