Раждане

Хомеопатия и следродов процес

Дали жените преди 200 години, когато възниква хомеопатията, са страдали от следродилна депресия? Как са раждали без епизиотомия и секцио? Дали бебенцата им са имали колики?

Хомеопатия и следродов процес

Отговорите са много прости, колкото простичък (в най-добрия смисъл) е бил и животът им: не. Защото са били много по-близо до природата, движението е било не лукс във фитнес залата, а естествено ежедневно състояние до раждането и веднага след него, защото не е стоял въпросът каква „интервенция" е по-добра - „естествено" раждане или секцио, просто да родиш е било най-естественото нещо на света, както да кърмиш, да се храниш „природосъобразно" и още и още. Хомеопатията, с природната й сила, до голяма степен може да ни приближи до онези изконни „норми" за хармоничен живот и в следродилния период. 

За целебната сила на хомеопатията в следродовия период, продължавам да слушам със затаен дъх д-р Мария Урумова.

По отношение на раждането, как помага хомеопатията?

Арниката е едно лекарство, което стана много популярно. Тя може да се използва в предродовия и следродовия период. Това лекарство възстановява тъканите. Стафизагрия пък е за жените, които раждат с цезарово сечение, защото спомага за по-бързото зарастване на самия разрез от оперативната намеса.

Може ли с хомеопатия да се облекчат родилните болки?

Болките могат да бъдат облекчени от Баховите капки. Баховата терапия е терапия с есенции от цветя и е абсолютно безвредна. Има едно лекарство, което действа прекрасно на родилки, нарича се „Спасителна смес". Приготвено е от 5 или 6 билки. Жените могат да го приемат, когато започнат контракциите. То не променя родовия процес и не притъпява усещанията. Неговата функция е да спомага жената да е в кондиция, да се справи по-добре при раждането, затова и името е такова - Спасителни капки на д-р Бах. Самото раждане в болница е също допълнителен стрес за майката и детето. Не случайно в Европа преди години започна да се говори за раждане в домашни условия, с цел намаляване на стреса. Замислете се, никак не е все едно кого ще видиш в първия миг от живота си на бял свят - един лекар, хирург с маска или милия ти бъдещ татко, в една прекрасна атмосфера с музика, например. Ние неглижираме този стрес, сякаш е нещо нормално, но всъщност не е. Мисълта ми е, че приятната атмосфера заедно с капките биха превърнали раждането в едно красиво и спокойно преживяване.

А за следродовия период, как помага хомеопатията?

Той е доста характерен със следродилните депресии. Когато жената роди своето дете, очаква това да е най-прекрасният момент от живота й - бременността е била желана, чакала го е, износила е плода, и изведнъж изпада в едно състояние, което най-малко желае. Но има такива моменти. Това са хормонални промени в организма, някои жени са по-чувствителни и реагират по този начин. И на тези състояния, които често са много упорити, хомеопатията може да въздейства. И то по безвреден начин както за майката, така и за бебето, което получава всичко от нея чрез кърмата.

Следродовият период е свързан и с кърменето на детето. Понякога майката може да има недостатъчно кърма. Тъй като в хомеопатията винаги се търси причината за дадено състояние, първо трябва да я открием, за да дадем лекарство. Причините за намалена лактация са различни - може да са органични, като проблеми в млечните жлези, може да са от начина по който жената се опитва да кърми и протича този процес, ако е преуморена или пък има емоционални проблеми със съпруга си. Но тъй или иначе трябва да се търси причината и съобразно на това ние назначаваме лекарство, което би подобрило лактацията. Лекарствата наистина биха могли да са много различни за един проблем.

Може ли да се дават хомеопатични препарати на новородени и в какви случаи?

Коликите са друг проблем, с който хомеопатията може да се справи.

При тях децата също реагират по индивидуален начин. Едни са много неспокойни, искат непрекъснато да бъдат носени, обгрижвани. Други постоянно опъват тялото си или се свиват. Има различни лекарства, които бихме могли да препоръчаме и в единия, и в другия случай.

Има ли все пак някакви универсални хомеопатични средства в тези случаи?

Понякога по една или друга причина не може да се стигне до специалист, за да предпише точното хомеопатично средство, и тогава се търсят други решения. На пазара има комплексни препарати - за колики, за прорастване на зъбки. Когато човек е на път, в чужбина и няма възможност за консултация, има едни комплекти за „Първа помощ", идеални за пътуване. Но най-идеалният вариант е да се види пациентът.

Кой практикува хомеопатия? Към кого могат да се обърнат младите майки?

Практикуват я някои от личните лекари, които изкарват кратки курсове. Те им дават известна информация какво биха могли да препоръчват на своите пациенти като хомеопатични лекарства. Има и едно по-задълбочено обучение, което е 3-годишно, човек се отдава единствено и само на това. Такова обучение е вече много по-сериозно и обикновено тези специалисти работят само хомеопатия. Иначе може да имат и друга специалност - акушер-гинекология, педиатрия и др. и да предписват и хомеопатия. Но хомеопатията не е панацея, все пак е наука на 200 години, тогава и животът е бил по-различен, храната е била различна и организмът много по-лесно сам се е справял, имал е жизнена сила за това. А сега живеем в замърсена атмосфера.

По-бавно ли действа хомеопатията?

Не действа по-бавно и може да се прилага както при остри, така и при хронични състояния. При остри ефектът трябва да е много бърз, ако не е, значи не сме намерили точното лекарство.

Интервюто взе: Силвия Чалъкова
Консултант: Д-р Мария Урумова, лекар хомеопат, председател на сдружение «Приятел на хомеопатията» пациентска организация, тел.: 02/ 858 11 13, e-mail: [email protected]

 

Сподели: