Развитие и обучение

Игра с цветовете - Еволюцията на пломбите

До скоро посещението при зъболекаря се считаше за досадно от децата. Но специалистите са се погрижили да превърнат грижата за детските зъби в приятно занимание. Доказателство е широката цветова гама за детски пломби, която се появи от скоро у нас. Звучи л

Игра с цветовете - Еволюцията на пломбите

До скоро посещението при зъболекаря се считаше за досадно от децата. Но специалистите са се погрижили да превърнат грижата за детските зъби в приятно занимание. Доказателство е широката цветова гама за детски пломби, която се появи от скоро у нас. Звучи ли ви странно зъбите ви да бъдат покрити с всевъзможни цветове? Е, за децата това е направо фантастично! Попитайте детето си дали иска да се сдобие с цветна пломба и считайте, че оттук нататък то само ще ви дърпа към зъболекарския кабинет!

Цветове всякакви!

В България се появи нов вид детски пломби в 7 различни цвята - бял, жълт, зелен, син, розов, оранжев и лилав. Те са предназначени за млечни зъби и освен в посочените цветове, се предлагат и пломби с брокат /сребрист или златист/.

Цветните фотополимерни пломби Twinky Star са немско производство и по нищо не отстъпват на останалите разновидности. Дори имат и някои предимства: нанасят се с помощта на специален пистолет точно в болния участък /в течно състояние в кавитета на зъба/ и се дозират с много голяма точност, не се разтичат и залепват към стените на зъба, без да е необходимо да се използват киселини и лепила за химическа връзка. След това с помощта на фотополимерна лампа ефектната пломба се втвърдява за 20-30 секунди. Детето може да се храни веднага след тази процедура.
Млечните зъби са с по-повърхностно разположена пулпа, емайлът им е тънък и нежен и киселината може да доведе до умъртвяване на зъба.

Фирмите предлагат и специален фотополимеризиращ лак, който се нанася с четчица върху зъба и пломбата и се втвърдява за 20 секунди. По този начин няма преход между пломбата и зъба и не се развива вторичен кариес.

Друго предимство на този тип пломби е лесното им полиране, поради финозърнестите материали, от които са изработени.

Тези цветни пломби привличат децата и ги стимулират да посетят зъболекаря, при това с удоволствие и да изтърпят болката, само и само да получат шарена светеща пломбичка.

За постоянните детски зъби се предлагат същите фотополимерни пломби, каквито и при възрастните. Стоматолозите са категорични, че този нов и ефектен вид пломби е предназначен само и единствено за млечните зъбки и цветните пломби не са подходящи за постоянните зъби.

Цената на „цветната услуга" се равнява на тази на обикновените пломби - 18 лева.  Толкова плаща и НЗОК за лечението на едно детско зъбче. 

Бели пломби - фотополимер/химиополимер

Фотополимерите /или химиополимери/ са бели, със 17 нюанса на бялото. При тях свръзката със зъба се осъществява чрез ецваща киселина и специално лепило. Като нежелан ефект ецващата киселина предизвиква повишена чувствителност от сладко и студено в продължение на 1-2 дни, но след това оплакванията отминават. Този вид пломби се втвърдяват за 20 секунди с помощта на фотополимерна лампа, под въздействие на видимия спектър на лазерния лъч.

Самият етап на фотополимеризация означава бързо втвърдяване на пластмасовата пломба под въздействие на светлинен лъч. За децата това е чудесно, защото не се налага да чакат 2 часа, преди да им се разреши да се хранят.

Зъболекарят предоставя на детето огледало, за да наблюдава какви процедури се извършват в устата му и получава допълнителни разяснения относно това, което предстои. Най-важното в тази ситуация е изграждането на доверие между зъболекаря и малкия пациент. Ако специалистът успее да спечели доверието, малките пациенти се превръщат в безкрайно послушни и търпеливи.

За постигане на по-добър цвят има пломба дентин маса, която се нанася като първи слой в дъното на кавитета, след което се нанася пломба емайл маса /послойно нанасяне/.

Преди втвърдяване на пломбата, по желание на малкия пациент /и, разбира се, с разрешение на родителите/, към нея може да се добави и още една „екстра" - инкрустирано камъче, цирконий или минибрилянт.

Амалгамени пломби

В миналото тези пломби са били единственият лек срещу кариес. Днес те са отживелица и по-голямата част от стоматолозите не ги използват. Освен, че сиво-черният им цвят ги прави не особено привлекателни на външен вид, те никак не са безвредни. В тях се съдържа живак, който ги прави крайно неподходящи за мъниците. За сметка на това, обаче са много здрави и устойчиви.

И така, съвременната стоматология предлага голямо разнообразие и възможност за избор при поставянето на пломби. Тенденциите са да се работи не само в посока на грижа и опазване здравето на пациентите, но и за естетическия вид на зъбите.

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Румяна Михайлова, детски стоматолог

 

 

Сподели: