Семейно здраве

Хемороиди при децата

"Докторе, детето ми е на година и половина. Неотдавна се появи малка издутина около ануса му. Изхождаше се трудно и с болка. Последният път, когато ходих при хирург разбрах, че детето има фисура. Сега се изхожда всеки ден на гърне без проблеми, но поняко

Хемороиди при децата

„Докторе, детето ми е на година и половина. Неотдавна се появи малка издутина около ануса му. Изхождаше се трудно и с болка. Последният път, когато ходих при хирург разбрах, че детето има фисура. Сега се изхожда всеки ден на гърне без проблеми, но понякога, когато изпражненията са твърди, мястото леко се подува..."

Така може да започне и вашият разговор с гастроентеролога. Самите ние, възрастните, поне няколко пъти в живота се сблъскваме с проблема „хемороиди". Оказва се обаче - никога не сме достатъчно подготвени, когато тази болежка засегне собствените ни деца.

...За разликата между хемороид и фисура и възможно ли е лечение при малки деца

Специалистите сочат, че  при децата рядко има хемороиди. Най-често причината е хроничен запек, но може да е по-сериозно заболяване, водещо до повишено налягане във венозната система на тази област. По-често се срещат фисури, особено при запек. Редовното изхождане е особено важно за преминаването на хемороидите, но това не става така бързо. Нужно е упорство - мазане със специално кремче, свещички, бани със смрадлика, втечняване на изпражненията. За да облекчим мъничето, то трябва да приема повече вода, пресни плодове и зеленчуци (особено преди хранене). Когато пък има кървене, е нужно пълно изследване, защото симптомът може да не е причинен от хемороиди.

ХЕМОРОИДИТЕ са разширени кръвоносни съдове, разположени в крайната част на дебелото черво (аналния канал). Анатомично се разделят на външни и вътрешни. Външните могат да бъдат опипани, те често са болезнени,  подути, сърбящи. Вътрешните хемороиди обикновено не болят и повечето хора дори не знаят, че ги имат, докато не започнат да кървят, когато се раздразнят.

ХЕМОРОИДАЛНАТА БОЛЕСТ е описана за първи път от Хипократ през 4 в. пр.Хр. и съчетава думите хемо (кръв) и рео (изтичане). Ако не се лекува, тя продължава през целия живот. Болестта протича със силни понякога болки, кръвоизливи, възпаление и дори усложнения, които налагат операция. По-тежките кръвоизливи увреждат общото състояние на пациента и дори могат да причинят анемия.

...Има ли генетична предразположеност за възникване на болестта?

Според специалистите такава предразположеност има, но повечето причини за хемороидите са свързани с начина на живот: заседналост, обездвижване, лошо изчистване на дебелото черво и запек, наднормено тегло, нередовно и непълноценно хранене.

Хемороиди и запек

При децата хроничният запек - честа причина за хемороидите - може да е свързан и с хирургични проблеми: стеснение на ануса, цепки или язвички по правото черво, разширено или много дълго черво и прочее, но по-често се причинява от психична нагласа, стресови състояния, неправилен хранителен и дневен режим.

Като причина за хемороидите се сочи и голямото напрежение  върху ректума при стойката в стандартния, съвременен вид тоалетна. В научни изследвания от последните години се сочи, че нациите, където изхождането става в клекнала поза (в по-примитивен тип тоалетна - клекало), не страдат от хемороиди. Установено е, че клекналата поза, с колене, допрени до гърдите, разтваря оптимално аналния проход и същевременно използва пълноценно коремните мускули за изтласкване съдържанието на дебелото черво навън. Така намалява до минимум налягането върху анусa и максимално улеснява дефекацията.

Много е важно да се създаде правилен режим на дефекация при малките деца - чрез редовно слагане на гърне.

Изследване за хемороиди

След оглед на ануса и аналната област, докторът извършва ректален преглед с пръст с ръкавица. При необходимост може да се извърши ректоскопия - чрез фиброоптична техника се оглежда вътрешността на ректума и при показания по-горни отдели на дебелото черво (могат да се установят вътрешни хемороиди, стеснеие на червото, язви, полипи).

За кървенето при хемороиди...

За диагностиката на кървенето е необходимо да се проведат изследвания в болнична обстановка. Те се състоят в преглед на детето и фиброколоноскопия, която задължително се прави под анестезия (упойка). Ако се открие полипче, още по време на изследването то се премахва с ток-електрокоагулация. В случай, че се види само цепка на лигавицата, тя се разширява, за да се "разрани" и заздравее по-лесно вторично. За съжаление, в болницата на детето първо се правят клизми за пълно изчистване на дебелото черво от изпражнения - иначе не може да се използва оптичната техника. За да не се травмира детето с излишни прегледи, то първо се преглежда от опитен специалист, който ще прецени дали те са нужни.

Кървенето е възможно да се причинява при хроничен запек, от получена малка фисура - цепване на кожата над външния анален сфинктер. Може също детето да има малък ректален полип - образувание, подобно на брадавица, от лигавицата на ректума или друга част от дебелото черво. Това може да установи само компетентен и опитен гастроентеролог.

Тези проблеми изискват изследване и лечение в болнична обстановка - Детската клиника по гастроентерология на Александровска болница, Токуда или Детската хирургия на "Пирогов".

Съвети:

1.Правилно хранене: избягване на пикантни храни - лютиво, солено, кисело, силни подправки.  Приемане на богата на фибри храна - пресни плодове, зеленчуци, мюсли; осигуряване на домашно приготвени храни: супа, бульон, готвени ястия; елиминиране на сухите закуски и полуфабрикати. Достатъчен прием на течности (вода, чай, прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове), който трябва да е не по-малко от 1.5 литра за големите деца.

2.Осигуряване на редовна дефекация. Волевото задържане на изхождането може да доведе до запек. Впоследствие може да се появят хемороиди, фисури, фистули и др.

3.Правилни хигиенни навици. Травмирането на аналната област при почистване с тоалетна хартия може да влоши състоянието на налични хемороиди. Уместно е измиването с хладка вода и подсушаване с мека кърпа. Избор на подходящо бельо- памучно, не твърде стегнато, да не се впива в аналната зона.

4.При наличен запек не се препоръчва регулярното използване на локални лаксативни средства.

Лечение

То варира според риска и ефективността. За много от децата хемороидите са незначително и временно състояние, което ще се излекува от само себе си. В тези най-леки случаи се използва измиване след дефекация, вместо използване на тоалетна хартия (с биде, ръчен душ или просто канче), студени компреси, медицински кремове и свещички. Важно правило е аналната област да се поддържа чиста и да се маже с крем за хемороиди.

За децата се предпочитат комбинирани методи на лечение - с билкови продукти и промяна в хранителния и дневния режим. Природните средства включват използване на билки и хранителни добавки, които заздравяват стените на кръвоносните съдове, като екстракти от конски кестен и др. Алоето е особено подходящо за външна употреба. Баните с отвара от смрадлика също се сочат като успешни при децата и възрастните, предвид нейното антисептично и адстрингентно действие. Препоръчва се нормализиране на изхождането по голяма нужда и изчистване на дебелото черво, което може да бъде подпомогнато със съответни лаксативни храни или медикаменти.

През ранните стадии хроничните хемороиди по преценка на специалиста могат да се лекуват и с помощта на амбулаторните методи на хирургично лечение:

ЛИГИРАНЕТО С ЛАТЕКСНИ ПРЪСТЕНИ, при което вътрешният хемороид се изтегля с вакум. Поставя му се латексно пръстенче, което спира храненето на хемороида, той изсъхва и до седмица пада неусетно по време на изхождане заедно с пръстенчето - и изчезва завинаги. Процедурата се понася добре от децата, а усещането за болка е сведено до минимум.

СКЛЕРОТЕРАПИЯ, при която с помощта на специална спринцовка в центъра на хемороидния възел се инжектира склерозиращ препарат, който уплътнява възела и го умъртвява. След процедурата е възможна болка, за което се прилагат с традиционните аналгетици.

ИНФРАЧЕРВЕНА ФОТОКОАГУЛАЦИЯ, при която лазерът механично възпрепятства притока на кръв във възела. Процедурата продължава 10-15 минути.

Основното достойнство на тези амбулаторни методи е малката инвазивност - те не предизвикват особени болки и се извършват без анестезия. За минус обикновено се сочи това, че ефектът им продължава само 1-5 години, като след този период хемороидите могат да с появят отново. За най-ефективно се смята лигирането.

По-радикално стоят нещата с хирургичната намеса - хемороидектомията. При нея се отстранява не само възелът, но и кръвоносните съдове, които го хранят, и хемороидите изчезват завинаги. Операцията се извършва под упойка и отнема 15-20 минути.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Десислава Христова, педиатър - б-ца "Лозенец"-София, тел.0899 14 74 38

 

 

Сподели: