Бременност

Хранителен дневник на бъдещата майка

Какво да бъде менюто по време на бременността?

Хранителен дневник на бъдещата майка

Изготвихме хранителен дневник с безценната подкрепа на специалиста по хранене и диететика и изпълнителен директор на Комплекс по детско хранене с Банка за майчина кърма – София д-р Мария Русинова. Добър апетит!

Д-р Русинова, кои са основните елементи в диетата на бременната жена?

Тя трябва да се храни така, както и преди да забременее – умерено, балансирано, разнообразно и редовно. Да приема достатъчно протеини – месо, риба, мляко, млечни продукти и яйца. Препоръчителен е умерен прием на зърнени, бобови, картофи и храни, които са източник на въглехидрати и съответно дават енергия. Бъдещата майка трябва да внимава с мазнините, като набляга на Омега-3 полиненаситените незаменими мазнини. Хубаво е да консумира много сезонни зеленчуци, също и плодове – източници на витамини, минерали и фибри. И да не пропуска да се движи всеки ден – ходене пеша и други според състоянието на бременността.

Примерно дневно меню

– Закуска – домашно приготвена баница с извара и яйца, чаша кисело мляко.

– Обяд – зеленчукова супа, ястие с месо и ориз.

– Вечеря – огретен от картофи и карфиол, поръсени с кашкавал и сирене, салата според сезона.

– Две подкрепителни закуски (преди обяд и преди вечеря) – пресен плод, чаша мляко, парче кекс или домашни овесени бисквити.

– Две филийки пълнозърнест хляб общо за деня.

Нужно ли е в този период „да се храним за двама“?

Хранителните потребности по време на бременност са увеличени, но това не означава „да се храним за двама“.

Калориите

Потребностите преди бременност са около 2500 ккал за физически активните жени и около 2000 ккал за тези, водещи заседнал начин на живот. Бъдещата майка се нуждае допълнително от около 300 ккал на ден във втория триместър и 500 ккал през третия триместър (в сравнение с това, което е приемала преди бременността), за да поддържа бързия растеж на плода, увеличаването на матката, плацентата и други тъкани, свързани с периода на очакването. Необходимите калории в повече през втория триместър са равни на тези, които се доставят от 2 чаши мляко или хлебче със сирене „Крема“, или сандвич с колбас.

Белтък

Потребностите от белтък по време на бременност са увеличени във връзка с увеличените нужди на жената и за растежа на плода, плацентата и матката. Допълнителното количество белтък може да се получи от около 50 г месо или 1 чаша мляко. Постните червени меса (телешко, агнешко, говеждо, свинско, козе), птичето месо, рибата, яйцата, бобът, лещата, ядките и сиренето са добри източници на белтък.

Как стоят нещата с течностите – какви да бъдат те и в какво количество?

Приемът на вода е около 2 000-2 300 л от  всички източници (питейна вода, напитки, храни) и зависи от температурата на околната среда (слънце, климатик  и т.н.), от физическата активност и др. Да се избягват напитки със захар и кофеин. И, разбира се, алкохол.

Какво съдържа забраненият списък с храни и напитки през деветте месеца?

Храни с неясен произход, сурови колбаси, месо, суши, непастьоризирани млека и млечни продукти, пастети, синьо сирене, морски дарове.

  • Бременните жени не трябва да вземат хранителни добавки, съдържащи витамин А, освен ако не са специално посъветвани за това от лекар.
  • Черният дроб и продукти от черен дроб могат да съдържат големи количества витамин А, затова консумацията им също трябва да бъде ограничена.

Внимателно с билките

Бъдете внимателни с  билките – най-добре е да не ги използвате, без да имате достатъчно информация. Без ограничения можете да се наслаждавате само на плодов чай, например от шипка и джинджифил (помага при гадене и повръщане). При готовите смеси следете на етикета за съдържание на други нежелани съставки.

Как вегетарианките да набавят важните хранителни вещества и за себе си, и за плода?

Изключването на храни от животински произход може да доведе до трудности при удовлетворяване на потребностите от пълноценен белтък, някои витамини и минерали, и по-специално витамин В2, витамин В12, калций, желязо и цинк.

Вегетарианките е добре да приемат повече растителни храни, богати на желязо: пълнозърнест хляб, овесени ядки, варено жито, боб, леща, соя, спанак, коприва, лапад, грах, ядки, сушени плодове, заедно с плодове и зеленчуци, богати на витамин С, който подобрява усвояването на желязото от растителните храни.

Комбинация

Правилната комбинация храни, от която се получава доброкачествен белтък, е:

Бобови храни + зърнени храни + ядки + семена.

Важно е да следите редовно нивата на хемоглобина си. Ако е необходимо, приемайте хранителни добавки, съдържащи желязо, след консултация с лекар.

Вашите насоки за обработката на храните?

При консумацията на някои недобре съхранени и/или обработени храни съществува риск от възникване на хранително отравяне – салмонелоза, листериоза, дизентерия и др. За да се избегнат:

  • Необходимо е хранителните продукти да се измиват добре преди употреба – плодовете и зеленчуците, месото – обилно под течаща вода, яйцата – с топла вода и сапун.
  • Нужна е и достатъчна термична обработка на месо, яйца (варене минимум 13 минути), да се избягва употребата на кремове и други сладкарски изделия, които не са добре термично обработени  и съдържат яйца и мляко.
  • Трябва да се съхраняват правилно хранителните продукти, изискващи съхранение при хладилни условия. Измивайте добре ръцете с вода и сапун преди всяко хранене.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: