Нашият дом

Из записките на една несбъдната добра домакиня или Експресно привеждане на къщата в ред за по-малко от 30 минути

Получавате обаждане, че ви идват гости. Домът ви изглежда така, все едно е минал средно силен ураган, нанесъл значителни поражения. Имате по-малко от 30 минути. Можете или да излъжете, че внезапно сте заминали извън града (особено глупаво, ако са ви хвана

Из записките на една несбъдната добра домакиня или Експресно привеждане на къщата в ред за по-малко от 30 минути

Всяка стая, която не може да бъде приведена привидно в ред за по-малко от 5 минути, следва да има ключ, който да завъртите и „загубите".

Получавате обаждане, че ви идват гости. Домът ви изглежда така, все едно е минал средно силен ураган, нанесъл значителни поражения. Имате по-малко от 30 минути. Можете или да излъжете, че внезапно сте заминали извън града (особено глупаво, ако са ви хванали на домашния телефон) или да приведете в изпълнение практичния план за експресно привеждане на къщата в ред.

1. Почистване

Ако по пода се търкалят валма прах като в Дивия Запад, примесени с всякакви боклуци, части от играчки и остатъци от няколко вечери, то не можете да се разминете без почистване.

Трик: Минете с прахосмукачка/метла само там, където се вижда. Забравете за чистене под килимите и под диваните - кой ще надникне там?! Ако няма видими петна, прескочете миенето на пода; ако не може - измийте само там, където попада погледът.

Времетраене: 5 минути

2. Бърсане на прах

По секциите и мебелите лежи дебел слой прах, на места разписан с „Аз бях тук!" плюс дата отпреди два месеца? Няма страшно!

Трик: Както и в горната точка - бършете прах само там, където има опасност да бъде видян. Без угризения пропуснете най-горните лавици и вдигането на предметите, за да бършете отдолу. Ако нямате, сега е времето да се сдобиете с една от онези бърсалки за прах, които са с пера - те успешно забърсват или поне разсейват праха равномерно, без да оставят следи след себе си.

Времетраене: 2 минути

3. Баня и тоалетна

Без тях не можете да се разминете - неизбежно някой ще поиска да ги използва, а вие надали искате да ги стреснете с безобразния им вид.

Трик: Пропуснете банята, съсредоточете се върху тоалетната! Препарат, бързо почистване, готово. Не се старайте всичко да блести - няма време за това. Достатъчно е да е чисто наглед и гостите да не се притесняват да ползват тоалетната от страх да не лепнат някоя незнайна на науката ужасяваща болест. Ако ви остане минутка, повторете процедурата само с мивката в банята.

Времетраене: 5 минути

4. Кухнята

Ако кухнята ви е като моята, то там е страшно да надникне човек. Определено трябва да вземете мерки, за да не плашите хората с по-слаби сърца.

Трик: Всички дребни неща, натрупани по плота, съберете в голяма купа или кутия, която заврете на някое недостъпно за любопитни носове място. Ще я разтребвате после. Почистете печката - само отвън, където се вижда - и плота, както и мивката. Няма време за миене на чинии - сложете ги в найлонова торбичка и ги приберете в някой шкаф. Всякакви тенджери, тигани и тави, които не са на мястото си, струпайте във фурната и затворете вратичката. Това е достатъчно да придаде горе-долу разтребен вид на кухнята. Преминете на следващата точка.

Времетраене: 5 минути

5. Спалнята

Макар рядко, има опасност някой да се заблуди случайно или нарочно и да влезе там. За да не ви разнасят с месеци после, вземете спешни мерки да я приведете в ред (поне на пръв поглед).

Трик: Всички дрехи, натрупани по леглото, столовете и мебелите, съберете на наръч и бутнете в гардероба. Няма време за сгъване! Това ще направите, след като си тръгнат гостите. Изпънете горе-долу завивките и покрийте с шалте или кувертюра. Ако нямате - крайно време е да се сдобиете! - Ползвайте голямо одеяло. Ако имате бебешка кошара и не се очаква бебето да спи там, докато гостите са у вас - ползвайте я за склад, а всичко нахвърляно вътре, покрийте с одеяло - високите й стени надеждно прикриват съдържанието й.

Времетраене: 3 минути

6. Тайната на заключената стая

Всяка стая, която не може да бъде приведена привидно в ред за по-малко от 5 минути, следва да има ключ, който да завъртите и „загубите", докато не приключи гостуването.

Времетраене: 0 минути

7. Под леглото

Във всеки дом има куп места, където могат успешно да бъдат скрити много неща, които не бива да попадат пред погледа на посетители. Използвайте ги!

Трик: Едно чудесно място е под леглата - смело бутайте там дрехи, играчки, книги и всичко разхвърляно, което може без риск от счупване да бъде наритано отдолу. Леглата покрийте с гореспоменатата кувертюра или одеяло, които да висят до пода и да скриват разтурията отдолу.

Времетраене: 1 минута

8. Скришни места

Използвайте въображението си и прибирайте всякакви неща, които не са на мястото си на скришно и далеч от чужди погледи. Такива са: печката, пералнята, чекмеджетата на фризера или вътре в камерата, зад секциите и т. н. После ще ви отнеме време да ги намерите и разхвърляте както преди, но вие друго не сте и очаквали.

Времетраене: 3 минути

 9. Магията на здравото тиксо

Няма почти нищо счупено, което да не може да бъде експресно поправено с малко здраво тиксо. Счупени вратички на шкафове, гореспоменатите печка, пералня и фризер (вече натъпкани) здраво залепете с тиксо така, че да не могат да бъдат случайно отворени и да покажат съдържанието си.

Времетраене: 2 минути

10. Детските играчки
Във всяка къща с дете обичайно има несметни количества играчки, които се търкалят навсякъде, особено в ден, когато ненадейно идват посетители, а време за подреждането им няма.

Трик: Снабдете се с голям кош. Минете с него по всички стаи и хвърляйте вътре всички играчки. След това го сложете в някой ъгъл и покрийте с подходяща кърпа.

Забележка: Избягвайте да слагате в коша с играчки чорапи, обувки, бельо и други неща, защото е много вероятно докато гостите са у вас, детето ви да реши да вземе играчка от там и пред погледа да лъснат нежелани детайли.

Времетраене: 2 минути

11. Терасата

Ако имате тераса - следва да я използвате! Тя е чудесно място за временно съхранение на всякакви неща.

Трик: Снабдете се със средно голям кашон, за да можете при нужда да нахвърляте в него неща, които не искате да бъдат на показ и го „заточете" на терасата (здраво облепен с тиксо).

Времетраене: 1 минута

12. Освежете дома!

В една къща единствената приемлива миризма е тази на свежо, чисто и евентуално - на прясно изпечени курабийки. Вие курабийки не сте имали време да направите (а и в печката има тави, тигани и тенджери, надеждно складирани далеч от чужд поглед), затова се съсредоточете върху първите две.

Трик: Разбира се, най-напред отворете широко прозорците - чистият въздух е винаги добре дошъл. Винаги имайте у дома си шише - пулверизатор с вода, в което добавете няколко капки ароматно масло - за предпочитане лимон, но ако нямате, всякакво върши работа, включително няколко пръсвания от свеж парфюм. Ако нямате такива под ръка, с чиста съвест сложете малко препарат за почистване с добра миризма и пръснете на стратегически места (здравият разум подсказва да избягвате мебели, тъкани и килими). Домът ви веднага започва да ухае като след основно почистване!

Времетраене: 1 минута

13. Вариант 2: Мега експресно подреждане при очаквани гости след по-малко от 10-15 минути.

Трик: Пропускате чистенето, бърсането на прах, подреждане и чистене на кухнята, и спалните; съсредоточавате се върху тоалетната, събирането на детските играчки и дрехи (особено ако са долно бельо) и бързо скриване на тайни места на най-неподходящите вещи, като не пропуснете да освежите дома накрая.

Времетраене: общо 11 минути

14. Готово!

Поздравления - къщата ви има човешки вид! Измийте се, срешете се и си придайте спокоен вид, все едно не сте прекарали последния половин час в бясно търчане напред - назад.

По-късно ще се наложи да прекарате поне два - три часа в оправяне на щетите, но за това ще мислите после. Наслаждавайте се на компанията на гостите в току-що „подредената" си къща.

 Забележка:

* Ако вече знаехте поне 8 от тези съвета, то вие очевидно нямате нужда от тях.

* Ако сте се потресли от поне 4 от тези съвета, не идвайте у дома!Автор: Таня Русева

 

 

Сподели: