Семейно здраве

Идеи за (не)сладка закуска

Децата получават половината от препоръчителната дневна доза захар още на закуска с палачинки, конфитюри, плодови сокове и други изкушения.

Идеи за (не)сладка закуска

Сладкият маратон продължава в училище, където шоколадите убедително изместват плодовете и зеленчуците в предпочитанията на мъниците. Ако пък сте решили да поощрите високите оценки с бисквитена торта за вечеря, сладкометърът няма да успее да отчете приетото количество лакомства. Уви, не можете да промените желанието на малчуганите за захарни метаморфози. Но е по силите ви да намалите сладостта на храната поне сутрин, гарантирайки на дребосъците вкусно, полезно и питателно утро.

Консумирането на много захар е в основата на детското затлъстяване. Прекомерната сладост може да доведе и до:

  • Повишаване на риска от възникване на кариес
  • Чести промени в настроението
  • Лишаване на детето от ценни вещества, които могат да се открият в по-здравословни предложения, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни

Намалете сладостта наполовина

Не е необходимо да постъпвате радикално и изведнъж да наложите тотална забрана на захарта. Постъпете компромисно и намалете сладостта наполовина. Комбинирайте половин кофичка обикновено кисело мляко с половин подсладено. Или добавете само една лъжица конфитюр върху препечената филийка хляб. Редуцирането няма да бъде значително, но ще покаже на хлапето, че и по-малко сладкото е вкусно.

Внимателно избирайте зърнените закуски

Много малчугани обичат да закусват зърнени закуски с канела, шоколад, ванилия и други неустоими съставки. Недостатъкът на безспорно примамливите творения е добавената захар. За да избегнете скритите в цветните кутии вреди, купувайте неподсладените варианти. Можете да поръсите закуската с половин чаена лъжичка захар. Така вкусът на топчетата в купичката ще е сладък, а захарта - само два грама.

Използвайте плодове като подсладител

Вместо твърде сладкия готов йогурт, смесете шепа ягоди в класическо кисело мляко. Заменете и натуралния сок, съдържащ много захар и калории, с прясно изцеден цял плод. 

Сервирайте разнообразни ястия

Възможностите за закуска не се ограничават само до вариации на тема сладост. Хранете дребосъчето и с яйца, филийки с пюре от авокадо, сирена. Нека наследникът ви опознава  всички представители на богатото меню, за да се убеди, че захарта не е единственият достоен претендент за апетита му. 

Пазете се от замаскираните десерти

Повечето хора смятат, че, избягвайки тежката артилерия сред захарните изделия - понички, сладкиши, торти, държат под контрол приема на опасните за здравето и талията храни. Но пропускат факта, че мъфините, течният шоколад и вафлите също са в списъка на десертите без особена хранителна стойност. Затова е добра идея да не лишавате хлапето от хрупкави бисквитки, но нека да са скромен брой и да не са чест гост на трапезата.  

И възрастните могат да намалят количеството захар, което консумират, за да се погрижат за своята кондиция, а и за да дадат пример на децата си. Важна стъпка е да заместите прекалено сладките храни с по-здравословни алтернативи. Например, не прибягвайте до консервирани супи, когато бързо и лесно можете да приготвите прясна, със сезонни зеленчуци. По този начин няма да тровите организма си с голямо количество рафинирана захар, а и ще получите чудесен вкус и аромат, типични за домашната кухня.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: