Бременност

Инфекциите на пикочните пътища

По време на бременност рискът от развитието на инфекция на пикочните пътища не е малък

Инфекциите на пикочните пътища

Тъй като някои от тях се проявяват със слабо изразени симптоми, бихте могли дори да не разберете, че сте развили инфекция. Това е опасно, тъй като липсата на адекватно лечение може да бъде причина дори за спонтанен аборт.

Най-честите причини за развитието на тези инфекции са следните:

- Увеличена матка, която води до притискане на пикочния мехур, вследствие на което не може да се изхвърли изцяло урината;

- Прогестеронът води до отпускане на мускулите на пикочните пътища, а това спомага за проникването на бактерии;

- В този период урината е благоприятна среда за развитието на бактерии, тъй като е алкална, а не киселинна.

По време на бременност най-често срещаните инфекции на пикочните пътища са: безсимптомна бактериурия и цистит. Безсимптомната бактериурия, както можете да разберете от самото й наименование, се проявява без каквито и да е симптоми или чрез слабо изразени симптоми. Тъй като оплаквания от страна на бъдещите майки почти липсват, за да се следи състоянието на бременните, се налага ежемесечно изследване на урината. Ако не се лекува, безсимптомната бактериурия може да прерасне в остър пиелонефрит.

Понякога нелекуваната безсимптомната бактериурия може да бъде причина и за цистит.

Цистит

Симптомите при цистит са едни и същи, независимо дали по време на бременност, или в друг период от живота на жената: болки в долната част на корема, наличие на кръв в урината, неразположение, парене при уриниране. Разлика, обаче, има, и тя се състои в това, че симптомите по време на бременността са по-слабо изразени. Ето защо те могат да бъдат неглижирани. Честата необходимост от уриниране, например, може да се отдаде на притискането на пикочния мехур вследствие на уголемената матка.

Тъй като симптомите могат да се сравнително слабо изразени, диагнозата би следвало да се постави чрез микробиологично изследване на урината. То се назначава, ако в урината се открият голямо количество бактерии, кръв или левкоцити.

Циститът, който не се лекува, може да бъде причина за развитието на пиелонефрит, също както и при безсимптомна бактериурия. При пиелонефрита се засягат и бъбреците. Симптомите, които го придружават, са: висока температура, както и честа необходимост от уриниране. Той, както и останалите инфекциозни заболявания, се доказва чрез микробиологични изследвания.

Нелекуваният цистит може да доведе и до бъбречна криза, която може да се превърне в причина за бъбречна недостатъчност, или дори да доведе до преждевременно раждане.

Лечение на цистита

Преди да се премине към лечение на заболяването, трябва да се уточни причината за възпалението. Много често тя е бактерията Escherichiа coli. След като причината бъде установена, се преминава към лечение, което е строго индивидуално. Необходимо е да се подберат такива лекарствени средства, които не биха навредили на плода (съответно, които не могат да преминат през плацентарната бариера). Често лечението е антибиотично, но антибиотикът трябва да е напълно безвреден за плода.

Добро решение при инфекции е фитотерапията. Продуктите с натурални съставки са ефективни и щадящи организма. Медикаментите, съдържащи американска червена боровинка и златна пръчица, действат благоприятно на пикочните пътища и усилват защитните сили при уроинфекции (цистит, уретрит, пиелонефрит).

Профилактика

Приемът на оптимално количество вода (по около два литра на ден) е много важен както за профилактиката, така и за самото лечение на бременната. Препоръчва се именно вода, а не други течности. Освен това е важно да се спазва отлична интимна хигиена, тъй като, както вече споменахме, в голям процент от случаите инфектирането е причинено от бактерията Е. coli, която идва от влагалището или ректума.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

 

 

 

Сподели: