Идеи за празнични рецепти
Рецепти

Рула с пиле и бекон
500 г пилешки бонфилета
200 г бекон на ленти
60 г меко сирене камембер или бри
6-8 деликатно сушени сини сливи без костилки
5 с. л. червено вино
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Сливите се кипват заедно с виното, оставят се да престоят, докато омекнат, и се разрязват на половини. Върху всяка лента бекон се поставя по едно филенце, подправя се със сол и черен пипер. Отгоре се добавят по половин слива и парче сирене, завиват се на руло. Рулата се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервират се веднага.
Пържоли с гъби и клементини
4 порции
4 бр. свински пържоли от контрафиле
2 с. л. слънчогледово олио
260 г гъби
2 с. л. мед
2 ч. л. сладък червен пипер
60 мл сок от клементини, прясно изстискан
1 с. л. винен оцет, червен
морска сол
Начин на приготвяне
Загрява се половината от мазнината и пържолите се запичат за кратко от двете страни на висока температура, докато образуват златиста коричка. Отстраняват се от огъня, сипва се останалата мазнина и се сотират нарязаните гъби, докато омекнат. Връща се месото, поръсва се с червения пипер и малко сол. Добавят се медът, сокът от клементините и оцетът. Ястието се оставя да кипне, а след това да къкри 5-8 минути на среден огън или докато сосът се сгъсти до желаната степен. Пържолите се сервират веднага, като се гарнират с картофено пюре или задушени картофи.
Шоколадов кейк и сметанов крем с бял шоколад и бърбън
100 г черен шоколад, 85% какао
100 г шоколад, 30% какао
200 г качествено краве масло
4 яйца, средно големи
150 г кафява нерафинирана захар
60 г бяло брашно
щипка сол
1 ¼ ч. л. бакпулвер
1 ½ с. л. черен сусам плюс допълнително за поръсване
200 г бял шоколад
140 мл млечна сметана, 30-35% масленост
40 мл бърбън
Начин на приготвяне
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. На водна баня се разтопява кафявият шоколад, начупен на парчета, и маслото, нарязано на кубчета. Разбиват се яйцата със захарта, добавят се брашното и на бавна струя шоколадовата смес, като се разбърква с дървена лъжица. Прибавя се сусамът. Сместа се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см и откопчаващ се ринг. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, като при необходимост накрая се намалява на 180 градуса или кейкът се покрива с фолио. Натрошава се белият шоколад на дребно и се поставя в блендер. Загрява се сметаната до момент преди кипване и на 2-3 пъти на тънка струя се прибавя към шоколада, като се пулсира с блендера до получаване на гладък крем. Добавя се алкохолът, разбърква се добре. С получения крем се гарнира готовият кейк.
Маслени бисквити с малини и бял шоколад
За 25-30 броя
110 г меко качествено краве масло
80 г пудра захар
130 г бяло брашно
щипка сол
ванилия
180 г замразени малини
110 г бял шоколад
Начин на приготвяне
Загряват се малините, докато се раздробят. Сместа се прецежда през тензух и полученият сок се сгъстява до количество от 30 мл. Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Добавя се малиновият сок, разбърква се добре. Прибавя се брашното със солта и ванилията. Размесва се добре, оформя се на топка, която се сплесква на диск, увива се в стреч фолио и се оставя да стегне в хладилника. Разточва се върху набрашнен плот на кора с дебелина 5-6 мм и с помощта на формички се изрязват сърца. Слагат се да се стегнат за около 15 минути в хладилника и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути. Изпечени са добре, преди да си променят цвета по външните ръбове. Готовите бисквити се охлаждат върху решетка. Половината от белия шоколад се начупва и разтопява на водна баня. Прибавя се и останалата половина, като продължава да се бърка до получаване на гладък крем. В него се топват върховете на бисквитите или едната им половина. Поставят се върху решетка, докато стегне шоколадът.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: