Раждане

Храна и вода по време на раждане

Позволено или забранено? Това е въпросът.

Храна и вода по време на раждане

Макар според някои специалисти приемът на храни и напитки да не е желателен (след като започнат контракциите), не са малко тези, които смятат за нужни леките закуски (особено в ранните етапи).  

По света и у нас

Сред насоките на Американския колеж по акушерство и гинекология е бъдещата майка да пие течности, ако раждането протича без усложнения. В повечето болници в България се препоръчва въздържане от прием на храни и напитки. Когато избирате болницата и екипа си за раждане, поинтересувайте се от политиката в тях, за да сте подготвени какво да очаквате.

Практиката в МБАЛ „Надежда“

Едно от изключенията е болницата за женско здраве „Надежда“, чийто екип съветва родилките да си приготвят малка бутилка с вода със спортен накрайник за удобно консумиране дори и в легнало положение. Това е важно за доброто им състояние и нормалното протичане на родилния процес. От столичното лечебно заведение предоставят и глюкоза (чрез венозно вливане на разтвор или захарни бонбони) за осигуряване на ефективни маточни контракции.

Защо не се препоръчват?

Аргументите на лекарите за забрана са свързани с вероятността в процеса на раждането да възникнат необходимост от:

  • анестезия;
  • операция.

При тях не е разрешено да се приемат каквито и да било храни и течности.

Допустими ли са все пак?

Да, в ранните фази на процеса. Тогава можете да си позволите:

  • храни, които са богати на въглехидрати (като препечена филийка хляб или бисквита) – източник на енергия;
  • лек бульон или кисело мляко – усвояват се бързо и не натоварват организма;
  • вода (да не е газирана), плодов сок, чай – за предотвратяване на дехидратация.

Приемайте течностите често и на малки глътки, защото поглъщането на голямо количество наведнъж може да доведе до гадене и повръщане.

Индивидуален случай

Имайте предвид, че всяко раждане е различно и единствено екипът ще прецени кое е най-доброто решение за вас и бебето.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: