Бременност

Имам миома!

Миомата представлява доброкачествен тумор, състоящ се от мускулна или съединителна тъкан.

Имам миома!

Причините за състоянието не са известни, но се знае, че образуването й е вследствие на активното делене на клетки, съставящи стените на матката.

В следващите редове ще обърнем внимание на особеностите, свързани с миома по време на бременност.

Препоръчително е, ако планирате бременност, да посетите акушер-гинеколог и да проверите дали имате миомни възли. Ако резултатът е положителен, лекарят ще ви посъветва какво да направите – дали да отстраните проблема и колко да изчакате след това, преди да правите опити за бебе.

Миома през първи триместър на бременността

Обикновено повечето жени с малки възли нямат никакви усложнения и заболяването протича асимптоматично. Възлите се откриват случайно по време на преглед и не създават проблеми. Важно условие е обаче те да бъдат проследявани толкова често, колкото лекарят прецени.

Сериозни усложнения могат да възникнат, в случай че миомата има контакт с плацентата. Значение има и размерът на миоматозния възел. Така колкото по-голям е той или те, толкова вероятността от неочаквани проблеми е по-сигурна.

При жени с миома на матката спонтанните аборти се появяват по-често.

Миома през втори и трети триместър на бременността

Смята се, че наличието на миома по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Това е свързано с намаляване на свободното пространство за плода в матката, както и с повишаване на нейната контрактилна активност.

По правило, колкото по-големи са възлите, толкова по-голяма е вероятността от преждевременно раждане.

Раждане с миома на матката

 

Смята се, че миомите оказват влияние върху хода на раждането. Обикновено самата миома не е пречка за естествено раждане, но тъй като често се комбинира с аномалии в предлежанието на плода (странично положение, тазово и лицево), понякога естественото раждане е невъзможно. Разбира се, специалистът, който наблюдава бременността, ще прецени начина на раждане и обикновено, ако той е оперативен, може да се извърши и премахване на възлите.

 Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

 

Сподели: