Здраве

Интимно на плажа

Местата, където се събират много хора, са потенциален развъдник на всевъзможни зарази. Ако при това хората са оскъдно облечени и въобще си почиват и се веселят, угрозата се увеличава.

Интимно на плажа

Местата, където се събират много хора, са потенциален развъдник на всевъзможни зарази. Ако при това хората са оскъдно облечени и въобще си почиват и се веселят, угрозата се увеличава. Ние си припомняме гнусливостта в обществената тоалетна, но забравяме за нея на плажа, който сме бленували цяла година. Но пясъчната ивица на плажа е място, където особено внимателно трябва да следим за хигиената, безопасността и здравето на децата.

Трябва ли децата на плажа да носят бански 

Колкото е по-малко детето, толкова по-важно е да не забравяте за тази част от тоалета. На по-големите деца може да им се обясни, че на пясъка не трябва да се седи. Малкото дете сяда където си поиска и защитата на най-интимните места от пясъка, мръсотията, цигарената пепел и др. е грижа на родителите. Ако пясъкът, заедно с мръсотията, която се крие в него, попадне в половите органи на момиченцето, може да се получи гнойно възпаление - вулвовагинит. При момченцата само една песъчинка, попаднала където не трябва, може да предизвика раздразнение и болезнен възпалителен процес. Затова вариантите пред родителите не са много: или вървите плътно зад детето ви и го миете всеки пет минути, или слагате бански костюм.

Какво да правя, ако все пак детето се изцапа в пясъка

Внимателно разгледайте половите органи на детето. Момиченцата се мият отпред назад под течаща вода. На момченцата трябва да се забелва кожичката на половия член и да се измият от там мръсотията и пясъка. Трябва да се почиства внимателно: при малките момченца не рядко се среща физиологическа фимоза - срастване на кожичката, затова насилственото освобождаване на главичката на половия член може да доведе до по-сериозни травми. Ако нямате възможност да измиете детето, влезте във водата и го подмийте под кръста. Най-добре и същевременно безопасно е да се къпе голо, а след като излезе от водата да обува бански.

В каква възраст децата започват да се притесняват да ходят голи на плажа

 Няма определена възраст и зависи от много фактори: индивидуалния темперамент на детето, възпитанието и семейните навици, отношението на родителите към собствената си голота и др. Случва се 2-3 годишно хлапе да ходи голо по плажа, но на чадъра при "своите" да иска да обуе бански.

Не го карайте да се срамува: това няма да доведе до нищо добро. Колкото по-малко влияете на детето по тези въпроси, толкова по-естествено ще протече неговото сексуално развитие. Не трябва да се стига до крайности: фразите от типа "ти си вече голям, трябва да ходиш с бански" и "какво се притесняваш, ти си още малък" са еднакво неправилни.

Какъв бански е най-добър за детето

Няма изисквания при избора на бански. Важното е да са направени от качествен материал, за да не предизвикват алергични реакции. Най-важното е след всяко къпане да се облича сух бански костюм. Не допускайте банските да изсъхват на детето. Първо - ще му е некомфортно, и второ - може да настине.

Затворените бански за момиченца и малките сутиенчета, които децата слагат не по собствена воля, а за радост на родителите, също имат „място под слънцето". За тях е важно да не протъркват нежната детска кожа и шевовете на банския да са добре обработени.

 С кои имаме повече неприятности на плажа: момиченцата или момченцата? 

Адаптацията към почивката на плажа при всички деца протича приблизително еднакво: възможно е да вдигне температура, хранително разстройство и всякакви други неприятни неща. Но при момчетата трябва да се отчете още един нюанс: при тях вероятността от преохлаждане е по-голяма, особено ако е в началото или края на сезона. Даже само потапянето на крачетата в студената вода може да доведе до възпаление на половите органи. При представителите на силния пол възпалението върви отдолу нагоре. За момиченцата водните процедури не са толкова опасни.

За всеки случай, винаги преобувайте детето след като излезе от водата със сух бански и го подсушавайте с мека хавлия.

Как е правилно да се бърше детето след къпане 

И момичетата, и момчетата трябва да се подсушават с мека кърпа, без резки движения  (особено в областта на половите органи). Също така не е необходимо да се престаравате.

Може ли инфекцията да се предаде чрез кърпата или други плажни предмети 

Всичко зависи от това, на кого е кърпата, страда ли нейният собственик от някакви инфекциозни болести, които се предават по полов път, колко старателно той се изтрива с хавлията и др. На по-големите деца трябва да им се каже: "На чужда кърпа не се сяда, даже и на родителската, също както не се преминава улицата на червено". За по малките просто трябва да се следи, тъй като да им обясните за хигиената е просто невъзможно.

Да се "прихване" някоя опасна болест е възможно и съвсем реално. Затова всяко дете трябва да има собствена хавлия за плажа.

Важно:
Възрастните често носят децата "на конче", смятайки това за лесен начин за придвижване. Но реално този начин за носене е вреден за родителя, тъй като се натоварва гръбнакът. Освен това детето може да получи "интимни проблеми". Представете си голо детенце, яхнало татко си на конче, който е със силно окосмени рамене, „гнездо" на микроби, пясък и какво ли още не... В този случай половите органи на момиченцето са в пряк контакт с плътта на родителя и е много лесно да се получи замърсяване, възпаление и нужда от допълнително лечение.

 

Автор: Наташа Нейнска

 

 

Сподели: