Здраве

Храна по правилата

Хигиената и съхранението на храната на бебето са от голямо значение, тъй като имунната му система е по-слабо развита

Храна по правилата

от тази на възрастните и коремчето му е уязвимо на инфекции. За поддържането на безопасна чистота и за правилното съхранение е нужно да се спазват някои важни препоръки.

 

Чистота

Не е необходимо да правите кухнята си стерилна, но трябва да съблюдавате следното:

  • Мийте ръцете на детето преди хранене, както и своите, преди да подготвите ястията за него.
  • Измивайте столчето за хранене и плотовете, върху които поставяте блюдата.
  • Мийте плодовете и зеленчуците под течаща вода и ги белете.
  • Поддържайте отлична чистота в хладилника.
  • Използвайте съдомиялната, за да отстраните всички бактерии от посудата. Ако не разполагате с такъв уред, изплаквайте старателно с гореща вода и препарат, предназначен за миене на бебешки съдове.
  • Винаги слагайте на мъника чист лигавник.
  • Редовно сменяйте кърпите, с които подсушавате съдовете.

 

Температура

Оставете затоплената до точка на кипене храна да изстине и чак тогава я поднесете на хлапето. Опитвайте с малка лъжичка, за да проверите каква е температурата. Никога не замразявайте повторно храни, които веднъж вече са размразявани. Не топлете отново и ястие, което е било затопляно. Приготвяйте яйцата твърдо сварени и гответе месото, докато стигне до състояние, в което не е розово в средата.  

 

Без микровълнова

Не е препоръчително да топлите храната на мъника в микровълнова фурна. Освен вероятността от вредно въздействие на молекулите върху ястията, рискувате и те да не са затоплени равномерно. Вместо това, загрявайте пюрето или кашата на водна баня – в метална купичка с вода на котлона.

 

Съхранение

Ако приготвите по-голямо количество пюре, замразете го в пластмасови кутии и го сложете във фризера. Съхранявайте го там за не повече от месец. Отворените бурканчета могат да останат в хладилника за 24 часа. Изхвърляйте неизядената храна, защото контактът й със слюнка води до образуването на бактерии, които се мултиплицират. Внимавайте и за срока на годност на продуктите, както и за целостта на бурканчетата – ако са счупени, или не се чува пукане при отварянето на капачката, не ги използвайте.

 

Свежест

Купувайте сезонни и пресни продукти от местни производители (по възможност – с био произход), защото при тях възможността за химическа обработка с цел постигане на дълготрайност е най-ниска.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: