Родителска практика

Из живота на ЛЕТОВНИЦИТЕ

Така сте си мечтали да дойде лятото и заедно с малкия разбойник да се наслаждавате на почивката на морето. Как да помогнете на детето да свикне с този съвсем нов свят, пълен със слънце, пясък и вода?

Из живота на ЛЕТОВНИЦИТЕ

Така сте си мечтали да дойде лятото и заедно с малкия разбойник да се наслаждавате на почивката на морето. Той може с часове да се рови в пясъка, да прави кули и да си играе с водата. Но, за нещастие, на него хич не му харесва плажът, а това означава, че почивката ви е застрашена. Как да помогнете на детето да свикне с този съвсем нов свят, пълен със слънце, пясък и вода?

Още от сутринта всичко се обърква: пясъкът пари, слънцето ослепява! Вашият калпазанин ненавижда шапката си и категорично отказва да го мажете със слънцезащитен крем. А морето... всъщност той се страхува от него! С една дума детето капризничи и е недоволно от всичко. Пребиваването на плажа, за което сте мечтали, се превръща от удоволствие в борба.

Има четири причини, заради които малкото дете може да не хареса плажа и морето: слънцето, пясъкът, вълните и хората. Това са, обаче, причините, които са завели вас там, защото не си представяте почивката по друг начин. Но ако сте се оборудвали с чадър, слънцезащитен бебешки крем, кофичка, лопатка, играчки и търпение, скоро и вашият мъник може да сподели радостта ви.  

НЕПОЗНАТ СВЯТ

Когато отидете за първи път на плажа, е абсолютно възможно мъникът да се уплаши и да откаже всичко, което му предлагате. За него това е съвсем ново място, където всичко е необикновено и непознато. Съвсем естествено е в такава ситуация детето да изпитва тревога и дори страх. Възможно е да се чувства съвсем малко пред огромното море и плажа, претъпкан с хора. Как да не изпадне в паника!

За да се почувства по-спокойно, изберете по-тихо място, под чадър. Постарайте се да не променяте това място, децата държат на постоянството и предсказуемостта. Не заставайте много близо до морето, мъникът може да се изплаши от разбиващите се вълни. Сложете го на сянка, а ако е много горещо, намокрете тениската и редовно го мажете със слънцезащитен крем. Разпръснете играчки пред него, донесете вода в кофичката. Направете му така удобствата, че когато поиска да може да си почине и да поспи.

Детето иска да стои във вас, на ръце? Не му отказвайте. Позволете му да почувства, че сте до него и не сте разочаровани, че не е изпаднало във възторг при вида на плажа. Кажете му: „Виж, седнали сме заедно под чадъра на червени линии, точно до спасителите. Това ще бъде нашето място.". Не го пришпорвайте да влиза във водата. Ако не се тревожите и проявите търпение, мъникът може по-бързо да се отпусне и да се радва на игрите с пясъка и водата.

НА ПРИПЕК!

Вчера всичко беше наред, а днес, още с идването на плажа, детето показва, че не му харесва да е тук. Възможно е да е останало с лошо впечатление от вчерашното посещение. Може да му е било много горещо, да е било уморено и да не се е чувствало добре? Старайте се да уважавате потребностите и желанията му. Не ходете на плажа, когато слънцето е много активно (между 11 и 16 часа). Обличайте мъника с леки дрехи и сандали, които да предпазват крачетата му от горещия пясък и шапка с широка козирка. Не забравяйте за памперса и резервен бански. Запасете се с хладка вода и му давайте от време на време да пие. Все пак може да не разбира, че дискомфортът му е свързан с жажда. Когато му сменяте памперса, го мажете със слънцезащатитния крем. Опитайте това да става под формата на игра.

Родителите никога не трябва да забравят, че слънцето не е игра за децата. Дечицата под 3 годинки трябва да прекарват по-голямата част от времето на сянка. Задължително се използват слънцезащитни средства. Те трябва да са специално предназначени за малки деца и да са купени от аптека или специализиран детски магазин. Обръщайте внимание на срока им на годност. Кремове, които сте използвали предишното лято, не трябва да се използват и това. Нанасяйте плажното мляко на всеки два часа, както и след всяко къпане. И не забравяйте, че рискът от изгаряне е дори по-висок във водата, отколкото на сушата.  

СТОЙ, КЪДЕ ТРЪГНА!

Най-накрая малкият калпазанин е свикнал с плажа, но на вас ви се иска да стои мирно и да си играе до вас. Щом направи три крачки от чадъра и вие започвате да се безпокоите и да го спирате. На него бързо му става скучно само на територията, с която е привикнал. Вече е готов за малки приключения, но е задължен да стои до вас. Започвате да го контролирате и не трябва да се учудвате, че той се държи раздразнително и капризничи. Някак нещата не са така, както му се иска, а на всичкото отгоре и шапката му пречи... Дайте възможност на детето да поиграе спокойно, като не го изпускате от поглед. Насочило се е към съседите? Намесете се само, ако забележите, че те предпочитат тишина, за да си почиват. Ако мъникът иска да отиде до водата, заведете го да си намокри крачетата, бързичко, просто да се освежи. Иска по-дълго да стои във водата? За по-голяма безопасност го придържайте под мишниците. Шапката го дразни? Не пренебрегвайте този факт, наместете я или му предложете да си смените за малко шапките, това ще го развесели. Отвличайте му вниманието и изобщо, общувайте през цялото време с него и така ще се възвърне желанието му за плажа и морето.  

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: