Отдих и туризъм

Истинският живот е в Ла Пурa Вида

„Зеленото бижу”, „Градината на Централна Америка”, „Швейцария на Централна Америка” – това са някои от най-популярните сравнения, използвани за Република Коста Рика. Наричат я така, заради богатата природа, стандарта на живот и липсата на собствена армия.

Истинският живот е в Ла Пурa Вида

„Зеленото бижу", „Градината на Централна Америка", „Швейцария на Централна Америка" - това са някои от най-популярните сравнения, използвани за Република Коста Рика. Наричат я така, заради богатата природа, стандарта на живот и липсата на собствена армия.

По площ и население Коста Рика е наполовина на България - на 51 хил. кв. км живеят около 4 милиона души. Всички те се поздравяват с "пура вида". В превод това означава "чист живот", което тукашните жители разбират като „истински живот". Преди много години, още преди белите хора да изобретят туризма, Христофор Колумб открива тази тясна ивица земя, съединяваща двете части на новия континент и разположена на два океана - Тихия и Атлантическия.

Защо Коста Рика?

Колумб забелязва, че местните индианци носят много златни украшения. Испанските хронисти се хващат тъкмо за това описание - и наричат територията Коста Рика, което на испански означава „Богат бряг". Днешните мераклии да видят страната не го правят заради златото. Те имат много повече добри причини да си купят билет до тук... Истинското богатство на Богатия бряг се оказва не златото, както се надявали испанските колонизатори, а природата. Малко страни в света имат толкова паркове, резервати и биоразнообразие. А днешните костариканци не само умеят да пазят природата си, но и постоянно увеличават територията на природоохраняваните зони. Те заемат забележителните 30 процента от територията на страната!

 Международният парк Ла-Амистад е най-големият резерват в Централна Америка. От 120-те вулкана в Коста Рика 70 са активни. Това за сведение на активните туристи.  

Абсолютно задължително е да посетите поне един от националните паркове. Тук няма грешен избор.

Сан Хосе

Опознаването на Коста Рика естествено започва от едномилионната столица Сан Хосе. Градът е основан през 1737 г. Разположен е в централната и най-плодородна част на страната, между фантастични вулканични вериги, достойни за декор на филм за праисторическия период Юра. Жизнерадостна смесица от стилове - от традиционна испанска архитектура до ултрасъвременни модернистични идеи, радва окото на новопристигналите. Центърът на града е компактен и удобен за разглеждане. Когато тръгвате на разходка обаче, помнете, че в Коста Рика няма наименования на улиците, а ориентири. Например, ако търсите някой хотел, ще ви кажат, че се намира на 100 метра на запад от Националния музей. А Музеят естествено се намира на 100 метра на север от въпросния хотел.

Още (южно)американски прелести

Най-привлекателна е северозападната част на страната, която е с по-мек климат. Плажовете се простират на стотици километри и имат репутацията на най-чистите в Централна Америка. 

По крайбрежието е пълно с девствени островчета с основни обитатели - пеликаните. Главното пристанище на Тихия океан е Пунтаренас. Споменаваме го, защото от тук започва най-популярната екскурзия - до Исла Тортуга. Името на острова идва от формата му, която наподобява костенурка. До него се стига с корабчета за около час и половина, но времето тече неусетно покрай красивите гледки от Тихоокеанското крайбрежие.

Едно от най-предлаганите забавления за туристите е Канопи тур - спускане по въжена линия в джунглата. Екстремно, необичайно, тръпка, която не е за изпускане - защото включва спускане по въжетата, катерене по стълби на дърветата и всичко, което може да ви доближи до зората на историята и човечеството. Ще прелитате на стотина метра височина сред дърветата и техните обитатели, при това заедно с децата си, досущ като семейство мауглита, защото атракцията е достъпна за всяка възраст. Имайте предвид обаче: тръгнете ли веднъж, връщане назад няма. Спускането продължава около час и половина. По пътя има спиране на няколко дървени платформи, но не можете да се откажете по средата.

Цената на истината

Стандартните екскурзии, които се предлагат, за да се запознаете с Ла Вида Пура, са в рамките на десетина дни и ще ви струват около 2700 евро. Ако намерите по-ниска цена, това означава, че в нея са включени само основните места за посещение, а допълнителните атракции се заплащат по желание - по около 30-40 евро. Да посетите Коста Рика неорганизирано е по-вълнуващо, но пък ще ви е нужно много повече време и надали ще е по-евтино.

През гори и реки

Реките на Коста Рика са доста по-различни от тези в България - обитателите им представляват природонаучен, но не и кулинарен интерес. Докато преминавате през някоя от многобройните реки, най-близо до истината ще е да се възприемате като вкусна хапка - внимавайте, когато нарушавате спокойствието на игуаните и крокодилите!

Растителният свят също е шокиращо многообразен - около 70% от всички растения на Земята могат да се намерят в Коста Рика. Неслучайно тропическите джунгли на Коста Рика са избрани от Стивън Спилбърг за снимките на „Джурасик парк". Но дори и без динозаврите, природата тук привлича над 1 милион туристи годишно - жадни да усетят истинския живот... Такъв, какъвто е бил преди милиони години.

В Коста Рика няма нито една точка, която да е отдалечена на повече от 120 км от море. Голяма част от повърхността е планинска - Кордилера де Таламанка, поради това в столицата Сан Хосе и следващите я по големина градове Алахуела, Пунтаренас и Ередия. Температурите целогодишно са между 20 и 30 градуса, а въздухът е изключително свеж.

Ако планирате това далечно пътуване, имайте предвид, че по двете брегови ивици е задушно и влажно, а сухият сезон е от декември до април. Не искате да сте в Коста Рика от май до ноември - през сезона на дъждовете. Официалният език е испанският, но се говори на местен диалект на испанския. Почти всички знаят и английски език, затова не опитвайте с руски.

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: