Раждане

Хигиена след естествено раждане

Какво си спомняте от престоя ви в болницата в първите дни след раждането?

Хигиена след естествено раждане

Може би как сте гушкали своето бебе, как сте кърмили, как половинката ви е идвала и ви е носила най-вкусните неща за ядене. А спомняте ли си колко стриктно трябваше да поддържате хигиената там долу... където излизането на бебето е направило куп поразии? Аз си спомням, че ежедневието беше изпълнено с миене, подливане, преобуване, подменяне, и не стига това, ами и посещения в манипулационна за още хигиенизиращи процедури. И още нещо - в стая с четири жени винаги има опашка пред банята.

НАЙ-ВАЖНАТА БИЛКА

Всяка току-що родила по естествен път жена получава точни инструкции - близките й да донесат веднага отвара от смрадлика. Тя се подменя ежедневно. След всяко ходене до тоалетна, което е добре да се случва на два часа, жената се мие обилно с отварата от смрадлика. Тя действа противовъзпалително и подпомага по-бързото заздравяване на шевовете. Някои лекари препоръчват добавянето на лайка към основната лечебна билка.

Съвет на майките:

Боряна Колчева: „Слагайте си бутилката със смрадликата на слънчевия перваз или на парното, защото усещането от студената течност веднага след душ е много неприятно".

ПОМОЩНИТЕ МАТЕРИАЛИ

След раждането на бебето започва изтичане на лохии. Кървавото течение продължава с дни, като в началото е най-силно. Това не трябва да ви плаши, тъй като лекарите ви преглеждат всеки ден и следят за евентуален проблем. Вие обаче трябва да подменяте превръзките на всеки два или три часа, тъй като застоялата кръв е „добро" гнездо за инфекции. Не ползвайте тампони в този период.

Съвет от майките:

Десислава Манолова: „Едно от момичетата в моята стая ме посъветва мъжът ми да ми купи така наречения дамски памперс. Той представлява голяма превръзка, благодарение на която обаче нощницата и чаршафите ми останаха чисти, въпреки голямото кръвотечение".

Въпроси към специалиста

Д-р Мария Янкова

В какъв ред се прилагат процедурите по хигиенизиране и дезинфекция непосредствено след раждането?

Във всяка болница има собствени правила за това, но все пак веднъж или два пъти на ден се извършва така нареченият тоалет - дезинфекция с кислородна вода и йодни разтвори. А останалите грижи за хигиената зависят от вас. Периодът на лохиите изисква повече усилия.

Как трябва да става хигиенизирането непосредствено след раждане?

Най-подходящо е измиването да става само с вода, след което със смрадлика. Ако шевовете са повече, може да използвате и кислородна вода. С интимните гелове трябва да се внимава, въпреки че вече в аптеките има и подходящи средства за целта. През първите дни задължително след измиване трябва мястото около шева да се подсуши добре, след което да се напръска с антибиотичен спрей, а после с други подходящи спрейове.

Какви други препоръки бихте отправила вие към родилките?

Да използват само памучно бельо и превръзки, а сега могат да намерят и бельо за еднократно ползване - много подходящо за първите 5-7-дни. Целта е да не се запарва мястото, да не стои влажно, тъй като това ще попречи на зарастването на шевовете.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец", тел.0888 947 836

 

Сподели: