Тя и Той

Истината за напълняването

Когато говорим за напълняване, определено можем да наречем този проблем „естетически". Много хора живеят, носейки няколко килограма отгоре, които съвсем не засягат качеството на техния живот. Има, обаче и такива, които са със сериозно наднормено тегло, а

Истината за напълняването

Когато говорим за напълняване, определено можем да наречем този проблем „естетически". Много хора живеят, носейки няколко килограма отгоре, които съвсем не засягат качеството на техния живот. Има, обаче и такива, които са със сериозно наднормено тегло, а това засяга пряко качеството им на живот. Тук говорим вече за затлъстяване - състояние, с което не трябва да се прави компромис. Най-честото оправдание е заетото ежедневие и липсата на време. Тези хора подлагат тялото си на истинско мъчение и всъщност нямат време за себе си.  

Твърдението, че захарта води до напълняване, е невярно. 

Как се стига до затлъстяване?

Причините за напълняване, водещо до затлъстяване, могат да се обединят в една дума - СТРЕС. Стресът е промяна в ежедневието, която предизвиква промяна на хранителните навици. Той е състояние, свързано с по-високи нужди от енергия. Когато човек е под стрес, работи повече, спи по-малко, тревожен е и т. н. Точно тогава изобщо не мисли за ядене. Започва да се храни нередовно, обикновено набързо, яде нещо не толкова качествено, веднъж или два пъти на ден, в огромно количество.

Сигурно ви звучи странно, че по-малко храна от необходимото може да е причина за напълняване. Но е точно така! Представете си как един човек става рано сутрин, работи усилено цял ден, няма време или забравя да яде, вечерта се прибира вкъщи или отива на ресторант и изяжда едно обилно количество храна, като за цял ден. Този стереотип на хранене (който е много често срещан) е огромен стресов фактор за тялото. То е принудено да се защити и започва да работи по-икономично, като се стреми да трупа запаси. Постепенно те се превръщат в излишни килограми и напълняването е налице.

 Гладуване - универсалната „диета"

Много хора съвсем умишлено гладуват, защото си мислят, че така най-бързо ще отслабнат. Настройват се така, че да изтърпят двадесет дни или един месец с непрестанната мисъл, че един ден мъчението ще свърши. Свалят няколко килограма, но какво следва?

Съществуват и така наречените „диети за отслабване", които са предимно радикални, ударни диети, с едностранчив избор на храна (оризова диета, месна диета) или с едностранно отношение към хранителните вещества (белтъчни или мастни). Всички те работят на един и същи принцип - намаляват калорийния обем. Така действа и самото гладуване. По този начин организмът се обезводнява и започват да се разграждат телесните белтъчини и мускулите. На кантара се наблюдава загуба на тегло, което обаче само в минимално количество се дължи на разтопени телесни мазнини. Поради едностранчивостта на диетите, те се нарушават сравнително бързо, незначителните количества храна не засищат добре, а и човек не може да гладува много дълго. В един момент пак започва да се храни, в резултат на което мускулната тъкан отново се изгражда, водата се акумулира и килограмите бързо се покачват. Каквото е свалено, се възвръща. Това е така нареченият „йо-йо ефект". Човек си мисли, че диетата действа и че сам си е виновен, защото я е нарушил. Впоследствие започва да търси друга, на която би могъл да издържи по-дълго. Истински омагьосан кръг!

 Гладуването и подобни драстични диети не са решение. Те са просто много болезнен процес както за тялото, така и за психиката.

Наднорменото тегло е проблем, дължащ се най-вече на липсата на движение. Ако човек губи по 4000 калории дневно чрез усилен физически труд, то той би могъл да яде каквото си поиска, без да се тревожи за теглото си. Но колко са хората, които работят истински физически труд? Седенето зад бюро определено не се брои за такъв. Затова, ако работата ви налага да стоите на едно място по цял ден, е много важно да упражнявате някакъв спорт през свободното си време. Само така ще можете да регулирате по някакъв начин процесите в организма си и няма да си позволите да напълнеете. А най-хубавото е, че ще се разтоварите и психически.

Любопитно

Твърдението, че захарта води до напълняване, е невярно. Захарта се числи към въглехидратите и самата тя е, така да се каже, „чист въглехидрат". В условия на нормално хранене човешкият организъм не превръща въглехидратите в телесна мазнина, а ги изгаря. Когато в продължение на дни човек консумира по повече от 500 грама въглехидрати дневно (например 500 грама захар), естествено, ще напълнее, защото тогава част от въглехидратите ще се превърнат в мазнини. А те не изгарят като въглехидратите, когато организмът има нужда от енергия. Затова не прекалявайте със захарта, ползвайте я умерено, за да не се притеснявате!

Въпреки всичко казано дотук, знайте, че наднорменото тегло не е някакво неизбежно предопределение. Нито един човек не може да се принуди да надебелее, като яде повече или по-малко. Голяма роля играе и наследственото предразположение. Всеки човек трябва да се съобразява с особеностите на собствения си организъм и да си изгради правилен режим на хранене. За „наднормените" хора е препоръчително да ядат по-малко (най-вече малко мазнини) и да се движат активно. Само така могат да предотвратят склонността си към напълняване.Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: