Lifestyle

Игри с бебето

Още със самото си раждане детето усилено се развива физически и умствено, то е готово за общуване, взаимодействие и игра.

Игри с бебето

Още със самото си раждане детето усилено се развива физически и умствено, то е готово за общуване, взаимодействие и игра. Любовта и грижата, с които го дарявате през първите месеци от живота му, са изключително необходими за неговото социално, умствено и физическо развитие, което носи и огромна радост за двама ви с таткото. Играейки, децата откриват и изграждат определени навици и способности, получават представа за окръжаващия ги свят и учат новото, и не на последно място - играта е прекрасно средство за общуване. Започването на игри с мъничето никога не е рано!

0-3 месеца

От момента на раждането детето обръща глава, чувайки гласа на майка си, познат му още от вътреутробния период. То може да разпознава определена музика, например мелодията, която звучи във вашия любим сериял. Новородените се взират в лицата на хората, достатъчно им е само един ден за това, за да се научат да разпознават лицето на мама и да я отличават от непознатите хора. Удивително, но ако вие изплезите език на бебето, то много скоро ще направи същото в отговор. Това именно е и  първата игра в неговия живот. Защото даже най-малките обичат да общуват. Копирайки жестовете и мимиките му пък, вие говорите с него на неговия език.

Въпреки че децата в тази възраст още не могат самостоятелно да държат играчки и да ги вземат в ръце, на тях им харесва да гледат как вие поклащате мечето или дрънкалката в неговото легло. Но не трябва да забравяте, че те бързо се уморяват. Затова внимателно следете поведението на своето бебе. Ако започне да гледа встрани или капризничи след няколко минути игра, оставете го да отдъхне.

Препоръчителни игри:

 • Носете мъника на ръце, за да вижда какво има наоколо, танцувайте и се поклащайте с него в такт с музиката.
 • Приказвайте му и му пейте. Като поотрасне, правете гримаси, подскачайте, веселете мъника, предизвиквайте в него смях.
 • Нежно пощипвайте детето, пробягвайте с пръсти по коремчето му.

Препоръчителни играчки:

 • Въртящите се музикални играчки над креватчето - способстват развитието на зрителната координация.
 • Висящите на арка играчки над детските кошарки - стимулират малчугана да достига до тях и да ги хваща.
 • Нечупливо огледало, отразяващо смешните детски гримаси -           удовлетворява желанието му да наблюдава лица.
 • Дрънкалка - развива причинно-следствени връзки.
 • Книжки с ярки картинки.
 • Меки играчки, които лесно се стискат. Те стимулират хватателния рефлекс.

Играта

Във всяко дете съществува базова потребност от игра. Тя напълно ги поглъща и, играейки, забравят абсолютно всичко. Играта е необходима за умственото и физическото им развитие. Голямо значение имат както персоналните игри, така и „екипните", т. е. игрите с родителите и другите деца. Играейки, те опознават окръжаващия ги свят и разбират неговите закони. Пораствайки, детето има нужда от повече внимание и игрите му придобиват социален характер. Към 3-4-годишна възраст предпочитат да играят с други хора. В тази възраст се учат да дружат и да създават взаимоотношения.

4-6 месеца

Вашето мъниче вече може да достига, хваща и удържа в ръце различни предмети. То става подвижно, учи се да сяда и пълзи. Към шестия месец игрите във ваната предизвикват голям интерес. За да му помогнете по-добре да опознае своето тяло, играйте с него игри, например го повдигайте над главата си, нежно го гъделичкайте, целувайте пръстчетата на ръцете му, леко го пощипвайте. Бебетата обичат да остават известно време без дрехи, например след баня. Дайте му пешкирчето, то ще поиграе с него и ще се наслади на съприкосновението с кожата си. В този период именно вие се превръщате в неговата любима игра. Пейте му, нежно го притискайте, дайте му да поскача на вашите колене, и, ако му бъде интересно, разглеждайте заедно книжки. На този етап от развитието детето не може да се фокусира върху два обекта едновременно: ако му дадете нова играчка, то ще захвърли тази, с която току що си е играло.

Препоръчителни игри:

 • Повъртете детето във въздуха.
 • Покажете му как се плиска водата във ваната.

Препоръчителни играчки:

 • Чесалки за венци.
 • Играчки за вана - също и гумени/пластмасови чашки, например. Преливането на водата от една чашка в друга може да бъде особено интересно за детето.
 • Музикалните играчки са подходящи за развиване на представата на детето за причинно-следствените връзки.

Ролеви игри

Във възрастта 2-3 години децата започват да влизат в роли. В ролевите игри намират умиротворение, създавайки свят, който напълно контролират, където всичко произхожда от техните правила. Тези игри са добър метод за опознаване на емоциите и страховете. Съдържанието им често се повтаря, децата проиграват важни събития от своя живот - посещение при доктора, първия ден в детската градина и т. н. Куклите, меките играчки, колите могат да бъдат прекрасни обекти за ролевите игри. 

7-9 месеца

Когато вашето дете се научи да седи устойчиво, за него се появяват множество възможности за различни „независими" игри. Тъй като детето вече има по-добър поглед върху света около себе си, две свободни ръце, с които може да си служи, и огромно любопитство, като правило, то ги използва, за да хваща два предмета. Сега много забавно за мъничето е да  прехвърля леки предмети от едната си ръка в другата, то вече започва да осъзнава, че ако обектът изчезне от полезрението му, то той не престава да съществува. Играта на криеница е от любимите му „екипни" игри, които  предизвикват смях и веселие.

Съвсем скоро вашето дете ще изпита удоволствието от пълзенето и хвърлянето на топка. Седнете срещу детето, подхвърлете топката към него, и ще видите, че то ще я върне обратно към вас. В този период то изследва предметите на пипане. Добър период е и за запознаването му с листовете и цветните моливи.

Препоръчителни игри:

 • Криеница - закрийте лице с ръце или с шал, а после неочаквано излезте от укритието, така че да изненадате детето.
 • Ако детето започне да пълзи - позволете му да попълзи по вас.
 • Престорете се, че отхапвате пръстчетата на ръчичките и крачетата му.
 • Вдигнете мъника на ръце и поиграйте на „самолет".
 • Вземете празна кутия, напълнете я с различни предмети (кубче, топчица, влакче и т. н.) и наблюдавайте с какъв възторг ще ги изважда от кутията, разглеждайки ги така сякаш са нови.

Препоръчителни играчки:

 • Музикални инструменти, например ксилофон, дайре или барабан.
 • Ярки книги от различни материи - помагат на детето да се учи да разглежда и чувства предметите.
 • Кубчета, които се поставят едно в друго - развиват координацията.

„Цапащи" игри

Повечето деца обожават да си играят в пясъка, във водата или просто да газят в калта. Те се учат да различават структурата на веществата и да разбират техните свойства.

Подобен вид игра е „готвенето". Например, може да позволите на детето да ви помогне в приготвянето на баницата. На него ще му хареса творческият процес и вкусната миризма, носеща се из кухнята.

10-12 месеца

Вашето дете се учи да ходи, а това е сложно стъпало във физическото му развитие. Вие можете да стимулирате желанието му да ходи, давайки му играчки, които могат да се тласкат и търкалят.

В тази възраст голяма радост на мъника му доставя да хвърля играчки. Може би сте забелязали, че то обича да хвърля играчки от кревата или кошарката. Детето с удоволствие ги изхвърля долу, но в същото време се огорчава, когато разбере, че не е в състояние да ги достигне. Любимо занимание му е да „складира" играчки в торбичка или кутия, а после да ги вади оттам. То може и дълго време да прекара в нанизването на пластмасови рингове. Не се учудвайте, ако забележите, че детето прави мимики или жестове, които много ви напомнят на някой член на семейството - то е открило колко забавно е да ви копира.

Препоръчителни игри:

 • Скрийте какъвто и да е предмет под кърпа или салфетка и наблюдавайте с какъв възторг ще го открие.
 • „Скрийте" детето - покрийте го с много лека материя. Удивено питайте „къде е бебето", докато то не свали материята.
 • Научете забавни песни, които се съчетават с прости ритмични движения.
 • Качете детето на гърба си и танцувайте с него.

Препоръчителни играчки:

 • Играчки с натискане на копчета - помагат за развитието на моториката.
 • Пластмасови рингове за нанизване - способства за подобряване на координацията на ръцете.

Рисуване

Организирането на работното място и последващото почистване отнемат немалко време, но рисуването доставя на вашето дете истинско удоволствие. С помощта на рисуването то описва своя вътрешен свят. Започвайки с прости фигури и обекти, постепенно преминава към по-сложни превъплъщения от своя свят, потапяйки се в ролеви игри.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

 

 

Сподели: