Родителска практика

Из дванадесетте подвига на Херкулес: да организираш рождения ден на детето

Поне веднъж в годината се налага да минете през това хем приятно, хем изпъващо нервите начинание - умножено съответно по броя деца в семейството. Като организацията на всяко друго събитие и тази изисква планиране и предварителна подготовка, с малката разл

Из дванадесетте подвига на Херкулес: да организираш рождения ден на детето

 - Мамо, кога е моят рожден ден? Днес?

- След два месеца.

- Искам да е днес! Искам да имам три рождени дни!

Поне веднъж в годината се налага да минете през това хем приятно, хем изпъващо нервите начинание - умножено съответно по броя деца в семейството. Като организацията на всяко друго събитие и тази изисква планиране и предварителна подготовка, с малката разлика, че сега е особено важно за вас всичко да бъде възможно най-хубаво, за да се радва малкото човече и да бъде щастливо. Ето някои малки идеи, които могат да направят организирането по-лесно, а рождения ден - по-интересен.

Вариант 1: запазвате място в детски център, където да се проведе рождения ден и оставяте всички детайли на персонала на клуба. Това е добър вариант, който ще ви спести доста мислене - трябва само да поканите гости. Вероятно във финансов план ще излезе по-скъпо, отколкото ако го организирате сами. Детските партита в тези места по принцип се правят по утвърдена схема и в по-голямата си част си приличат (което няма никакво значение за децата, дори напротив - радват се да имат рожден ден 'като на Гошко'). Понякога се забелязва стремеж за надпревара между майките в един и същ социален кръг - тяхното парти да е по-по-най, сравнено с празненствата на останалите деца (което още повече повишава разходите).

Вариант 2: решавате да организирате партито сами. Така имате възможност да направите рождения ден на детето различен от останалите в детайлите. Обичайно това е по-изгоден вариант от финансова гледна точка, което е определящ фактор за много семейства.

Приемаме, че сте се спрели на вариант 2 (защото при вариант 1 почти няма какво да организирате лично). Какво да очаквате и за какво трябва да помислите?

Поканите

Погрижете се за поканите предварително! Не отлагайте за последния момент, ако не искате детето да се окаже само с 2-3 гостенчета на празненството си. Дори още да не сте уточнили мястото за партито, отправете покани на децата за точния ден с уговорката, че ще съобщите мястото допълнително. Ако вече знаете къде ще проведете рождения ден, можете да добавите и мястото му, заедно с час на започване. Можете да отправите само устна покана, но е много по-приятно и за децата, и за родителите, ако дадете писмена. Тя може да е проста картичка или картонче, сгънато на две. Ако детето ви е над 2 години, можете да изработите поканите заедно - това много ще му хареса, а и му дава реалното усещане, че участва в подготовката на празника си. Няма нужда да се хвърляте на сложни неща - можете да изрежете от цветна хартия дребни елементи (да нарисувате на ръка сърца, риби, звезди) и да ги залепите с помощта на детето на прегънати като картичка картончета или да използвате готови стикери с детски елементи (можете да намерите готови в по-големите магазини или по книжарниците). Вътре надпишете повода, мястото и час на започване на празненството. Ако поканите са за близки хора, можете да очертаете ръката на детето на картичката и да надписвате в контура - със сигурност ще им допадне и ще си я запазят за спомен. Ако детето ви вече рисува (обичайно странни човеци с огромни глави и предълги крака, затова пък последните са по 3-4 на брой), можете да му дадете да нарисува само картичките за покана. Ако сте в палаво настроение, можете да оформите поканите необичайно - строго официално.

„На 25 септември господин Иван Петров кани по повод третата си годишнина госпожица Цвета Димитрова. Празникът ще се проведе в ... от ... часа. Облекло официално, за господата - смокинг с цилиндри, за госпожиците - коктейлни рокли".  Все пак намекнете, че не очаквате децата наистина да са с цилиндри, за да не всявате ненужна паника.

Гостите

Предварително напишете списък с гостите, които смятате да поканите. Решете дали искате да каните семейни двойки или само майките с децата и по възможност го приложете за повечето поканени (разбира се, нормално е да поканите близки приятели и роднини по двойки). Поне две седмици преди датата ги поканете по телефона, потвърдете отново седмица преди празника устно или с писмена покана, като уточните, между другото „за майки с деца" или „доведи и таткото, разбира се". Помислете кого искате да каните - само приятелите на детето или и баби, и лели от близкото роднинско обкръжение. В първия случай вероятно ще искате да направите допълнителен роднински обяд или вечеря за най-близките. Във втория броят гости се повишава, но пък повече баби = повече възрастни, които да се грижат за децата (никаква хитрост не ни е чужда, когато търсим кой да наглежда повече на брой деца!).

Връщайте поканите на всички деца, които са канили вашето предни години (или искате да го поканят тази година). Ако познатите ви деца са в различни възрастови групи, постарайте се да има поне две-три на възрастта на вашето, за да има по-големи възможности за игри. Приятели, които имат малко бебе, също могат да бъдат поканени - бебето няма да разбере нищо от рождения ден, но е гостенче, което ще зарадва вашето дете, а догодина също ще кани на рожден ден.

Хитрост: поканете познати по-големи момичета. Това по една „случайност" означава „удобни каки", които да играят с децата и да измислят забавления, давайки ви възможност да се погрижите за възрастните. Повечето деца на възраст 7-12 години с удоволствие се занимават с по-малките от тях, а дребните най-често обожават да имат каки и батковци наоколо...какво общо имате вие с „коварния" план?!

Подаръците

На по-близките спокойно можете да предложите вариант за подарък на детето (може вие направо да го купите, а те да ви дадат предварително уточнена сума, която са предвидили за случая). На поканените майки с деца също можете да предложите варианти за подаръци. Някои групи майки практикуват събиране на определена сума, която се дава на майката на рожденика, за да купи каквото му трябва - ако във вашата група няма такава практика, можете да я въведете (по възможност я предложете за рожден ден на друго дете преди това). В последния случай отчетете, че рожденикът ще очаква все пак някакви подаръци - може да са съвсем дребни, важното е да ги има.

Мястото

Проверете поне месец по-рано къде можете да организирате партито. Оглеждайте се за заведение с детски кът или площадка за игра, където да се правят подобни тържества. Някои къщи - галерии за изкуство са склонни да дават дворовете си под наем срещу неголяма сума - с уговорката децата да не се навъртат вътре около ценните вещи и картини. Това е много удобен вариант, защото децата имат къде да играят, а мястото е резервирано само за вас и гостите ви. Ако вие самите имате подходящ двор или ваш близък предостави своя, още по-добре. Ако горните варианти са неосъществими, но живеете в жилище, което да може да събере очакваните гости, също е удобен вариант (с повече чистене после, но няма как).

Времето за парти

Ако организирате празника в заведение, предпочетете по-ранен час - 16-18 часа следобед, за да избегнете обичайните посетители на ресторанта. Ако правите рождения ден у дома, можете да изберете 17-18 часа за начало. Във всички случаи, още при отправяне на поканите казвайте както начален, така и краен час: „Заповядайте на рожден ден от четири до шест!". Така гостите ще знаят приблизително кога свършва тържеството и ще избегнете прекалено застояване, което да умори децата. Направете си приблизително разписание - в началото посрещане на гостите, поднасяне на хапки и питие, игра, торта, още малко време за игра, край. Това разписание ще ви помогне да организирате всичко добре, а гостите ще знаят какво да очакват.

Украсата

Няколко дни по-рано се погрижете за украсата на партито, за да създадете празнична атмосфера. Няма нужда да взимате твърде много неща - 1-2 гирлянда и надпис „Честит рожден ден", както и няколко балона са достатъчни. Допълнително можете да вземете фойерверки за тортата, празнични коронки за децата, найлонова покривка, чашки и салфетки с анимационни герои - но това са екстри, които трябва да съобразите с бюджета за събитието. Обикновено всичко може да се намери на куп в по-големите магазини и книжарници.

Настаняването

Ако имате желание да настаните децата отделно на малки столчета, разбира се, няма нужда да купувате специално 10-15 броя, които после само да заемат място. Помолете предварително познатите си да ви заемат техните. Почти всяко семейство с деца има поне по едно малко пластмасово столче.

Храната

Съставете меню за празника и се придържайте към него. Не правете твърде много неща! Важно е децата да имат какво да хапнат в началото. Тортата накрая е задължителна! Между двете хранения те ще са залисани в игри и е много вероятно повечето храна да остане недокосната. Добър вариант са обикновени сандвичи-хапки (от типа на кашкавал+краставица, краставица+филе), като съобразите съставките им да са прости, за да са подходящи за всички. Плато с дребни сладки също е удачно, както и такова с плодове на резени и друго със зеленчуци  - чушки на пръчици, моркови и краставици обикновено се радват на вниманието на малките. Ако предвиждате основно ястие, можете да заложите на пица с гарантиран успех. Малко преди началото на празника или по време на него, вземете 2-3 пици, нарязани на тесни триъгълни парчета. Те ще са достатъчни (или просто направете хапки в по-голямо количество). Ако бюджетът ви позволява, можете да предвидите и плато с кашкавал и филета.

Пиенето

За децата заложете на студен чай или обикновен сок - нещо, което да сте сигурни, че всички ще харесат. Може да искате да избегнете газираните напитки за малките - не всички родители са склонни да ги дават, а вие не бихте искали разстроени гостенчета, които не пият „каквото всички". Няколко големи бутилки с изворна вода също ще са удачни. За възрастните предвидете или само безалкохолно, или известен избор от алкохолни напитки с подходящо безалкохолно за тях.

Тортата

Най-важният елемент на всеки рожден ден от 1 до 101 години. Можете да поръчате готова или да я направите сами. При всички положения детето ви ще е много щастливо, ако тортата е с любим в момента герой. Ако малкото харесва динозаври или коне, например, можете да подберете/направите проста на вид торта, на която отгоре да подредите малки пластмасови фигурки на харесваните герои (доста по-лесно, отколкото да се опитвате да докарате торта, която да прилича на кон). Ако нямате подходящи пластмасови фигурки, можете да намерите картинки от Интернет, да принтирате на цветен принтер или да ги изкарате като снимки във фотостудио, да ги ламинирате и да ги залепите на подкъсени пръчици за барбекю, които да забиете в тортата (впрочем, после удачно се ползват за куклен театър с любими герои). Независимо дали тортата ще е купешка или домашна, заложете на прости съставки, за да няма изненади (ако някое от поканените деца има алергии или все още не яде някои храни). Дори обикновена бисквитена торта ще пожъне успех, стига да е оформена добре и да има свещи отгоре.

Забавленията

Можете да повикате аниматор или клоун, които срещу средно голяма сума да забавляват децата. Ако имат къде да тичат, това може да е излишно и в този случай предвидете подходящи игри - пукане на балони, пластмасови кегли, игри с топка, рисуване (погрижете се да има достатъчно листа и пособия за рисуване за всички), кофички и лопатки, ако има пясъчник. Ако сте в подходящ двор и времето позволява, можете да заложите на средно голям басейн - със сигурност децата ще прекарат много време в него. В този случай не забравяйте да предупредите родителите да носят дрехи за смяна на децата си. Можете да изберете малки подаръчета за всяко гостенче - спокойно можете да заложите на нещо дребно от магазин тип „Всичко за 1 лев" - децата ще са много щастливи да получат дребни радости, които да им напомнят за гостуването.

В края на празника можете да поканите гостенчетата да оставят спомен за рождения ден на детето ви. Можете да изберете специален тефтер (или да направите сами такъв от няколко цветни листа А4) или да купите картон 50/70 см., на който всяко дете да напише или нарисува нещо за спомен. Най-малките могат да оставят отпечатък от ръчичка (боядисана с водна боя, която после да се отмие лесно). Надпишете тефтера или картона с името на рожденика и датата на рождения ден, а после можете да украсите със снимки от партито и да го окачите в стаята на детето.

Музиката

Не забравяйте музикалното оформление! Запишете 1-2 диска с детски песни, които да вървят по време на партито, като една от тях трябва да е за рожден ден, за да я пуснете при поднасянето на тортата.

Забележка: Някои родители предпочитат поздравителната песен да се пее на български. Ако сте от тях, не забравяйте да предупредите гостите си предварително. Текстът е буквално преведен и се пее със стандартната мелодия на английския вариант: „Честит рожден ден на теб (х2), честит рожден ден, мила ..., честит рожден ден на теб!" и се помни лесно, даже да не са го пели преди.

След тържеството

Ако празнувате у дома, на двор или в място под наем, може да искате да заложите на пластмасови прибори, чаши и тарелки - ще си спестите много миене. Ако не сте отваряли подаръците при получаването им, сега е моментът да разопаковате всичко - родителите обикновено имат не по-малък ентусиазъм за отваряне на подаръците от детето си!

Градината/яслата

Ако детето ви ходи на детско заведение, вероятно ще искате да почерпите за празника и там. Можете да вземете обикновена торта или сладко руло, а можете да изберете по-оригинална почерпка - сладоледена торта или обикновени малки сладоледи на клечка, ако времето позволява.

 

Автор: Таня Русева,
Ла Лече Лига

 

 

Сподели: