Бременност

Хормони и бременност

Вече видяхте двете чертички?

Хормони и бременност

Честито, вие сте бременна. Остава да потвърдите резултата от теста с преглед при гинеколог. След еуфорията обаче трябва да се настроите за следващите девет месеца до раждането. Подгответе се да минете през много физически и емоционални промени. Най-голяма заслуга за това имат хормоните. Те обаче не са отговорни единствено за някои по-неприятни състояния, в които може да изпаднете по време на бременността. Хормоните са особено важни и за развитието на бъдещия организъм, и за създаването на идеалната за това среда.

Най-важните хормони по време на бременността са човешкият хорион гонадотропин (ЧХГ), прогестеронът, естрогените, окситоцинът и човешкият хорион соматотропен хормон. Те са виновниците за гаденето, повръщането, отпадналостта през първите месеци на бременността. На тях се дължи появата на подуване и киселини в един по-късен етап от износването на бебето. Подпомагат разтягането на маточната шийка и контракциите на матката при започване на раждането. И не на последно място тези хормони оказват влияние върху правилното развитие на плода, както и върху развитието на млечните жлези и подготовката им за кърмене.

Една нормална бременност предизвиква важни физиологични и хормонални промени, които влияят върху функцията на щитовидната жлеза. Тези промени налагат резултатите от кръвни изследвания, направени по време на бременността, да се тълкуват с особена предпазливост.

Човешки хорион гонадотропин (ЧХГ)
Произвежда се от плацентата веднага след имплантацията на оплодената яйцеклетка. Открива се в урината още между 8-ия и 10-ия след оплождането. Именно той се използва в тестовете за ранно откриване на бременността. Те могат да са уринарни и кръвни. При една нормална бременност нивата на ЧХГ се удвояват на всеки два дни през първите 10 седмици. Това се установява с лабораторни изследвания. ЧХГ стимулира развитието на жълтото тяло през първите три месеца и секрецията на прогестерон. Отговорен е за появата на симптоми като гадене, повръщане, отпадналост.

Прогестерон
През първия триместър на бременността се произвежда от жълтото тяло, а след този период - от плацентата. Представлява един от най-важните хормони по време на бременността. Той поддържа функцията на плацентата и релаксира гладките мускули на матката, като по този начин предотвратява техните контракции и позволява на плода спокойно да нараства. Прогестеронът обаче влияе и върху гладката мускулатура на стомашночревния тракт и пикочопроводните пътища. Под негово действие бременните може да страдат от киселини, чувство на подуване, киселинен рефлукс в по-късните стадии на бременността. Чувствителността и болезнеността на гърдите също се дължат на увеличените нива на прогестерон.

Естрогени
Естрогените са нужни за формирането на женските полови белези. Те се секретират обикновено от яйчниците, но по време на бременност и от плацентата. Нужни са за поддържане на бременността, а също така оказват влияние върху нивата на прогестерон през последните месеци. Естрогените допринасят за узряването на белите дробове, бъбреците, надбъбречните жлези и черния дроб на бебето.

Окситоцин

Неговите нива се покачват при разтягане на маточната шийка при започване на раждането. Той спомага за контракциите на матката. Друго негово влияние е стимулиране на лактацията. Важен за кърменето хормон е и пролактинът.

Човешки хорион соматотропен хормон

Известен е още като човешки плацентарен лактоген. Този хормон оказва влияние върху правилното развитие на плода. Също така стимулира развитието на млечните жлези и подготовката им за кърмене.

Щитовидна жлеза

Дейността на щитовидната жлеза се променя по време на бремеността главно поради влиянието на два основни хормона ЧХГ и естрогена. Тя може да увеличи размера си по време на бременност. Важно е да бъде следена от лекар, тъй като през първите 10-12 седмици бебето е напълно зависимо от майката за производството на хормони от щитовидната жлеза. В края на 12-ата седмица неговата щитовидна жлеза започва самостоятелно да произвежда хормони. Въпреки това то остава зависимо от майката, що се отнася до доставяне на необходимото количество йод.

След раждането нивата на повечето от тези хормони бързо спадат и това може да стане причина за по-трудно приспособяване на младата майка към промените, които настъпват в живота й. Родилкитетрябва да знаят, че е нормално да се чувстват объркани до една степен. Но ако тези чувства продължат по-дълго време, е добре да се консултират с лекар.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: