Lifestyle

Играчките на най-малките

В днешно време многообразието от детски играчки на пазара е огромно. В морето от бебешки стоки има от всичко по много - за всяка възраст, както за момченца, така и за момиченца.

Играчките на най-малките

Когато избираме играчка за бебе, обаче, трябва да се ръководим от две основни неща: качество и безопасност.

 

Проверка на етикета

Това е първата и най-важна стъпка при избора на вашата играчка. Производителят е длъжен да отбележи възрастта, за която е подходящ избраният от вас продукт. Прочетете внимателно цялата информация, дори онази с най-ситния шрифт. Огледайте внимателно всеки детайл, обърнете внимание на аромата, който издава, както и на звука, ако има такъв.

 

Обърнете внимание

- Всички играчки с дълги въжета, ленти или шнурове могат да причинят задушаване. Това се отнася за висулки с дължина повече от 10 см.

- Децата слагат в уста всичко и играчките не са изключение от това правило. За да избегнете поглъщане и задавяне, не купувайте предмети с размери, по-малки от 3 на 5 см.

- Откажете се от играчки, които съдържат магнитни елементи. Ако детето погълне такъв елемент, освен до задушаване, това може да доведе до сериозни проблеми на вътрешните му органи.

- Не купувайте играчки с батерии, чийто отвор не е обезопасен със здраво завити винтчета, тъй като детето много лесно може да извади батериите и да ги сложи в устата си.

- Повърхността на играчките трябва да е гладка, без издадени остри и назъбени краища и ръбове.

- Обърнете внимание на цвета. Някои производители използват токсични пигменти в боите, за да добият ярки цветове. Тези материали са вредни за детето и могат да доведат до отравяне. Оловото се счита за един от най-опасните материали в това отношение, тъй като нарушава мозъчната функция, води до натравяне на бъбреците и черния дроб и понижава имунитета.

- Силната и остра миризма също е много съмнителна. Дори на пръв поглед приятният аромат на ванилия или ягоди може да доведе до стомашно-чревни проблеми, главоболие и повръщане.

- Избягвайте играчките, издаващи много силен шум. Той е вреден за детето, тъй като освен да го уплаши, може да причини трайно увреждане на слуха му.

- Не купувайте плюшени играчки на детето поне до годинка. Научно е доказано, че те могат да причинят тежки алергии, една от които е астмата.


Автор: Нели Христова

 

Сподели: