Бременност

Хъркане по време на бременност

Навярно сте забелязали вече как расте коремчето ви и как променя формата си.

Хъркане по време на бременност

Вероятно вече страдате от многото симптоми - от сутрешното гадене до болките в гърба. На по-късен етап, когато бременността ви е към края, вие, както и партньорът ви, можете да забележите, че хъркате, и то силно, докато спите. Хъркането е сравнително често явление по време на деветте месеца, но за съжаление то може да окаже сериозно влияние върху енергичността ви и доброто разположение на духа.

Повечето от вас са се сблъсквали с хъркането. Без оглед на това дали сте хъркали, преди да забременеете, или сте делили една стая с човек, който е издавал неприятните звуци, всички сме наясно какъв проблем може да представлява това. То се появява като следствие от запушването на дихателните пътища, така че не е възможно нормално дишане. Като последица се чуват странни звукови „ефекти", които може да са тихи, но може и да са доста обезпокояващи. Възможно е да почувствате затрудненото дишане през нощта или да забележите, че дихателните пътища са някак запушени. Когато са налице тези симптоми през деветте месеца, вие страдате от т.нар. хъркане по време на бременността.

Но аз не хъркам!

Aко не сте хъркали, преди да забременеете, вероятно ще си помислите, че нещо не е наред с вас. Но не се притеснявайте - около 25-30 процента от бъдещите майки хъркат, особено през второто и третото тримесечие на бременността. А що се отнася до очакващите дете дами, които са хъркали по-рано, 25 процента от жените се сблъскват с хроничните или сериозни симптоми на неприятните звуци.

Дали ще хъркате по време на бременността?

Трудно е да се каже. Но има фактори, които могат да повишат риска от появата му:

  • Качването на повече килограми по време на бременността.
  • Наднорменото тегло по време на бременност.
  • По-дългият врат (жените, които хъркат, имат с около 1 см по-дълъг врат от тези, които не хъркат).
  • Астма.

Защо хъркате?

Дълго се дискутираше по въпроса, защо бременните хъркат. По време на бременност горните дихателни пътища се стесняват. С повишаването на теглото някои от мазнините се събират в областта на шията и гърлото. Тези меки тъкани се натрупват около горните дихателни пътища и ги притискат, следователно ги стесняват. По този начин се образува „преграда" при дихателните пътища и се стига до появата на дискомфорта.

По време на бременност е засилено кръвообращението, а оттук и кръвоносните съдове, разположени в носната кухина и гърлото, се разширяват и се случва разширяване на мембраните на лигавиците. Като последица организмът отделя повече секрети в тези части и дишането се затруднява.

Опасно ли е хъркането  по време на бременност?

Има доказателства, според които то може да повиши вероятността от появата на определени усложнения. Шведско изследване открива връзката между хъркането по време на бременност и високото кръвно налягане. Забелязани са определени компликации при бебетата, чиито майки са страдали от дискомфорта през деветте месеца. В изследването взели участие 500 бременни дами и техните половинки. Участниците трябвало да оценят нивото на хъркане във въпросник - преди и след раждането на детето. Тези нива били взаимно свързани с честотата на усложненията по време на бременност при тези групи хора. След раждането били проследени резултатите от Apgar - индекса при пеленачетата.

Изследването открило взаимовръзката между дамите, които оценили себе си като хъркащи (почти всяка нощ), и усложненията по време на бременност. 14 процента от тези бременни заявили, че страдат от високо кръвно налягане вследствие на бременността, а при 10 процента от случаите се наблюдавала прееклампсия. Бременните, които хъркали всяка нощ, раждали бебета с резултати от Apgar - индекса 7 или по-ниски.

Опасна ли е сънната апнея?
Някои бременни страдат от хронично хъркане, дори звуците, които издават, могат да ги събудят през нощта. Ако и вие имате подобни симптоми, вероятно страдате от сънна апнея - нарушение в дишането, което е тясно свързано с хъркането и предизвиква затварянето на дихателните пътища по време на сън. По този начин белите дробове не могат да се снабдят с достатъчно кислород и това става причината да се събудите. От изключително значение е да потърсите лекарска помощ при това състояние, за да ви бъде предписано адекватно лечение, за да могат дихателните ви пътища да се отворят. Продължителната апнея може да повлияе сериозно върху нивото на енергия и да ви лиши от кислорода, който ви е нужен.

Кажете сбогом на хъркането!

Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза, за да спите по-добре:

  • Избягвайте да приемате прекалено много кофеин. Той разширява кръвоносните съдове в гърлото и дихателните пътища се стесняват допълнително.
  • Пробвайте да спите на една страна. По този начин дихателните пътища ще са отворени, докато спите.
  • Поставете още една възглавница под главата си - като я повдигнете, дихателните пътища ще се отворят.
  • Можете да пробвате, но задължително след консултация с лекар и лентички за нос, които разширяват дихателните пътища и облекчават дишането.

Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: