Отдих и туризъм

Хърватия – сладка приказка

През последните години малко останаха великолепните, но неоткрити дестинации на Стария континент за нас, българите. Е, Хърватия, която ни е кажи-речи комшийка, е една от тях.

Хърватия – сладка приказка

През последните години малко останаха великолепните, но неоткрити дестинации на Стария континент за нас, българите. Е, Хърватия, която ни е кажи-речи комшийка, е една от тях.

Част от Югославия до 1991 г., днес Република Хърватска е шикозна бутикова страна курорт, която, макар и не най-евтиното място за престой, е задължителна за посещение поне веднъж в живота. Особено, при положение че живеем (сиреч, дишаме и мечтаем) на Балканите.

На север граничи със Словения и Унгария, на изток със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Най-сладкото за туриста започва на югозапад: Адриатическо море.

Като площ страната е почти наполовина на България. По-хубавите градове тук са пищната столица Загреб, Сплит, изумителният Шибеник, пасторалният Хвар. Най-специалното място на крайбрежието обаче си остава бохемският Дубровник - един от най- запазените средновековни градове в Европа. Историческата част на града е част от световното наследство на ЮНЕСКО, а най-голямата атракция тук е пристанището на Далмация.

Само на 20 км на юг е известният хърватски курорт Цавтат с чисто море, борови гори и... 7 км променада (бел. ред. от френски - разходка из града). Хубавото е, че

 по време на престоя си в страната можете да стигнете - по суша или вода, до потресаващите планини на Черна Гора и Албания,

както и да посетите о. Корчула - родното място на Марко Поло.

Като стана дума за известни хора, родени по тези земи, благодарение на един такъв светът е по-добро и светло място за живеене днес: изобретателя на устройството за променлив ток, „магьосник" Никола Тесла. Говори се, че този удивителен мъж е изобретил предшественик на интернета - „Международна безжична система за предаване на информация и енергия", проектът за която обаче мистериозно изчезнал след смъртта му.  Да видим обаче с какво свързва интернет днес Хърватия:

 Плитвишки езера: през последните години страната се прочу като туристическа дестинация именно заради това феноменално място - декор от мистична легенда за древната гора, известна като Дяволската градина на гърмящи водопади, каскади от езера и подземни пещери. Това е всъщност най-старият парк в Европа. Разрушен по време на Балканската война, той се възстановява почти напълно, но не от човешка ръка, а благодарение на магическата способност на шуплестия варовик да се натрупва много бързо. Ето така е създадена необикновената система от езера, водопади и бързеи. Днес паркът с Плитвишките езера е част от списъка на ЮНЕСКО и представлява група от 16 малки езера, от които погледът на посетителя се замъглява от романтика.

Вдаден навътре в морето като гигантски език на митично животно,

Златни рат е най-красивият хърватски плаж и една от предпочитаните дестинации за уиндсърфинг. Наскоро той дори бе включен в списъка с най-необичайните места в света. Разположено на остров Брач, един от най-високите острови в Адриатика, мястото също е задължително за туриста с вкус към необикновеното.

Пътят от София до Загреб с автомобил  е около 8 часа. От хърватската столица до Сплит са още около 6 часа. Запознатите препоръчват стария път, който е по-живописен и по-слабо натоварен от магистралата. От Сплит можете да си купите билети за ферибот до Супетар - главния  град на Брач. Оттук до Бол пък има само около 30 км. В Бол има доста сносни хотели, както и квартири за по 40-50 евро на нощ.

Страната в цифри: хърватската култура има 13 века история; около 400 г. пр. Хр. са основани гръцки колонии по Адриатическите острови на днешна Хърватия; страната съхранява 6 паметника на световното наследство, 8 впечатляващи национални парка, 73 специализирани резервата и 75 природни феномена; градският площад в Хвар е един от най-красивите в Европа с площ от около 4500 кв. м; населението на Хърватия е около 4,5 милиона; територията на страната е 56 хил. кв. км; най-високият връх е Динара - 1831 м; паричната единица в Хърватска е куна (HRK), като 1 куна = 100 липи (можете обаче да плащате както с куни, така и с евро); кодът за набиране на Хърватска е 00 385.

Хърватия безспорно е по-скъпа дестинация от Турция или Гърция - но също както и на рафта с подправки  в магазина има по-достъпни и познати, както и такива, които бихте искали да си купите поне веднъж, за да опитате аромата им. А Хърватия ухае на морски дарове и история, от която настръхваш...

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: