Здраве

Инхалатори за най-малките

В сезона на вирусните заболявания кашлицата и запушеният нос са нещо напълно обичайно.

Инхалатори за най-малките

Ето защо употребата на инхалатор понякога се оказва изключително важна за бързото справяне с инфекциите и последвалите ги усложнения.

Съществуват няколко основни правила при избора на детски инхалатор, които трябва да спазвате:

Устройствата за деца трябва да са с подходящ дизайн и съобразени с анатомичните особености на мъника.

Накрайниците обикновено са изработени от мека пластмаса, а звукът, който издава устройството, е много лек или напълно безшумен.

За горните дихателни пътища

Инхалаторите на пара влияят на горните дихателни пътища. Това означава, че служат само за краткосрочни остри респираторни инфекции, като ринит, тонзилит, фарингит, ларингит и др.

При използване инхалатор на пара в по-леките случаи не е необходимо да добавяте някакво лекарствено вещество (масло от евкалипт, сода или нещо друго). Обикновено самата пара е напълно достатъчна, за да втечни гъстия секрет и да улесни неговото отхрачване.

И за долните дихателни пътища

При лечение на проблеми, като астма, бронхит или пневмония, инхалациите се предписват от лекар. Той трябва да избере типа инхалатор, лекарството, което ще бъде добавено към аерозола, както и времето, температурата и режима на самата процедура.

Когато вземете решение за купуване на инхалатор, препоръчително е да направите консултация с лекар. Той ще ви ориентира какво устройство да изберете, както и по какъв начин и в кои случаи е най-добре да го използвате.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: