Семейно здраве

Херпесът - Голямото объркване

В ежедневието ни, когато чуем за херпес, хората най-често си представяме грозна, подута рана на устата. Всъщност, по-лошото е, когато такава е представата за херпеса и на людете, решили да „просветлят" останалите в специализирани статии. Голямото обърква

Херпесът - Голямото объркване

В ежедневието ни, когато чуем за херпес, хората най-често си представяме грозна, подута рана на устата. Всъщност, по-лошото е, когато такава е представата за херпеса и на людете, решили да „просветлят" останалите в специализирани статии. Голямото объркване започва на разговорно ниво и се пренася във всички видове медии.

Фактите, такива, каквито са: Над 95% от хората са инфектирани с херпесния вирус. Мнозина го прихващат още преди да навършат 5-6 години и остават негови носители. Има над сто вида херпеси, но хората страдаме само от шест. Херпесът на устата, който е най-често коментираният в ежедневните разговори, е всъщност херпес симплекс тип 1. Но какво да кажем за останалите?...

Какво е херпесът

Херпес зостер и херпес симплекс

 Варицела зостер вирусът-  първична проява на инфекцията е Варицелата. 90% от заболяванията настъпват преди 20-годишна възраст. Висока контагиозност, поява на фебрилитет и генерализиран мехурчест обрив. Херпес зостер - реактивиране на вируса, който след прекарана първична инфекция/Варицела/ остава да персистира  в спиналните ганглии/латентна фаза/. Така по-късно в живота - при възрастни хора  или имунна недостатъчност/злокачествени заболявания, цитостатично и имуносупресивно лечение, СПИН идр./, вирусът причинява Херпес зостер - фебрилитет, мехурчест обрив по хода на интеркосталните нерви, сьрбеж и силни невралгични болки, едностранно по кожата на гръдния кош. Този вирус е напълно различен от онзи, който предизвиква гениталния херпес и херпесите на устата, а именно херпес симплекс (HSV). Тип 1 (HSV-1) засяга горната половина на тялото, а тип 2 (HSV-2) - долната.

Инфектирането с херпес симплекс тип 1 започва в детска възраст. С него е засегнато над 95 % от населението в зряла възраст по света. Херпесът може да се появи върху различни части на лицето - върху устни, нос, брадичката и даже очите.

Херпес симплекс тип 2 се предава по полов път. Инфектирането започва след 15-годишна възраст. Инфектирани са 10-30 % от хората. При Херпес симплекс се различават две основни форми на протичане: първична и рецидивираща. Първичната инфекция в над 90 % от случаите протича безсимптомно. След нея херпесният вирус остава да присъства латентно (скрито) в периферната нервна система.

При новородените инфекцията може да е вродена или придобита по време на раждането. И в двата случая инфекцията протича тежко, с усложнения  и висок леталитет.

 Херпесни вируси

От семейството на херпесните вируси 6 са човешки:

Вирусът на варицела- зостер (VZV)

Вирусът на херпес симплекс (HSV), типове 1 и 2

Вирусът на Епщайн-Бар (EBV)

Цитомегалният вирус (CMV)

Човешкият херпесен вирус 6 (HHV-6)

Херпесен вирус на саркома на Капоши (KSHV=HHV-8)

Причината

Стресова ситуация, дълго излагане на силно слънце, периодичният цикъл при жените, зараза от друг човек при целувка, простуда и други фактори, които отслабват защитните сили на организма - това са само някои от най-често споменаваните причини за появата на херпес. Най-често обаче те не са ясно установени.

Мехурчетата на херпеса може да се появят години след заразяването, провокирани от някои от изброените фактори. Възможно е вирусът изобщо да не се прояви. Това изглежда зависи изцяло от имунната защита на организма.

Заразяването

Херпес симплекс

Източник на зараза е само човекът - болен или здрав заразоносител.  Вирусът се намира в слюнката, очните секрети, секрета на кожно -лигавичните ерозии и половите секрети. Главният път на предаване е прекият контакт с болния/ целувка, кихане, докосване/, тесен контакт с предмети на болния и половия път, вертикален/ заразяване на новороденото от болна  майка с херпес симплекс тип 2 става по  време на бременността-трансплацентарно и по време на нормално раждане  - контакт със заразени полови пътища и след него.

Херпес зостер

Херпесът може да се пренесе от засегнатия на деца или възрастни, които не са боледували от варицела. Вместо херпес, тези хора развиват варицела. Веднъж инфектирани, те могат да развият херпес по-късно в живота си.

Болният от херпес зостер е заразен само за неболедували от варицела. Ако даден индивид - дете или възрастен, е преболедувал от варицела, за него контактът с болен от херпес зостер не е опасен.

Как започва

В началото, за няколко дни до седмица, се усеща пареща болка и чувствителна кожа. Обривът започва като малки мехури с бистро съдьржимо върху червена основа, сърбеж, болезненост, а при Херпес зостер - силни невралгични болки.

Къде се появява обривът

Херпес симплекс

Тип 1: херпес на устата -  гингивостоматит/възпаление на устата, венците, езика, херпесна ангина/,херпес на устната/лабиален херпес/"стресница", на очите - възпаление на роговицата, херпесен дерматит. 2-рият тип атакува половите органи.

Херпес зостер

Обривът е най-често между ребрата и лицето.

 Лечението

 В повечето случаи не се налага специфично лечение. Обикновено за 7-10 дни раничките повяхват и оздравяват сами. За облекчаване на болката и дискомфорта се прилагат обезболяващи

медикаменти, антисептици. При тежки форми на Варицела, усложнени с пневмонии, енцефалити, херпес Зостер, енцефалити с херпес симплекс етиология, честа поява на рецидиви се използват противовирусни препарати на таблетки, крем, за интравенозна инфузия - по лекарско назначение и наблюдение. Медикаментите  допринасят за по-бързото оздравяване, намаляване на рецидивите или до пълното й предотвратяване.

 Медикаментозно лечение на херпеса с противовирусни препарати се прилага обикновено само при тежки форми на болестта, при честа поява на рецидиви.

През 1995 г. е открита и въведена  в имунизационния календар на САЩ - жива варицелна ваксина, а по-късно и в други страни, като Германия, Австрия, Канада, Швейцария, Италия и др. През 2007 г. в САЩ се препоръчва на всички лица над 60-годишна възраст.

 Усложненията

В някои редки случаи към вирусната може да се развие и бактериална инфекция на кожата. Усложненията при гениталните херпеси настъпват при гъбична инфекция. За лечение на усложненията се използват най-често антибиотици, под лекарски контрол.

Аларма за възможни усложнения са случаите, когато:

- около раните се формират червени ивици

- имате херпес на челото и носа. В тези случаи очите ви трябва да бъдат прегледани от очен специалист.

Посетете лекаря, когато:

- сте бременна и страдате от генитален херпес към момента на раждането;

- обривът на устните/ половите органи се появява по-често от 3-4 пъти в годината;

- имате малки деца и сте с херпес;

- децата ви често имат обрив по устните и по нослето.

Съвети на лекарите

- Избягвайте да се пипате по раничката, за да не се пренася вирусът.

- Спазвайте много добра лична хигиена. За избягване на гениталния херпес е важно спазването на полова хигиена.

- При устен херпес, въпреки дискомфорта, трябва да се приемат много течности, за да се избегне обезводняване. В началния болезнен стадий се приема топла, пасирана на каша храна.

- Хладните компреси и анти-сърбежните лосиони могат също да успокоят обрива.

Каквато и да е причината за инфекцията от херпес, важно е да поддържате имунната си система силна. Помнете - вирусът се активира при определени обстоятелства, когато имунитетът рязко се понижава. Затова - грижете се за себе си! Най-доброто, което можете да направите - бъдете предпазливи, спазвайте отлична хигиена, спортувайте, почивайте активно, хранете се със силна и здравословна храна и - не на последно място - хранете душата си с положителни емоции.

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Маруся Славова, Началник отделение ОКТНИСИЛ, МУ - София, при СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" ЕАД    

 

 

Сподели: