Детска психология

Игрите в различните дни от седмицата

Защо има дни, в които всичко върви по мед и масло, а понякога от сутринта до вечерта хлапетата просто са си «седнали на ушите» и беснеят ли беснеят? Астрологията си има обяснение: всеки ден от седмицата отговаря на различно емоционално състояние на децата

Игрите в различните дни от седмицата

Защо има дни, в които всичко върви по мед и масло, а понякога от сутринта до вечерта хлапетата просто са си «седнали на ушите» и беснеят ли беснеят? Астрологията си има обяснение: всеки ден от седмицата отговаря на различно емоционално състояние на децата и ако родителите им искат те да кротуват, трябва да се съобразят с «изискванията» на звездите.

ПОНЕДЕЛНИК

Денят на Луната! Най-подходящи са заниманията с вода - включете децата в приготвянето на супа, в простирането на чистите дрехи, измийте заедно прозорците и задължително си организирайте игра във ваната или под душа. В понеделниците като правило хлапетата са в лошо настроение. И най-малките забележки ги правят раздразнителни и сприхави, а бебетата плачат с повод и без повод. В първия ден от седмицата е добре да сдържате негативните си реакции спрямо наследниците. Отделете повече време за гушкане и целувки. Просто вложете цялата си енергия в усилието да не вдигате скандали, за да ви върви добре цялата седмица.

ИГРИ: песнички, куклен театър, анимационно филмче, къпане на кукли.

ВТОРНИК

Това е денят - спасител. Покровителства го Марс. Във вторник обикновено децата са в настроение да подреждат. Обезателно се възползвайте от това и ги накарайте да си оправят стаята. А защо не да ви помогнат и в останалата домакинска работа? Всичко, за което не ви е стигнало времето или не сте имали настроение да направите в понеделник, с лекота ще свършите във вторник. Денят е подходящ за игри, свързани с рисуване, апликиране, оцветяване, затова е идеално време за начало на ремонт, разместване на мебели, подреждане на дрехи по цветове и т.н.

ИГРИ: изрязване и лепене на форми от гланцова хартия, лабиринти, учене на цветове, игра с кубчета, преобличане на кукли.

СРЯДА

Денят на Меркурий - най-подходящият за приятелски срещи и семейни излети. В сряда децата могат да споделят с вас всичките си тайни, ако успеете да ги предразположите. Освен това днес хлапетата запомнят най-лесно новата информация. Непременно се възползвайте от това и измислете занимания, свързани с четене, писане, подреждане на картинки, кубчета и букви, според възрастта на мъника. В никакъв случай не изисквайте обещания от детето си в този ден - просто няма да се случи.

ИГРИ: всякакви семейни игри, четене на приказки и пресъздаването им, строеж на кули от кубчета.

ЧЕТВЪРТЪК

Той е под покровителството на Юпитер. Ако имате бюрократични проблеми за оправяне, сега е моментът. В четвъртък ще си набавите всичките ви необходими документи, за които чакате с часове в други дни. Днес е време да купите купони за детската кухня, без хлапето да изпадне в истерия или да напазарувате, без да разпилее бонбони по пода в магазина. В четвъртък децата са настроени сериозно. Възползвайте се и обсъдете проблемите помежду си.

ИГРИ: сортиране на играчките по вид, всякакъв вид спорт, рисуване.

ПЕТЪК

Венера - богинята на любовта и красотата, покровителства този ден. Посветете го на хармонията в дома си. Включете децата в подреждане на интериора. Освен това денят е подходящ за нова прическа - защо да не посетите салона за красота заедно с хлапето?! Запомнете основното правило за деня - не се карайте на детето за нищо, тъй като ще събудите единствено агресия в него.

ИГРИ: правене на прически, оцветяване на керамични фигурки, икебана със свежи и хартиени цветя.

СЪБОТА

Сатурн е планетата на събота. Именно в събота, а не в понеделник е подходящо да се започват диети и всякакви промени в начина на хранене. Ако захранвате бебето, започвайте от събота. Освен това денят е идеален за семейно пазаруване и покупка на големи вещи.

ИГРИ: детски центрове, посещение на цирк.

НЕДЕЛЯ

Най-слънчевият ден, защото негов покровител е именно Слънцето. Не се впускайте в решаването на битови проблеми. Заведете децата на театър или изложба. Много подходящ ден за излети навън, независимо от времето. Посветете деня на релакса!

ИГРИ: всякакви игри на открито.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: