Здраве и красота

Хранителни разстройства

Булимия

Хранителни разстройства

Болните от булимия нервоза ядат големи количества храна наведнъж, последвани от предизвикано повръщане. Хората с това заболяване нямат контрол над хранителното си поведение. Те прибягват и до диуретици, лаксативи или клизма, за да се освободят от поетата храна.

За разлика от анорексците, страдащите от булимия изглеждат здрави и имат средно тегло. Но приличат на тях по манията за слаб силует и перфектна външност.

Симптомите:

- напускане по време на хранене или скоро след хранене, за да отидете в банята

- рани или мазоли по ръцете и кокалчетата

- чувствителни зъби, които са резултат от излагане на стомашна киселина

Последствията:

- киселинен рефлукс, хронично възпалено или възпалено гърло, дехидратация

- електролитен дисбаланс - повръщането може да доведе до твърде ниски или твърде високи нива на натрий, калций, калий и други минерали. Ако нивата на електролитите станат твърде ниски, това може да доведе до инфаркт.

- стомашно-чревни проблеми и чревно дразнене от злоупотреба с лаксативи

- подуване на слюнчените жлези, чувствителни зъби, засегнат зъбен емай

Никол Шерцингер неотдавна призна, че в миналото е страдала от булимия. Приятелката на Григор Димитров разкри дълго пазената си тайна, за да помогне на хората с този проблем: „Това бе много тъмен период за мен, а заболяването е ужасно парализиращо. То ограбва живота ти, но има изход и можеш да се излекуваш завинаги." Днес певицата е загърбила миналото, храни се здравословно, не спира да танцува и се наслаждава на живота.  

Изходът

Излекуването от анорексия и булимия е постижимо с воля и готовност за промяна. Пациентите могат да проведат психотерапевтично лечение в специализирани клиники за хранителни разстройства, каквито засега има само в чужбина. Важното е хората с тези заболявания да придобият увереност, самочувствие и обективна преценка. Както и желание да опознаят вкусната страна на живота.

Анорексията и булимията са сериозни заболявания, които трябва да се лекуват. Лечението им е изключително труден и продължителен процес, като подходът е строго  индивидуален. То е насочено към възстановяване на нормалното хранително поведение и нормалното телесно тегло, към преодоляване на настъпилите психически и физически нарушения. Дори след известен период на възстановяване, анорексията и булимията често рецидивират. Лечението изисква задължително включването на екип от специалисти: психиатър или клиничен психолог,  диетолог, съдействието на други специалисти, в зависимост от настъпилите нарушения. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-бързо и успешно ще бъде.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: