Lifestyle

Интуицията на мама: следвайте вътрешния си глас

Познатият на всички майки д-р Спок съветва да имате вяра в себе си.

Интуицията на мама: следвайте вътрешния си глас

Точно защото знаете много повече, отколкото предполагате. И когато станете майка, вслушвайте се във вътрешния си глас, а не в съветите на околните.

Според педиатрите много родители допускат грешка, понеже не се доверяват на инстинкта си, а се плашат да не би да сбъркат някъде. И вярват, дори и на съседите си, какво остава за форумите в интернет пространството. А когато получавете прекалено много информация, особено ако не сте я искали, това може да навреди както на вас, така и на пеленачето. Ако не се доверите на самите себе си, може да стане така, че да застрашите здравето на своето съкровище, понеже правите едно, а би трябвало да постъпите по друг начин. Детските лекари споделят, например, как познават родители, които чувствали някак, че детето им е болно, но всички останали им казвали как му няма нищо. Или как хлапето е било нервно, но не са потърсили лекарска помощ, понеже околните били на мнение, че всичко е наред. Ето точно заради това е важно родителите да се вслушват в интуицията си, особено майките.

Със сигурност се чудите защо се притеснявате толкова много, особено ако сте майка за първи път. Непрекъснато се тревожите дали бебето диша през нощта, дали то е добре, дали пък не е гладно, дали е сухо. И искате веднага, ако е налице нещо нередно, да се притечете на помощ на малкото ви съкровище. Постоянно сте в напрежение. Спокойно, това е напълно в реда на нещата. И ако следващия път се чудите как да подходите, просто се вслушайте в интуицията си. Но на вашата, собствената, не слушайте съветите на приятелки, родители и случайни познати. На вашето шесто чувство и на съветите на педиатъра! Опитвайте се да давате на детето си всичко, от което то се нуждае. В случая става въпрос за много обич, грижи и внимание. Съветите на лекаря, които ще послушате, както и решенията, които ще вземете, са възможно най-правилните за вас и за вашето мъниче. Със сигурност през годините интуицията ви е прошепвала най-различни неща и със сигурност не сте съжалявали, че сте се вслушвали в нея.

Доверете се на вътрешния си инстинкт - кърмете бебето при поискване, проверявайте дали то е сухо. През нощта се събуждайте, за да се уверите дали всичко е наред. Добрата майка се нагажда към режима на детето. Добрата майка знае кога то има нужда от прегръдка и кога е моментът да подходи със строгост.

Но знайте, че перфектни майки не съществуват!

 

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: