Здраве

Гърчове при бебета и малки деца

Гърчове при бебета и малки деца - звучи стряскащо, но всъщност се случва нерядко, особено при покачване на телесната температура. Ето малко повече практична информация, за това как се разпознава състоянието и кои са правилните действия от страна на родит

Гърчове при бебета и малки деца

Гърчове при бебета и малки деца - звучи стряскащо, но всъщност се случва нерядко, особено при покачване на телесната температура. Ето малко повече практична  информация, за това как се разпознава състоянието и кои са правилните действия от страна на родителите, ако това се случи.

Възрастта, в която се случват най-често

Гърчовете са състояния, които могат да се появят във всеки един етап на детството, като най-чести са в кърмаческата и ранната детска възраст.

Какво представляват гърчовете

Гърчът е неволево съкращение на една или повече мускулни групи със или без загуба на съзнание. Предизвикват се от дразнене на моторните клетки и центрове в главния мозък от различни причини, които най-общо могат да се разделят на инфекциозни: вируси и бактерии; възпалителни заболявания на мозъка - менингит, енцефалит, мозъчен оток; травми на главата; въздействия на медикаменти и други токсини; други заболявания на мозъка - мозъчни кисти, хидроцефалия, мозъчни тумори, мозъчни кръвоизливи; понякога са наследствени; често причината остава неуточнена.

Какви са причините за появата на гърчове

При новородени най-често гърчовете са причинени от родова травма, инфекции, електролитни нарушения, хипогликемия, мозъчни заболявания - кисти, хидроцефалия и други.

При деца от 1-4-годишна възраст най-чести са фебрилните гърчове, които могат да се изявят с различна тежест и продължителност и обикновено преминават до няколко минути. Ако продължат повече от 15 минути се говори за т.н. комплицирани гърчове. Проявяват се при повишена температура на детето над 39 градуса, настъпват внезапно със загуба на съзнание, стягане на челюстите, цялото тяло и крайниците /тоничен гърч/, с ритмични потрепвания на ръчичката /клонус/, или отпускане на тялото с обръщане погледа встрани или нагоре, затруднено дишане. Дете, което е направило фебрилен гърч, през следващите 2-3 години има вероятност да повтори гърча, при повишаване на температурата или при висока. Статистиката сочи, че 3-5% от всички деца имат поне веднъж през живота си фебрилен гърч. 20-30% от тях имат родители, братя, сестри, които също са имали фебрилни гърчове, което говори за известна наследственост. Тези гърчове обикновено отзвучават след 4-годишна възраст.

Епилептични гърчове

Освен фебрилните гърчове, има и епилептични. Проявяват се обикновено внезапно - по време на игра, при събуждане, сън, понякога при температура, в хода на остра инфекция на дихателните пътища, ентероколитни нарушения, инфекции на пикочните пътища, ОВИ и пр. Най-общо могат да се разделят на голям и малък припадък. Протичат с различна честота от 1 път годишно до няколко в денонощието. По-големи деца, които са имали предишен "припадък", могат да усетят настъпването на гърча, като например усет на определена миризма, което им дава възможност да се подготвят, да изберат безопасно място. Това не може да се случи при първи  "припадък", поради което детето може да се нарани, изгори и прочие. След гърча то няма никакъв спомен за случилото се.

Към какъв специалист да се обърнете

Всеки родител, който има дете, направило гърч, преживява стрес. Живее със страх, че това отново ще се случи. Тревожи се за причината,  предизвикала гърча, дали не се касае за епилепсия или друго неврологично заболяване. По тази причина и във връзка с безопасността на детето е необходимо задължително да се направи консултация с лекар. Най-добре първоначално да се консултирате с личния лекар или ако не може да се свържете с него, обърнете се към лекар от бърза помощ. След отзвучаване на гърча, детето трябва да се консултира с педиатър или детски невролог с цел диагностично уточняване и адекватно поведение и лечение, за да бъде вашето дете здраво, дори и да се наложи да приема определен период от време медикамент!

Въпроси към специалиста

Как родителите да разпознаят, че детето им прави гърч?

Когато родителите за първи път видят детето си в гърч, изпадат в паника, не знаят как да реагират. Най-фрапантният случай в практиката ми беше, когато в кабинета пристигна баща с бебе, изпаднало в гърч, който беше дошъл по снега бос и по риза. 

Когато има ритмично потрепване на крайник, мускулче на лицето, например ъгълът на устата, окото, възможно е да се касае за гърч.

Други признаци са: когато детето периодично отпуска и отклонява очите за кратко или по-продължително време назад, втренчва поглед в определена точка, не е контактно в тези моменти, изпитва внезапна, остра коремна болка, когато е изключена друга причина и пр.

Докато гореизброените състояния по-трудно се разпознават и някакси по-малко притесняват родителите, настъпването на един генерализиран гърч се разпознава веднага. Детето е в безсъзнание, не реагира, има потрепвания или е стегнато цялото тяло и крайниците, има затруднено дишане, възможно е изпускане по малка и по-рядко по голяма нужда. Има малки изключения, например при тетанус характеристиката е по-специфична. В България обаче задължително се имунизират всички деца против тетанус и това заболяване не се среща. Но в някои други страни, например в Либия, по време на работата ми там, в детско отделение попадаха новородени на около 20-30-дневна възраст, родени в дома, в пустинята, с изявена клиника /гърчове/ на тетанус. При тях входна врата за заболяването беше пъпната връв, обработена без всякаква стерилност и необучени хора.

 Какво трябва да направят родителите, ако детето им получи гърч?

На първо място трябва да запазят спокойствие. Ако детето е в безсъзнание, трябва да се постави на една страна, в стабилно странично положение, което осигурява проходими дихателни пътища. Да внимават по време на гърча около детето да няма остри или горещи предмети, поради опасност от нараняване.

Да се разкопчаят дрехите, да няма стягащи коланчета, за да диша по-лесно.

Да не се дава нищо през устата. Ако детето е с висока температура, може да се постави свещичка за свалянето й /ефералган, нурофен, вибуркол/. Може да се направи частично влажно обвиване - компреси в областта на ингвиналните гънки, под мишниците, на челото. Не се опитвайте да отворите устата или да извадите езика, защото това може да утежни състоянието.

Ако родителите са обучени, може да се постави диазепам от специална тубичка за ректално приложение.

Докато единият родител извършва всичко по-горе изброено, другият да се свърже с личния лекар или бърза помощ!

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Христина Шкодрова педиатър, детски кардиолог, лекар по първа българска помощ за деца към БЧК, тел. 0888 934 737

 

 

Сподели: