Здраве

Истини и митове за стафилококите

За тези коварни микроби се носят всевъзможни слухове. Ако обаче задълбочено изучите врага, то може да предпазите мъника от опасния стофилокок.

Истини и митове за стафилококите

За тези коварни микроби се носят всевъзможни слухове. Ако обаче задълбочено изучите врага, то може да предпазите мъника от опасния стофилокок.

Златистият стафилокок

За разлика от повечето безцветни бактерии, златистият стафилокок (Staphilococcus aureus) има жълт цвят, откъдето идва и неговото наименование. Под микроскоп напомня красив лозов грозд. Обаче микробът не винаги е така безобиден, както изглежда. Стафилококът се отнася към условно-патогенната микрофлора: той провокира различни заболявания единствено при определени условия.

Мит
По рождение - само от болницата

Стафилококът е микроб, широко разпространен в окръжаващата среда (обитава предметите от ежедневието, включително и детските играчки). Всеки втори човек е негов носител, защото стафилококът леко преживява върху кожата. Предава се и по контактно-битов, и по въздушно-капков път, затова да се застраховаме от поселване е практически невъзможно.

Що се касае до болниците и родилните отделения, то там се среща и особен вид Staphilococcus aureus, който преживява в стерилни условия, понякога е резистентен на много антибиотици, нерядко може да причини инфекции и от него е много трудно да се избавите.

Истина
От майката на бебето

По време на бременност на жените няколко пъти им се прави микробиологично изследване (прави се посявка за бактерии от влагалището) за изясняване на носителство за патогенни бактерии, между които и стафилокок. Врагът е засечен? Тогава бъдещата майка трябва да проведе специално лечение. В противен случай мъникa го грози опасност от вътреутробно инфектиране. Микробът се предава на детето и при кърмене. Но заедно с млякото, детето получава и мамините антитела. Благодарение на тази защита златистият стафилокок често не представлява опасност за него.

Истина
Микробът атакува кърмачетата

Действително, новородените попадат от стерилните условия в маминия корем в среда, обитавана от вируси и бактерии. Това е колосална имунна опасност за организма, но без нея мъникът не може да се адаптира в новата среда. Хубавото е, че при децата, които не се къпят до 24 часа след раждането, както в някои „Болници приятел на бебето", шансът за кожно инфектиране е по-малък. Заедно с това е вярно, че и по-големи деца са носители на стафилокока, с който те си съжителстват без проблем за здравето. Снижаването на имунитета може да доведе до развитие на сериозни болести.

Мит
Местообитание - червата

Подобно твърдение не съответства на истината. В човешкия организъм трудно се намира система, където не може да проникне златистият стафилокок. Но именно в червата му е по-трудно да попадне, тъй като тук е най-силно развита системата на имунна защита. Даже на патогенния стафилокок невинаги е по силите да я наруши. Ако все пак микробът проникне тук, у мъника нерядко се диагностицира дисбактериоза. Да се избави от него може само след специална терапия, когато балансът между полезната и патогенна микрофлора е възстановен.

Истина
Не е задължително лечение

Да се промени средата на обитание на човека, в която живеят повечето микроорганизми, е невъзможно, а не е и нужно. Така че, ако Staphilococcus aureus не създава никакви проблеми и не проявява своето присъствие, лечение срещу него не е необходимо. Специална терапия се налага само в тези случаи, когато организмът действително не се справя с инфекцията и детето сериозно се е разболяло.

Мит
Повторно заразяване е невъзможно

За съжаление стафилококовата инфекция не оставя след себе си траен имунитет. Причината е, че антитела се изработват единствено към токсина, отделен от определен вид стафилокок. При среща с друг щам и неговия токсин организмът може да бъде неподготвен. А тъй като видовете стафилококи са огромно множество, то да се избегне ново „запознанство" е невъзможно. Истината е, че децата със силен имунитет достойно противостоят на врага. Следователно добрият метод на профилактика е закаляване и кърмене от раждането. Въпреки своята устойчивост във външна среда, той е абсолютно безсилен пред имунната система на здравия човек.

Истина
В някои случаи антибиотиците са безсилни

Някои щамове златист стафилокок са невероятно устойчиви към антибактериални препарати. Те се назначават само тогава, когато е необходимо лечение на проблем, предизвикан от стафилокока. Но дори и в този случай, при възможност преди да се предпише лекарство, докторът взема от детето секрет за бактериална посявка. Този анализ се прави, за да се провери чувствителността към антибиотика на този щам, с който е заразено детето.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Ружа Панчева, дм - педиатър, МБАЛ „Св. Марина" - Варна, тел. 0899 659 873

 

 

Сподели: