Здраве

Хигиена на нослето и сезонни вируси

Малките деца са изложени на най-голям риск от респираторни инфекции и последващи усложнения, особено през есенно-зимния период.

Хигиена на нослето и сезонни вируси

Малките деца са изложени на най-голям риск от респираторни инфекции и последващи усложнения, особено през есенно-зимния период. В същото време дихателните пътища при бебетата са доста тесни и това прави освобождаването на носните секрети, които са постоянен спътник на вирусните заболявания, още по-трудно. Допълнително нещата се усложняват от това, че през повечето време бебетата са в легнало положение. Не е за пренебрегване и средата в детските ясли и клубове или пък наличието на братчета и сестричета, посещаващи детска градина и по този начин пренасящи заразите вкъщи. Всичко това повлиява честотата, продължителността и тежестта на инфекциите при бебетата.

До навършване на 1 година децата дишат предимно през носа и все още не са усвоили умението да издухват носа си. По този начин носната кухина се превръща в благоприятна среда за развитието на бактерии и вируси. От друга страна, запушеното носле сериозно затруднява кърменето, а това се превръща в истински кошмар и за болното дете, и за майката, която иска да го успокои и нахрани.

Респираторните инфекции са най-честата причина за консултация с педиатър: всяко дете страда неколкократно от инфекции на дихателните пътища между 0 и 3-годишна възраст.

Редовното почистване на носната кухина премахва насъбралия се секрет, облекчава храненето на детето и предпазва от по-нататъшни усложнения. При една цялостна инфекция (настинка, запушен нос, ринофарингит) вашето дете ще се възстанови по-бързо, ако редовно почиствате носа му. Неслучайно, преди да предпишат антибиотик, педиатрите препоръчват овладяване на треската, отпушване на носната кухина и аспириране на секретите.

Две са стъпките към отпушването и почистването на носните пътища: разтваряне на грубия секрет и последващото му извеждане от нослето с помощта на специален аспиратор: 

1. Използване на единични дози изотоничен разтвор на морска вода

Marimer® Изотоник

Единични дози 12х5 мл

Съдържанието е идентично на изотоничния спрей, предлаган за по-големи деца и възрастни. Благодарение на малките еднократни опаковки разтворът в малките дози е изключително хигиеничен и удобен за употреба, особено при пътуване. Някои майки предпочитат да ги използват и през първите дни след раждането на бебето за допълнително почистване на носната кухина на новороденото от секрети.

Дозировка:

По 1 капка във всяка ноздра, 1 до 4 пъти на ден според нуждата. Единичните

дози Marimer® могат да се използват ежедневно за по-продължителни

периоди от време.

Инструкции за употреба:

1. Махнете капачката и след това поставете върха на дозата в ноздрата,

2. Наклонете главичката на детето на една страна и натиснете дозата. Повторете с другата ноздра.

3. След като приключите, изправете главата на детето, за да може носният секрет да изтече, избършете внимателно.

2. Аспириране (т.е изсмукване) на носния секрет от носа на бебето

Marimer® бебешки аспиратор за нос

Ново поколение суперпрактичен продукт за вашето бебе за още по-добро почистване на нослето и улесняване на дишането, както и за избягване на бактериалната инфекция. Накрайникът е проектиран така че да осигурява максимална безопасност и ефективност при аспирацията. Закръглената форма на накрайника позволява да бъде поставен в ноздрата без риск от нараняване.

Инструкции за употреба:

1. Поставете бебето на масата за повиване и повдигнете главата

2. Поставете накрайника за уста в устата си. Малкият ръб ще ви помогне да

задържите накрайника със зъби.

3. Поставете другия накрайник в едната ноздра на бебето.

4. Внимателно аспирирайте. Секретът ще се събере в резервоара.

5. Повторете колкото пъти е необходимо.

6. Повторете процедурата и с другата ноздра.

Продуктите Marimer® следва да се използват с превантивна цел или като допълнение към УНГ лечение!

 

 

Сподели: