Lifestyle

Хайде на разходка!

На теория всеки от нас е наясно, че редовното излизане навън е здраве, но когато става въпрос за зимна разходка, повечето майки и татковци дават крачка назад.

Хайде на разходка!

И тъй като зимата е в разгара си, ще поставим в центъра на прожекторите разходката в студено време и ще се опитаме да ви убедим, че тя е важна както за здравето, така и за имунитета на детето. 

Какво ни дава разходката?

Здраве

Научните доказателства сочат, че когато е студено, въздухът е по-чист и богат на кислород, а всяка прашинка потъва в снега. Свежият въздух навън се диша много по-леко, отколкото замърсеният и прашен у дома. Едновременно с това дихателните пътища на детето работят много по-добре, а кръвта в тялото се насища с кислород.

Закаляване

Температурата навън със сигурност е различна от тази вкъщи, а това непременно ще помогне за закаляването на детето.

Витамин Д

Както е добре известно, слънцето през зимата е малко и единственият начин мъничето да получи здравословната и важна порция витамин Д, е, ако го изведете навън.

Повече движение

Движението е здраве, и това се отнася както за големите, така и за малките. Докато се разхождаме навън, облечени в дебели топли дрехи, със сигурност изразходваме достатъчно количество енергия и сила, което стимулира работата на сърдечно-съдовата и имунна система. А резултатът от порядъчната доза движение е добрият апетит и сладкият сън после.

Развитие и социализация

Навън светът е друг - различен и нов, а това е особено важно за развитието на малкото бебе. Разхождайки се, детето вижда различни неща и научава причинно-следствените връзки между тях - кучето лае, птичката лети, а снегът е бял и красив.

 

Автор: Нели Христова

 

 

Сподели: