Бременност

Интернет мами

Добре дошли в мрежата! Тук можете да намерите всичко - информация, психоаналитик, приятел.

Интернет мами

Можете да бъдете каквото си поискате: читател, съветник, борсов играч, социално значим фактор, който може да доведе до фалит някоя банка например. Край на оплакванията, че майчинството ограничава хоризонта ни, свежда битието ни до памперси и пюрета, а речника ни до няколко думи. Достатъчно е да имаме компютър и интернет връзка и вече сме част от света. Без значение дали е ден или нощ, кучешки студ, или непоносима жега, дали сме в центъра на голям град, или в малко затънтено селце (с интернет връзка обаче), имаме ли потребност от споделяне, търсим ли съвет или просто искаме да си побъбрим с някого. Влизаме в нета и намираме точно това, което ни е нужно. 

Справочник за мама  

Ние сме съвременни майки с модерна визия и светоглед. Искаме да отгледаме здрави и щастливи деца и бабините съвети и методи не ни вършат работа. За да сме наистина добри родители, трябва да сме информирани и знаещи. Интересуваме се от детска психология, педагогика, медицина. Искаме да знаем всичко за нашата рожба ненагледна - от ембрионалното й развитие до нейното пълнолетие. За наш късмет, днес лесно и бързо може да получим всякаква информация. Детето го боли коремчето? Не иска да ходи на градина? Чудим се какви обувки да изберем за прохождащото хлапе... питаме чичко Гугъл и отговорът е налице. Пълно е със сайтове за бъдещи и настоящи майки, в които ни информират и съветват как да раждаме, отглеждаме и възпитаваме децата си. Някои от „мамините" страници предлагат онлайн консултации с педиатри, логопеди, психолози, юристи. Във виртуалното пространство може да се открие подробна информация за детски кухни, ясли, градини, болници, детегледачки, магазини, детски клубове и центрове, които организират незабравим купон за празника на малкия ни наследник.

Предупреждение: Не се доверявайте сто процента на всичко, прочетено в нета. Вярно, че има компетентно и грамотно написани информации, но, за съжаление, изобилства и от свободни съчинения или пък твърде зле преведени статии. Преди да решите да приложете прочетеното, намерете поне още два източника, които да го потвърждават, особено ако се касае за здравето. Не може да давате някакво лекарство на детето си, защото сте прочели някъде каква панацея е! Възможно е информацията да не е пълна и да не са споменати всички рискове, пък и не се знае със сигурност как въобще ще се отрази на вашето слънчице.

Виртуална психотерапия

В мрежата може да си не просто пасивен потребител на информация, но и активен участник, който споделя опита, идеите и преживяванията си по време на  бременност, раждане и майчинство, дава съвети и оценки за марки, продукти, артикули, болници и лекари. Усещането за анонимност улеснява споделянето. Разговорите в чата  не се въртят само около памперси и пюрета, а засягат всяка сфера на живота. Майките споделят както главоболията си от дребни битови неразбории, така и дълбоко интимни драми, като загубата на дете например. Възможността да откриеш сродна душа, съчувствие и подкрепа е голяма. Винаги ще се намери някой с твоя проблем и понякога този някой е намерил решение, което е готов да сподели с теб и да ти помогне. По форумите се завързват приятелства, някои от които преливат от виртуалното пространство в истинския живот.

Внимание: юзър мама!

Да променяш света, докато сменяш памперси

Форумите на българските майки съвсем не са празни приказки на скучаещи домакини, а социално значим фактор, с който все повече започват да се съобразяват всички: политици, търговци, медици, журналисти. Ако един политик наистина се интересува от какво се вълнуват хората, нека влезе в такъв произволен форум и там ще открие барометър на случващото се у нас. Майките са силно загрижени не само за здравето и възпитанието на децата си, но и за средата, в която те израстват, и света, които ги заобикаля. Представата за българската майка тотално се променя. Доскоро майчинството се приемаше като доброволен отказ от социален живот и безславно заточение между печката и пералнята. Днешните млади майки са с активна гражданска позиция. Те променят света, докато сменят памперси.

Един от най-активните и влиятелни сайтове е bg-mamma.com. От форумите му са стартирали редица граждански инициативи, които се застъпват за правата на майките и децата, както и обществени каузи за набиране на средства за скъпоструващо лечение и помощ на деца в нужда. Подкрепата е не само финансова, но и юридическа и морална. От този форум тръгват Движението на българските майки и Сдружението на бъдещите и настоящи майки. Интернет обществото на българските майки инициират промени в законодателството. На тях дължим деветмесечното обезщетение за гледане на дете в размер на 90 % от заплатата. Те организираха онлайн подписки, блог и митинг пред МТСП за незабавни действия в Могилино, месеци преди филмът на BBC да се излъчи у нас. Тяхно дело е и петицията срещу премахване на изискването за владеене на книжовен език в Закона за просветата.

За влиянието на мамините форуми говори и скандалният отзвук, който предизвика в банковия свят една от многобройните теми в рубриката „Клюкарник" на bg-mamma. В края на май тази година сайтът бе набеден едва ли не в саботаж на Първа инвестиционна банка. Твърдеше се, че от там е тръгнал слухът за евентуалния фалит на банката, в резултат на който много клиенти на ПИБ изтеглили парите си. Обвиниха потребителките във форума в злонамереност. А истината е, че те са там, водени от желание за взаимопомощ. Доверяват се една друга и не търсят финансова изгода. Просто изказват свободно мнението си в рамките на добрия тон.

Всеки, който има вземане-даване с българските мами, трябва да е много внимателен. Току-виж някой попаднал в черния списък на мамин форум и целият му бизнес пропада. „Не си купувам нищо преди да прегледам форумите. Не на реклами вярвам, а на споделен опит", твърди активна потребителка.

На пазар

В интернет пространството се вихри истинска стокова борса. „Хиляди разбеснели жени въртят търговия", както ги определи един татко, който не може да се справи с виртуалната шопинг манията на жена си. Майките купуват и продават на поразия. Един от най-популярните български сайтове за детски стоки е Продавалника (prodavalnik.com). Сайтът е замислен като място за покупко-продажба на бебешки и детски дрешки и вещи, но в него вече има всичко - от лигавници до бяла и черна техника. На половин цена могат да се купи доста неща. Вярно, че повечето са секънд хенд, обаче са в прилично състояние, а някои са и чисто нови. Чрез сайта имаме възможност и да се освободим от ненужните си вещи. Така хем ще изчистим гардеробите и шкафовете си и ще се освободи място, хем ще вземем и някой и друг лев.

Правилата в Продавалника са прости и всички стриктно ги спазват. Продавачът има грижата да достави стоката, а купувачът обикновено освен цената плаща и разноските по доставката. Плащането става след получаване на пратката - на ръка, с наложен платеж или със запис. Измамените са рядкост. Търговските отношения в сайта се основават на пълно доверие.  

За по-претенциозните мами, които държат на нови и маркови стоки, но на добра цена, е френският сайт ла Редут (laredoute.fr ). Той предлага огромен избор на дрехи, обувки, аксесоари, електроуреди и мебели, при това по-евтини в сравнение с българския пазар. Да не говорим за всевъзможните намаления, особено в края на сезона и около празниците. Като бонуси вървят и допълнителни намаления или подаръци при следваща поръчка. Основният недостатък е, че сайтът е на френски, но само той предлага доставка до България. Има и английска версия, но тя е за Англия. Плащането е само с кредитни карти и в евро, разбира се. Доплаща се около 10 % от стойността на поръчката за обработка и пакетиране и такса за доставка в зависимост от броя на артикулите. Мито не се дължи, така че можете спокойно да пазарувате. Срокът на доставка официално е 6 седмици. Реално поръчките пристигат за 2 до 4 седмици. Ако стоката е с тегло до 2 кг, тя се счита за пакет. Тогава пристига по-бързо и се получава в пощенския клон. Поръчка с тегло над 2 кг, вече се брои за колет и се получава лично от разменната пощенска станция на митницата.

Освен че можем да облечем семейството и да се обзаведем, интернет ни дава  възможност, без да излизаме от къщи, да зареждаме хладилника си (nay-mag.com), да си поръчваме храна и най-любимото ми - да проверяваме и плащаме сметките си (e-pay.bg), без да се редим на досадни опашки.

Всичко на показ

Някои сайтове предлагат електронен дневник, където може да качите ваши снимки като бременна или на бебчето си, да водите бележки и да описвате интересни случки. Така татковци в дълга командировка ще са в течение на бебешкото ежедневие, а баби и дядовци, които са далеч от любимото си внуче, ще могат да следят „отблизо" развитието му.

Автор: Татяна Вълчанова

 

 

Сподели: