Здраве и красота

Хипотония ...или когато ви причернява пред очите и губите равновесие

Оправдавате ли сънливостта си с пролетна умора, летни жеги, есенни промени или зимни виелици? Пренебрегвате ли честото причерняване пред очите?

Хипотония ...или когато ви причернява пред очите и губите равновесие

Ниското кръвно налягане е така често срещано, че жените вече го приемат за нещо нормално. Хипотонията обаче е състояние, което се засилва по време на бременността и създава дискомфорт. Освен това, ниското налягане не може да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите, а дългогодишното подобно състояние може да се превърне в хипертония.

ПО УЧЕБНИК

Артериалната хипотония се предизвиква от разстройство в механизмите, които поддържат кръвното налягане. Тя е резултат от намален ударен обем на сърцето, намалено съпротивление на периферните съдове, намаление на кръвния обем или комбинация от тях. За ниско кръвно налягане се счита състоянието, в което се измерва систолна (горна) граница под 100 мм и диастолна (долна) под 60 мм.

 - ЕСЕНЦИАЛНА ХИПОТОНИЯ - при нея не са изяснени причините за поява и в повечето случаи не се нуждае от специално лечение. Най-често се случва на жените - предимно на слабите и високите.

 - ВТОРИЧНА ХИПОТОНИЯ - следствие от заболяване на сърцето, щитовидната жлеза, хепатит, авитаминоза, прекарано натравяне, язва и други. Обикновено се лекува успоредно с основната диагноза.

НЕ ПИЕТЕ, А ЗЕМЯТА СЕ ВЪРТИ

Ниското кръвно налягане се проявява с определени симптоми, които създават дискомфорт: световъртеж; отпадналост, сънливост; главоболие сутрин след ставане от сън или след дневен сън, при продължително стоене в изправено положение или след преяждане, също шум и бучене в ушите; студени крайници; общо потене; пребледняване на лицето; засилено сърцебиене; недостиг на въздух в неактивно състояние и задух по време на физическа активност; разсеяност; нарушение в координацията; лесна раздразнителност.

ПРИЧИНИ ЗА НИСКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Случвало ли ви се е да си вървите по улиците и изведнъж да ви причернее? Чудите се сега откъде се появи това, като сте напълно здрава. Ниското кръвно налягане е резултат от промените, които се случват в ежедневието на жената.

 - БРЕМЕННОСТ. Постоянно растящата матка притиска големите артерии и вени, а през първия триместър работата на кръвоносната система нараства и предизвиква понижаването на налягането. Получава се и при патологична бременност, когато се налага постелен режим. Освен това бъдещата майка се нуждае от набавянето на повече течности.

- ХИПОВОЛЕМИЯ. Когато на организма ви не му достигат течностите, кръвното налягане пада. Това обикновено се случва в летни горещини, при висока телесна температура, диария, недостатъчен прием на течности - под 1,5 л дневно.

 - МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ. Ако менструацията ви е обилна, е възможно прекалената кръвозагуба да понижи кръвното ви налягане и да предизвика анемия.

 - РАЗШИРЕНИ ВЕНИ. Когато са оточни краката и вените са изразени.

 - АНЕМИЯ. Често е придружена от ниско кръвно налягане.

 - МЕДИКАМЕНТИ. Вземането на диуретици обезводнява организма, а кръвното налягане се понижава изкуствено с медикаменти при хипертоници, сърдечно болни.

 - ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

 - ОБЕЗДВИЖВАНЕ.

 - ПСИХИЧЕСКА И ФИЗИЧЕСКА ПРЕУМОРА.

ЛЕКАРСКА НАМЕСА

В зависимост от състоянието кръвното налягане се коригира с прием на течности и медикаменти, с вливане на течности и солеви разтвори, преодоляване на диария и повръщане по време на бременност и т.н. Добре е да посетите кардиолог, който може да прецени дали да ви насочи към ендокринолог, тъй като неприятното състояние може да е предизвикано от хормонален дисбаланс, който често се среща по време на бременност например.

ПОМОГНИ СИ САМ - ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД

В повечето случаи сами можете да контролирате ниското кръвно налягане.

 - На първо място стои сънят - той трябва да е достатъчен.

 - Не ставайте рязко от леглото, защото ще се окажете седнала обратно поради загуба на равновесие. Постойте малко в леглото будна, раздвижете крайниците си и след това бавно се изправете.

 - Хранете се редовно - нещо, което жените избягват заради ежедневни ангажименти или спазване на диета.

 - Всяка солена храна помага за «спешни случаи» - консервирана риба, кисели краставички, кисело зеле, айран с повече сол, маслини.

 - За да поддържате нормално кръвно налягане консумирайте белтъчини, газирани напитки, шоколад, зелен чай, масло. За бременните жени не се препоръчва покачване на кръвното налягане с кафе, черен или зелен чай - ефектът е временен и допринася кофеин в организма ви.

 - Пийте повече течности, особено в по-топли дни.

 - Спортувайте или поне намирайте време всеки ден да се разхождате.

 - Цигарите и твърдият алкохол естествено са забранени, но червеното вино, както знаете, е най-полезната напитка за подобни случаи.

ФАКТИ В ЦИФРИ

 - 5 пъти по-често хипотонията се среща при жените в сравнение с мъжете

 - 1 от 5 жени търсят медицинска помощ при симптоми на ниско кръвно налягане

 - 100/60 - под тази граница се отчита хипотония при мъжете

 - 90/60 - под тази граница се отчита хипотония при жените

 - 9 часа е минималният здравословен сън за хипотониците

ОТДОЛУ НАГОРЕ

С годините настъпват структурни промени, които превръщат хипотоника в хипертоник. Установено е, че дори минимално покачване на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза.

КОЕ Е ПО-ОПАСНО

Много жени се питат кое е по-опасно - ниското или високото кръвно налягане. Това може да прецени само лекар след обстоен преглед. Все пак се счита, че най-опасна е смяната в границите - рязко понижаване и след това покачване и обратното. Затова здравословният начи на живот е задължителен за хората с подобни оплаквания.

ПРИПАДЪК

Ако усетите, че ви причернява и може да изгубите съзнание, веднага седнете, независимо къде се намирате. Не се притеснявайте да помолите в автобуса да ви освободят място или да седнете дори на стъпалата на някой магазин или парапета на някой подлез. Откопчайте горните копчета на ризата си и вдишайте дълбоко три пъти. Винаги носете със себе си вода и нещо сладко - бонбони, захарче, шоколад, за да можете веднага да вземете от тях.

Въпроси към специалиста

Д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог - УБ «Св. Екатерина»

 - Кога се диагностицира хипотония?

Артериалната хипотония се диагностицира често при девойки и млади жени с оплакване от лесна умора, отпадналост, апатия. Обикновено са с грацилно телосложение, не приемат достатъчно количество храна, спазват диети и се отличават с намалена физическа активност.

 - Защо се среща предимно при жените?

Заради начина на живот, който водят жените - не се хранят достатъчно, не пият необходимото количество течности, постоянно са на диета и най-вече съвременната жена не се движи активно.

 - Ако жената е посетила лекар и е с установена хипотония, трябва ли ежедневно да взема някакви мерки, или само в моменти на поява на симптомите?

Първо се правят консултации и изследвания, за да се изключи заболяване. Ако няма такова, се препоръчва да се увеличи приемът на течности, да се въведе често и пълноценно хранене, а също и общоукрепваща гимнастика. При моментна поява на симптоми е необходимо да се изпълнят препоръките при усещане за припадане. Не се налагат медикаменти.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог - УБ «Св. Екатерина», тел. 02/9159616

 

Сподели: