Развитие и обучение

Happy hour

Време за децата

Happy hour

Колкото и да се мотаете с домашните си задължения, винаги настъпва „скучният час". Моментът, когато вечерята изглежда като далечен спасителен мираж, а неуморните хлапета си искат жизнено необходимото им внимание или се боричкат с писъци из стаите. Преодолейте силното си желание да си сложите тапи в ушите и да се скриете зад вестника или монитора - прочетете им книжка.

ЗА ДЪЖДОВНИТЕ СЛЕДОБЕДИ

Книжките с картинки са спасителната лодка за много дъждовни следобеди. Дори да са ги слушали вече петдесет пъти, децата ще искат поне още петдесет. А в новите книжки картинките ще им приковат вниманието, докато вие четете. За да не ви се доспи, опитайте да чете изразително, променяйте си гласа, ръкомахайте, правете гримаси. Ако и това не помага срещу дрямката, нарисувайте заедно с детето някоя случка от книжката. С малко повече ентусиазъм бихте могли и да направите фигурки на героите от книгата със солено тесто.

Забърква се от равни части сол и вода с две части брашно. От него може да правите свещници, купи, бижута. Оцветете тестото предварително или след като го изсушите на 100 градуса във фурната. За тези занимания с децата добра работа върши и глината.

Играта с пластилин е също толкова забавна, макар резултатите от нея да не са дълготрайни. Когато подариха на дъщеря ми първия комплект пластилин, мачкахме, натискахме, издърпвахме, разточвахме и изрязвахме по няколко часа дни наред. Разбира се в един момент и това занимание ни омръзна. Следващата ни занимавка беше сгъването на хартия и изработването на оригами. Цветя, пеперуди, параходи, жаби украсяваха масите, прозорците и таваните вкъщи, а из въздуха летяха ракетки.

Връзването на различни възли също е занимание, което може да запълни няколко свободни часа. За начало е достатъчно средно дебело въже, за да се усвоят основните видове. Освен, че е забавно за децата, може да се окаже и полезно. Умението за правилно връзване е жизнено важно при алпинистите и решаващо за успеха на рибарите. А изработването на декоративни възли е първата стъпка към усвояване на изкуството на макрамето. Дори да не познавате друг, освен обикновения възел, да учите заедно с детето ще е забавно. Още повече, ако го оставите то да играе ролята на учител. Дори още да не е тръгнало в първи клас, играта на „Училище" ще му помогне да изгради увереност в себе си и дори неусетно да научи полезни неща, към които преди не е проявявало интерес. Например как да приготви салата. Нека само да избере зеленчуците, да провери добре ли сте ги измили, да ви покаже как да ги накъсате, нарежете и да ги нареди красиво в чиниите. След като е участвало в приготвянето й, салатата ще му се стори много по-вкусна и няма да има търпение и семейството му да я опита и похвали.

ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

Включването на цялото семейството в игрите не винаги е лесна задача. Търсенето на пресечна точка на различните настроения и интереси обаче прави съвместното прекарване на свободното време още по-забавно. Ако детето ви обича да пее, организирайте му домашно караоке. Всеки вкъщи да грабне четки за коса, бутилка или рол-он и да изпее любимата си песен. А след това всички пеят заедно песента, която най-много им е харесала. Ако направите това събитие ежеседмично, ще имате възможност да включите и нови песни в репертоара на семейството. С тях не само дъждовните следобеди, но и дългите часове в колата на път за морето ще минат по-бързо.

Театралните постановки са друга дейност, с която може да запълните няколко интересни часа. Ако не ви се иска да се занимавате с организацията им, запишете детето в театрално ателие или просто го заведете в кукления театър. Само се подгответе, че може да изяви настоятелно желание да се качи на сцената или да ревне щом свърши представлението. В добрите театри това няма да е проблем, а актьорите ще го посрещнат с някоя весела шега.

Не така обаче реагират уредниците в повечето музеи и изложбени зали. Вие обаче не обръщайте внимание на киселите им физиономии. Как ще се научат иначе децата да разглеждат експонатите, ходейки и без да ги пипат, ако не се упражнят поне няколко пъти преди да пораснат. Много вълнуващи за децата са аквариумите, природонаучните и техническите музеи. Изложбите, свързани с различните ни празници или на детски произведения също ги привличат, но за начало може да започнете от откритите фото изложби в паркове и градинки.

КОГАТО СЛЪНЦЕТО ГРЕЕ

Много по-лесно е да запълните свободното време на децата, когато времето е хубаво. Освен карането на велосипеди и ритането на топка, децата обичат катеренето, пързалянето, люлките и ровенето в пясъка. Разходката в парка обаче може и да не им е много забавна. За да стане по-интересно, потърсете с тях различни животни, насекоми или птици. В големите паркове може да се срещнат различни видове. Изненадващо е какъв възторг предизвиква някой гол охлюв или игрива катеричка. Ако се разхождате по време на прелетния сезон, може да наблюдавате дори птици, които не са обичайни за района, като мухоловките и коприварчетата, а също и такива, които са застрашени от изчезване като черния кълвач. В градовете освен обичайните врабчета и гълъби, може да се наблюдават и кълвачи, сойки, косове, лястовици, а край водоемите патици и гъски. В ранните вечерни часове се срещат и няколко защитени видове сови. Техните малки са много немирни и напускат гнездото си още преди да могат да летят. Но ако ги видите паднали от дървото, не се доближавайте, защото ще притесните родителите им и могат да ви нападнат.

Освен за забавления на детската площадка и разходка в парка, слънчевото време е много подходящо и за правене на снимки. Отделете два-три часа за фото сафари за заснемане на цветя, дървета, лампи или фонтани. В градски условия може да откриете дори и гъби. Те са подходящи фото обекти, защото са цветни и не мърдат. Търсете ги по кората на дърветата, върху пънове, в тревата на градинките. Разбира се много повече гъби и цветя може да намерите по ливадите или в гората. А ако го съчетаете и с пикник, ще получите двойно удоволствие. Ако нямате възможност да излезете извън града, но децата ви искат да снимат животни, зоологическите градини са идеалното място. Там освен фотографските си умения, децата могат да развият и необходимите нагласи за опазване на природата и за мирното съжителство с всички животински видове. Първата стъпка в тази посока е да научат, че солетите и пуканките са вкусни за тях, но вредни за животните. Още по-голямо уважение към животните децата ще изградят, ако имат пряк контакт с тях. Това е възможно освен на хиподрума, в био фермите, отворени за посетители и за доброволна помощ. В тях децата практически ще разберат, че млякото не расте в бутилка, а производството на вкусната храна е дълга и трудна работа.

Дори да прекарате свободното си време, гушнати на дивана, важното е да се забавлявате и вие, и децата ви. Не изпитвайте угризения, че не ритате топка с тях, ако това не ви е интересно. По-добре да участвате с ентусиазъм в съвместните ви дейности, за да бъде прекарването емоционално удовлетворително и за децата ви. Обръщайте им внимание на моментите, в които се забавляват, за да ги запомните. И понякога се оставяйте те да ви водят. Може с изненада да откриете, че мятането на камъчета в реката е толкова забавно, колкото гледането на мачове или сериали.


Автор: Ирина Иванова

 

 

Сподели: