Родителска практика

Из дванадесетте подвига на Херкулес: Вечеря навън с малко дете

Преди появата на детето ходенето в ресторант не е изисквало специална подготовка. Решаваш - отиваш -вечеряш. Сега начинанието изисква внимателно планиране с точността на военна операция.

Из дванадесетте подвига на Херкулес: Вечеря навън с малко дете

Преди появата на детето ходенето в ресторант не е изисквало специална подготовка. Решаваш - отиваш -вечеряш. Сега начинанието изисква внимателно планиране с точността на военна операция.

Едно време семействата водеха децата в ресторант само по специални поводи. През останалото време предпочитаха да поверят детето на баби и да излязат сами или просто не ходеха на ресторант, докато отрочето не стане достатъчно голямо, за да се държи „прилично" на публично място. Сега бабите често са далеч, а все повече семейства избират поне от време на време да се хранят навън и да прекарат времето с детето си, особено ако са били разделени през деня.

Кухнята

Може да примирате при мисълта за японска кухня или мексиканска храна, но детето най-вероятно няма да споделя вкусовете ви към храна, драстично различаваща се от менюто, с което е привикнало. Помислете за спагети или традиционна българска кухня, която няма да поднесе неочаквани вкусови изпитания за дребното. Непознатата храна може да остане недокосната, а вие да

платите сметката накрая.

Ресторантът

По възможност, посетете заведение, в което вече сте били, знаете какво меню предлага и с каква бързина се приготвя храната. Ключовата дума тук е „скорост". Колкото по-бързо могат да ви поднесат храната, толкова по-малко рискове имате да заседнете за минути (ако не и часове) с хленчещо дете, което е гладно и трябва да бъде разсейвано до пристигането на вечерята. Заведение, което предлага основно разнообразни салати, може да не звучи особено изискано, но е удобно - салатите стават бързо и лесно може да бъде поръчано допълнително, ако детето поиска. Китайските ресторанти също са удобни. Те предлагат различни видове нудли и кафяв ориз, които обичайно се приготвят скоростно. Не забравяйте да поискате храната на детето да се приготви без лютиви подправки! Ресторантите с италианска кухня с всичките спагети и пици обикновено се радват на одобрението на детето, но при поръчката се поинтересувайте колко време ще отнеме приготвянето на различните храни - лазанята е страшно вкусна, но ако се приготвя както трябва (т. е. на момента), ще отнеме доста време. Обикновен ресторант с традиционна нашенска кухня също е удачен избор - детето ще яде храна, която познава, а това повишава вероятността вечерята да премине успешно.

Удобствата

Предварително разберете дали ресторантът предлага детско столче за хранене. Ако няма такова и има възможност (например в квартален ресторант, където ви познават), донесете свое столче или столче за кола от група три (повдигаща седалка без облегалка), освен ако не сте готови да прекарате вечерята с детето в скута, за да се храни удобно.

Отношението

Не залагайте на сляпо! Един прост телефонен разговор с въпроса „Малки деца добре дошли ли са в ресторанта?" ще ви разкрие политиката на заведението по един или друг начин. За вас детето е най-хубавото гардже, но за съжаление, това не е задължително за останалите. Ако заведението се обявява за достъпно за семейства с малки деца, това не означава, че на малките там се разрешава всичко; от друга страна, не допускайте и неразумни упреци, насочени към детето, освен ако не пречи на персонала да работи или не съществува възможност да се нарани.

Времето за вечеря

Вечеряйте рано! Отидете в заведението преди там да се е струпала обичайната навалица посетители. Така, по всяка вероятност, храната ще дойде по-бързо, а персоналът още няма да е толкова зает и изнервен. Детето също още няма да е уморено, както би било, ако вечерята е късно и имате всички шансове да е весело и по-склонно да се държи добре, отколкото ако е вече сънено и изтощено. Така ще имате възможност след прибирането у дома да му дадете малко време да се разтовари от новите емоции с обичайната домашна рутина, преди да легне.

Настаняване

Да изберете перфектната маса не е всичко, но е важно. По възможност търсете маса, която не е съвсем близо до изхода на ресторанта, за да си спестите неприятните минути в следене дали детето ви няма да реши да се разходи навън само (а да очаквате да стои през цялото време мирно на масата е меко казано нереалистично). Добре е масата да не е и твърде близо до входа на кухнята - повечето деца с огромно любопитство обичат да изследват новите места, но надали персоналът ще сподели радостта им да се опитат да влязат навсякъде. Ако някъде близо до масата, на която седнете, има празно пространство, където детето да може да играе под ваше наблюдение, е бонус (и облекчение за останалите посетители, ако трябва да сме честни). Заведенията, които имат детски кътове, се множат и са удобни, но ако отрочето ви е любител на такива забавления, отчетете, че вероятно няма да е особено склонно да седи на масата за хранене и да обърне внимание на вечерята.

Подходящи забавления

За много дребосъци е страшно забавно да „помагат" на сервитьорките в работата им, но ако последните не са благоразположени към такава „помощ" и не са възхитени от молбите на малките да носят заедно таблите или поне да се държат за полата им, докато сервират, постарайте се да забавлявате детето си сами. Носете предварително приготвена чанта с играчки, блокче за рисуване и пастели, но давайте нещата едно по едно, за да задържите вниманието на дребното за по-дълго време.

Скорост, скорост и пак скорост

Бавната вечеря, разточителна във времето, е нещо чудесно и е приятно изживяване, ако има на кого да оставите детето. Когато то седи помежду ви, настояващо да яде веднага и думкащо с прибори по масата, бързината е от значение. Изберете място, където знаете, че обслужват бързо, но избягвайте ресторанти за бързо хранене, където храните обичайно са с високо съдържание на мазнини. Някои ресторанти приемат предварителна поръчка на менюто по телефона, особено ако ви познават (или ако минете няколко минути да поръчате предварително). Добра идея е да поръчате всичко за вечерята наведнъж, за да не чакате между отделните поръчки. Може да ви се стори, че да поръчате храната на детето първа е добре, но това обичайно означава, че то ще се наяде за 10-20 минути и ще е готово да си тръгне, докато още дъвчете салати. Освен ако детето ви наистина не се храни бавно (поне 30 минути), предпочетете да поръчате храната за всички едновременно и да се донесе възможно най-скоро.

Храната

Позволете на детето да участва в избора на вечерята си, като сведете вариантите, между които да избира до два или три по ваша преценка (по всяка вероятност то още не може да чете така или иначе). Още с пристигането в ресторанта е добра идея да поръчате препечени филийки или пресни пълнозърнести хлебчета, които да бъдат донесени преди да сте поръчали вечерята, за да може детето да дъвче нещо. Има вероятност така да не изяде цялата си порция, но пък ще може да изчака поръчката, без да нервничи. Избирайте храна, която знаете, че детето харесва. Избягвайте точно сега да експериментирате с нови вкусове и се придържайте към прости на вид ястия: месо с ориз или картофи, спагети, отделно сервирани зеленчуци. Манджите, в които са смесени много съставки, може да се видят подозрителни за ядене на малчугана.

Обръщайте внимание

Не чакайте, докато детето започне да хленчи, за да му обърнете внимание! Запазете „възрастните" разговори за възрастна компания. Сега излизате навън с малкото и се пригответе да общувате основно с него. Предлагайте му забавленията, които носите едно по едно, за да го държите заето, докато храната дойде (или докато вие привършите храненето, ако детето ви изпревари).

 Вечеря с компания

Ако имате желание и възможност, можете да съчетаете излизането с приятелско семейство с дете. Дечица под година и половина не играят с, а до другарче, но пак ще им е приятно да са заедно. По-големите малчугани могат да се заиграят и да се хранят по-успешно, като гледат едно от друго. Не забравяйте да наблюдавате играещите деца с повишено внимание - когато са заедно, малките са склонни да измислят шумни забавления, които да пречат на околните.

Поставете граници

Крайно нереално е да очаквате детето да седи кротко по време на цялата вечеря (чували сме, че има и такива деца с щастливи родители, но с очите си не сме ги виждали засега). То вероятно ще приказва на висок глас, ще иска да става да се разхожда, ще изисква внимание и т. н. и това е нормално и очаквано. Но все пак, трябва да сложите някакви граници, защото въпреки че повечето хора се радват на весело дете, което с удоволствие се запознава и контактува с тях, може да не са щастливи, ако то реши да прекара цялата вечер при тях, понеже много ги е харесало. Същото важи и за персонала - ако е сговорчив и не е натоварен, можете дори да случите с каки-сервитьорки, които да прекарат няколко минути в игра с детето, давайки ви малко време насаме, но не бива да допускате малкото да им пречи да си вършат работата, за която им плащат. Може да е добра идея от време на време да ставате с детето и да го извеждате навън за смяна на обстановката и разведряване. Ако се налагат повече такива разходки, можете да се редувате с партньора си, за да получи всеки възможност да хапне на спокойствие. Кажете на детето още в началото на вечерята какво може и какво не може да се прави („Можеш да играеш тук до масата и да ходиш до цветята, да се запознаеш с „нашата" сервитьорка; не може да късаш цветята и не може да стоиш при сервитьорките, защото им пречиш да работят").

Внимание! Achtung! Осторожно!

Персоналът и посетителите на ресторанта може с удоволствие да общуват с детето и да са склонни да се занимават с него, но отговорността за малкото е само и единствено ваша. Наблюдавайте го да не се озове в краката на сервитьорите, докато сервират или отсервират - счупената посуда може да е най-малкият проблем. Детето може да се залее с гореща храна или да се нарани. Внимавайте къде ходи, освен ако не сте готови да плащате скъпи вина, случайно бутнати от него от поставката и подобни инциденти, опасни за детето и/или за финансите ви.

Бакшиш

Разсипана храна, покривка, омазана с различни манджи и питиета, неволен тормоз над персонала... Не забравяйте да оставите щедър бакшиш, особено ако искате пак да посещавате с успех същото заведение!

 

Автор: Таня Русева, Ла Лече Лига

 

 

Сподели: