Здраве

Интимната хигиена - залог за здраве

За новоизлюпените родители проблем в грижата за детето нерядко се явява хигиената на половите органи.

Интимната хигиена - залог за здраве

За новоизлюпените родители проблем в грижата за детето нерядко се явява хигиената на половите органи.

Обаче науката в тази област става лесно приложима след усвояването на теорията и няколко практични правила. При правилното и регулярно почистване на кожата в интимната зона може да избегнете много „недетски" проблеми при мъника.

Основни въпроси

1.Колко често трябва да се провеждат хигиенните процедури?

Мийте детето след всяко ходене по голяма нужда, а също и преди нощния сън. След уриниране може да избърсвате мъника с мокра кърпичка, освен ако не е със силно чувствителна кожа - тогава трябва по-често да го миете с вода.

2.Как трябва да го мием?

Процедурите е желателно да се правят с топла проточна вода. Може да използвате детски сапун или специални детски средства за къпане. Внимавайте обаче да не са с изсушаващ ефект, за да не предизвикат алергия или раздразнение на кожата.

3.Как е правилно?

Детето по корем се полага на ръката на възрастния. Под струя вода поднасяте седалището, движението на свободната ръка е отпред назад, от срамната кост към ануса. Изплакнете хубаво половите органи и гънките. Това предимно касае хигиената на момиченцата, иначе микробите от червата могат да попаднат във влагалището и пикочните пътища. Някои специалисти съветват при момченцата половият член да се подмива, без да се издърпва кожата докрай, други пък препоръчват предпазливо да се оголва главата на половия член - толкова, колкото позволява еластичността на кожата. Затова е най-добре да подберете вариант за обработка на половите органи на момчето с оглед на неговите физиологични особености. Измивайте главичката с вода или използвайте детски сапунчета, след което кожата трябва да се върне на мястото си. Ако тя не позволява да се открие главата, не правете това насилствено.

Какво се прави след това?

 • След подмиването трябва да покриете детето с пешкир и внимателно да попиете влагата от гънките.
 • Всяка детска козметика преди да се приложи на мъника е необходимо да се провери на кожата на възрастен. За това е нужно неголямо количество от средството да разстелете на кожата от вътрешната страна на лакътя и да наблюдавате за реакция. В течение на 5-10 минути на това място не трябва да се появи зачервяване или пъпки. Също така педиатрите съветват да се нанася детски крем, талк, масло и пр. Но ако кожата на детето е здрава  (розова), няма нужда от прекомерна употреба на детска козметика, тъй като кожата трябва да „диша", а хигиенните средства могат да нарушат този процес.
 •  Ако детето страда от подсичане, задължително мажете с крем преди да поставите нова пелена. Не забравяйте и въздушните бани, които са много важни за профилактиката на подсичането.
 • Сменяйте пелената не по-малко от 8 пъти в денонощието - след събуждане, преди кърмене, след дефекация, преди излизане на разходка, преди нощен сън. Препоръчително е детето да не седи с един памперс повече от 3 часа.

По-добре е да не се стига до тук

 • Дерматит от пелени (подсичане) - патологично състояние на кожата на детето, провокирано от въздействието на физически, химически и микробни фактори при използването на пелени. Възниква  обрив, почервенява, получава се сърбеж в областта на слабините, кожата на седалището се бели. Ако не се отстранят дразнещите фактори, може да възникнат гнойни образувания, ерозии и вторични инфекции. В леките случаи помагат кремовете с цинк, пантенол, също и честите въздушни вани.
 • Сраствания - вродени или придобити сраствания между съседни органи. Възникват както при момичетата (срастват малките срамни устни), така и при момчетата (сраства кожичката за главата на половия член). Това може да доведе до затруднения при уриниране и инфекции. При момичетата възникването на сраствания е свързано с ниски нива на естрогени (женските полови хормони), а също и с възпаления на вулвата. Помагат кремове, съдържащи естроген. При момченцата (ако няма възпаление) е препоръчително да се разделят след 5 годинки и по-късно, тъй като има вероятност от „самоликвидация".

Но задължително е при сраствания да не причинявате никакъв дискомфорт на детето и да се консултирате с лекар.

Обърнете внимание!

1. Трябва ежедневно да събличате детето на повивалника и да разглеждате половите му органи, кожата и гънките.

2. При появата на тревожни признаци, следва да се обърнете към педиатър, детски гинеколог или уролог.

Тревожни признаци:

 • болезнено уриниране ( докато пишка детето плаче, мръщи се), задържане на урина;
 • изменение на цвета на урината;
 • зачервяване;
 • неприятна миризма, идваща от половите пътища;
 • подозрение за неправилен строеж на половите органи на детето.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Албена Бъчварова, алерголог МЦ „Детско здраве"

 

 

Сподели: