Lifestyle

Играчките за вана

Надали има човек, който да не е имал гумено патенце като дете, което през първите години от живота му е „живеело” в банята, но с времето е станало неизменен спътник в игрите навсякъде.

Играчките за вана

Надали има човек, който да не е имал гумено патенце като дете, което през първите години от живота му е „живеело" в банята, но с времето е станало неизменен спътник в игрите навсякъде. Моята дъщеря често плачеше по време на къпане, докато един ден  майка ми донесе любимото ми тантуресто патенце от моето детство и къпането за нея се превърна в приятна игра. Всъщност психолозите казват, че играта във водата много успокоява децата и ги отпуска, а освен това има и развиващ ефект. 

Внимание! Имайте предвид, че детските играчки са сред най-опасните нехранителни стоки на пазара. По официални данни всяко четвърто оплакване в ЕК е именно за играчка. Гумените патета, с които децата си играят редовно в банята, са сред най-опасните играчки. Те съдържат химическо вещество, което е токсично и може да предизвика отравяне. Затова  преди да закупите играчките за баня, добре се информирайте дали материалът, от който са направени, е безвреден.

Играчките според възрастта

В първите три месеца детето изучава света чрез очите и ушите. Най-подходящи за този период са малко на брой прости и ярки предмети, които трябва да им се предлагат една по една (дрънкалки, гумени играчки и т. н.). На детето му е интересно да ги съзерцава и да слуша звуците, които издават.

През второто тримесечие детето става по-координирано. Посяга към предметите и се учи да хваща. Това е и времето, когато започват игрите във ваната. Докато детето е в тази възраст и се къпе в коритцето, пластмасовите играчки и играчките за вана са най-подходящи.

В периода между шестия и деветия месец игрите във ваната започват да заемат все по-важно място. В тези месеци, тъй като е станало по-голямо и  вече седи устойчиво, можете да къпете бебето и във вашата вана (с малко количество вода, разбира се). Ако пуснете във водата много и различни играчки, пластмасови чинийки и изобщо всичко безопасно, което ще плува, бъдете сигурни, че ще разкриете пред него цял един нов свят, изпълнен с радост. Някои психолози смятат, че любовта на бебетата към водата се дължи на смътни спомени за неотдавнашния им живот в амниотичната течност в майчината утроба.  

След деветия месец детето изпитва интерес към всичко, то е станало много подвижно и всеки предмет вкъщи е потенциална играчка.

Видове играчки за вана

Гумените патета, не само че се оказаха токсични, но и морално остарели. Или поне онези, които друго, освен да цвъркат при натиск, не правят. Съвременните производители на играчки са открили, че техните продукти за вана могат да имат не само игрова цел, а и развиваща. Новите поколения патенца не плуват безцелно по водата, те оформят психологически категории у детето, развиват двигателната му култура, подпомагат растежа на зъбите, стимулират сетивата.

Играчки, които правят къпането много забавно    

Това са гумени рибки, патета, слончета, животинки на корабче, които са в красиви и забавни цветове, издават звуци, а ако ги напълните с вода, тя ще излиза  като фонтан от устните им, когато детето ги натиска. Други пък правят балончета под водата. Целта на играчките е детето да се забавлява. Благодарение на тях къпането се превръща в любима игра.

Световни марки, производители на детски стоки, предлагат уникални дизайнерски играчки и почистващи аксесоари. Към колекцията от играчки има и мини-гъби, които са проектирани специално за детските ръце. Така, заедно с играта, детето се учи и на необходимите хигиенни навици. Една добра хрумка, имайки предвид, че децата най-добре възприемат знания под формата на игра. Самите играчки не абсорбират вода, което намалява риска от появата на плесен върху тях.

Играчки, чиято цел е да оформят чувството и желанието за знание

Това са мултифункционални играчки, чиято богата палитра от цветове стимулира зрителната сетивност, а звънчето, което е вътре - слуховата. По играчките има също специална гумена част за чесане на венци. Този тип играчки повшават чувствителността на децата към околната среда, провокират откривателския им дух, подпомагат процеса на растеж на зъбите.

Играчки за координация      

Това са играчки, които се прикрепят към ваната или на стената - примерно птица, чиято човка е направена като кепче за рибки. Те имат две функции - стимулират координацията на детето между очи и ръце и развиват двигателните умения на детето посредством повтарящи се действия. Целта е детето да храни с другите играчки винаги гладната птица.

Кош за аксесоари за баня

С всеки изминал месец играчките в банята увеличават броя си, затова е важно да бъдат подредени и организирани. Много добри продукти са кошовете под формата на различни животни. Те могат лесно да се закрепят на стената. Гръбчето на животното обикновено служи като кош за играчки, който се откача с едно движение, а формата му е удобна за  загребване на всичко, което плува във ваната. По кошчето са направени дупки, с цел водата да се оттича бързо, непозволявайки по играчките да се появи плесен. И естествено, отново обучението и възпитанието имат характер на игра - мама казва „Така, както сме разпръснали играчките навсякъде, трябва и да ги приберем след баня." И как става?  Играта е, че детето само трябва да ги прибере - „Вземи гръбчето на животинчето и сложи всичко вътре. Играчките ще спят там".

Да, може би във вашето детство не е имало подобни играчки за вана, ако изобщо е имало нещо повече от стериопорени лодки, например, с които сте си фантазирали и дори тайно сте вярвали, че ще отплавате в океана, и легендарните гумени патенца, чиято дундеста миловидност е провокирала у вас проява на вездесъща обич към животните. И все пак, светът еволюира и ако при вас водещи са били усещанията за нещата, то днешните деца още от първите месеци се осланят на обектите. И в това няма нищо лошо - в крайна сметка чрез предметността най-лесно се поставят контурите на правилата, толкова важни за възпитаването на силна личност.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: