Бременност

Хипертонус

„Вие имате хипертонус на матката” – тази фраза бъдещите майки чуват доста често от докторите. Колко опасно е това състояние и какво лечение се налага при него, ще разберете от следващите редове.

Хипертонус

Как се проявява

Хипертонусът на матката не е самостоятелно заболяване, а един от симптомите за опасност от спонтанен аборт. При нормално протичаща бременност мускулите на матката се отпускат; ако мускулите започнат да се съкращават, то тогава става дума за повишен тонус на матката.

В началото на бременността напрежението на матката може да се проявява във вид на придърпваща болка ниско в корема, която напомня болката преди и по време на менструация. На по-късен етап жената може даже сама да наблюдава корема си и да види как матката се напряга, ставайки като „камък". Понякога при хипертонус се появяват болки в поясната област. Ако бременната забележи тези проявления, трябва обезателно да каже на своя гинеколог.

Но има случаи, когато жената в ранния етап няма никакви болки, а при преглед докторът й казва, че има хипертонус. Това също е напълно вероятно, защото прагът на болката на всички хора е различен.

Наистина, тук не трябва да забравяме и влиянието на нашата нервна система върху състоянието на организма:  жената стои в коридора в очакване докторът да я приеме, може просто да понервничи, в резултат на което тонусът на матката й да се повиши, а когато си отиде у дома и се успокои - всичко се нормализира.

 За ваше сведение

Важно е да откриете причините, които могат да доведат до повишен тонус на матката. Те могат да бъдат най-различни:

 • Генетичи;
 • Ендокринни (поликистозни яйчници, хиперандрогения, проблеми с щитовидната жлеза);
 • Имунологични (организмът на майката разпознава плода като чуждо тяло и се опитва да се освободи от него);
 • Порок в развитието на матката (двурога, с преграда и др.);
 • Ендометриоза;
 • Миома;
 • Истмикоцервикална недостатъчност;
 • Соматични заболявания (не свързани с половата система), например вегетосъдова дистония.

При хипертонус на матката са забранени сексът и физическата активност!

Консултация при доктор

Докторът може да определи, че бъдещата майка има повишен тонус на матката при обикновен гинекологичен или акушерски преглед. Много показателно е и ултразвуковото изследване: на него се вижда, че плодното яйце си мени формата.

Повишеният тонус на матката представлява сериозна опасност: заради него се влошава захранването на плацентата, плодът получава по-малко кислород и хранителни вещества, което може да доведе до отлепяне на плацентата и гибел на плода. Хипертонус -това е реална опасност от спонтанен аборт, затова е много важно внимателно да се отнесете към своето състояние и да изпълнявате препоръките на доктора.

Ако докторът открие, че бременната е с повишен тонус, той й назначава лечение, а също - я изпращя на ред изследвания, за да разбере каква е причината за проявата на хипертонуса и да я отстрани. Обикновено на бременните се препоръчва да проведат следните анализи:

 • Урина и кръвни проби за хормони,
 • Кръв за антитела към бета-ЧХГ,
 • Кръв за антифосфолипиден синдром,
 • Направете си хемостазиограма и по възможност други изследвания.

Лечение за съхранение

При повишен тонус на матката докторът обикновено назначава на жената:

 • Спазмолитици - препарати, успокояващи мускулните спазми (лекарства за орален прием, свещички, мускулни инжекции);
 • Препарати с магнезий (съединенията на магнезия препятстват проникването в клетките на калций и по такъв начин снемат мускулните спазми);
 • Седативни (успокояващи)средства (когато жената нервничи, тонусът на матката се повишава, затова е важно да успокоите нервната система).

Що се касае останалите препарати и процедури, то те също се назначават след проведени допълнителни изследвания. Така например, ако на жената й е открита хиперандрогения (повишено производство в организма на мъжки хормони), й се предписват препарати, нормализиращи хормоналното ниво - глюкокортикостероиди. Често жените се отказват да приемат хормонални препарати, защото се боят да не навредят на детето. Но както показват изследванията, дозите, в които се назначават препаратите, не са опасни за бъдещото дете, затова използват в много случаи за съхранение на бременността.

При имунологични причини износването е свързано със съвпадение на някои гени в мъжа и жената - на жената може да се препоръча лимфоцитотерапия (въвеждане в кръвта на жената лимфоцити от мъжа, за да не отхвърли нейният организъм плода).

Ако се открият още каквито и да е причини за неизносване, то и те ще бъдат отстранени с помощта на подбрана терапия.

Ще лежите ли в болница?

На този въпрос, разбира се, трябва да отговори самата жена. Докторът, диагностицирал хипертонус, винаги предлага на бъдещата майка лечение в болница, защото там ще й бъде назначено не само лекарско наблюдение, но и просто покой. Даже ако жената е излязла в болнични, за да отдъхне, тя рядко възприема съветите на доктора с цялата сериозност: вместо да почива, тя чисти дома, пере, тича по магазините...

В болницата, разбира се, не са около нея роднини и близки, но затова пък не трябва да храни гладния мъж, да прибира детето от училище, да разхожда кучето и да му мие лапите. Може просто - да лежи на кревата и да чете.

Важно е и друго - в болницата бъдещата майка се намира под постоянен лекарски контрол, и докторът навреме може да открие някакви отклонения в нейното състояние и бързо да вземе мерки.

В чуждестранната практика не е прието да се съхранява бременността, ако опасността от спонтанен аборт се е появила до третия месец. В нашата страна се съхранява всяка бременност, даже при съвсем малък срок и благодарение на това много жени стават щастливи майки.

За ваше сведение

При хипертонус на матката вие трябва малко да промените начина си на живот.

 • Ограничавайте физическата активност. Забравете не само за посещенията във фитнес-клуба, но и за привичните домашни задължения - миенето на пода, на прозорците, прането и прочие прелести от домашния живот.
 • Не вдигайте тежко (не забравяйте, че вашето бебе също носи своя „товар").
 • Не стойте дълго прави, откажете се от пътуването в претъпкания градски транспорт.
 • Не правете дълги разходки от по 2-3 часа, по-добре подишайте свеж въздух, седейки на някоя пейка.
 • Не вземайте вана.
 • Откажете се за известно време от половия живот, защото при оргазъм матката се съкращава, а това може да доведе до спонтанен аборт.
 • Сега не е време за разходки в други градове и държави, летене със самолет и дълги преходи с автомобил.

Силата на емоциите

Към повишен тонус на матката може да доведе и повишената тревожност, емоционалност на жената. Покачването на адреналина в организма, в ситуации, когато бременната нервничи, води до напрежение в мускулите, в това число и в мускулните тъкани на матката. Именно затова хипертонусът често се проявява при нервни жени с депресивни разстройства. Ситуацията се усложнява, ако жената е имала спонтанни аборти - тя силно се притеснява, че отново всичко може да завърши с неуспех. В такива случаи е добре да поговорите с психотерапевт, за да успокоите своята нервна система.

Но силата на емоциите често се преувеличава. Понякога, ако жената преживее помятане, тя го обяснява с това, че е била нервна. Като правило, един такъв повод е недостатъчен - при изследвания се появяват други причини, които може да се отстранят при правилно лечение. Затова е много важно, ако има случай на спонтанен аборт, преди да планирате следваща бременност да се консултирате с лекар и да проведете нужните изследвания.

Всички жени са различни. Една може през цялата бременност да се натоварва физически и активно да се занимава със секс, и всичко си е наред, а друга - през цялото време трябва да води изключително внимателен начин на живот. Ако вие попадате във втората група, не се отчайвайте: това ограничение е временно. Важното е - да се постараете да съхраните детето, а за целта е нужно по-малко да нервничите и повече да се доверявате на доктора си.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: