Бременност

Интимно

Бъдещите майки преживяват вихрушка от нови усещания и емоции и на двата полюса.

Интимно

За радост, неразположенията, съпътстващи очакването на дете, имат достойна конкуренция в лицето на един от плюсовете на бременността – освежаването на сексуалния живот.

Хормоните танцуват

През деветте месеца тялото отделя много хормони, сред които е окситоцинът. Известен като „хормон на любовта“, той може да направи оргазма по-интензивен.

Кръвоснабдяването е повишено

Това води до набъбване на гениталиите и засилване на чувствителността им. Гърдите също реагират на допир по-силно отпреди.

Либидото нараства

Ако в първия триместър страдате от гадене и умора, а в третия се чувствате тежки и непривлекателни, във втория либидото ви стига своя връх.

Удобна поза

Повечето бъдещи родители предпочитат поза „лъжички“, при която са легнали настрани.

Съзнанието ви е освободено

Вече не е нужно да се тревожите за това как изглеждате под завивките – вие сте бременна и от всяка извивка на тялото ви струи красота.

А бебето?

Много двойки се страхуват да правят секс, за да не наранят бебето. Такава опасност няма, тъй като мъникът е защитен в амниотичния сак.

Интимността с партньора се увеличава

Чувствените форми, бушуващите хормони, радостта от предстоящото засилват привързаността към бъдещия татко и издигат секса на ново, много по-интимно ниво.

Риск

Колкото и прекрасен да е сексът по време на бременност, може да се наложи да се въздържате, ако са налице рискови фактори, като поява на кървене, преждевременни контракции, изтичане на околоплодна течност, спонтанен аборт в миналото. Консултирайте се с гинеколога си, за да сте наясно можете ли да се отдавате на ласки, или е по-добре да изчакате.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София”

 

Сподели: