Бременност

Хормонът на бременността

Човешкият хорион гонадотропин е един от най-важните хормони на бременността и именно той стои в основата на повечето тестове за установяване на това, че чакате бебе.

Хормонът на бременността

Какво представлява ЧГХ?

Човешкият хорион гонадотропин е хормон, който се произвежда от плацентата. За да бъде открит обаче, той трябва да достигне определени концентрации, така че да е ясно какво означават стойностите му.

В кръвните изследвания ЧГХ може да бъде открит на 7-8 ден от зачеването, или на 21-23-ти ден от датата на последната менструация, а в урината – на 8-9-и ден след зачеването. Нивото на хормона се повишава до 10-12-а седмица на бременността, след което се забавя. Ново повишение се наблюдава едва след 22-ра гестационна седмица.

Важните стойности

През първите четири седмици след зачеването нивото на ЧГХ се увеличава много бързо, удвоявайки се на всеки два дни. Ако трябва да бъдем по-точни, през този период количеството му нараства по формулата 2.2 + 0.8 на ден.

Показатели под 5 mU/ml се считат за отрицателни за бременност, а над 25 mU/ml – за положителни. Еднократното измерване на нивото на хормона обаче не е от значение и рядко се използва от специалистите за доказване или отхвърляне на бременност.

След 6-7-ма седмица скоростта на растеж се забавя малко и количеството на ЧГХ може да се удвоява на всеки 3-4 дни. При 85% от бременните жени, удвояването се извършва на 48-72 часа. По-бавното повишаване на хормона съвсем не означава липса на напредък на бременността или проблеми с вашето бебе.

През 9-10-а седмица от бременността ЧГХ достига своя максимум, след което неговото производство намалява  и след 16-а седмица количеството му ще бъде точно толкова, колкото е било през 6-7-ма седмица от бременността.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София”

 

Сподели: