Тя и Той

Из-не-вярата

Синдромът на Дон Жуан, бягството от скуката или от проблемите

Из-не-вярата

Аз съм на 33 години, не съм омъжена, но живея с бащата на детето ми от студентските си години. Сякаш винаги сме били заедно. Преди 3 години родих момиченце. Не работя, защото малката боледуваше често и реших да я гледам вкъщи, докато поотрасне. Той е лекар. Един ден разбрах, че си има любовница. Заварих ги в нейния апартамент - каза ми, че си пиел кафето. Не издържах и се нахвърлих върху нея. После той ми каза, че са заедно от три седмици. Беше хлътнал до уши - просто не можех да го позная. Измъчваше ме, повтаряше, че не е трябвало да правим детето, че не може да ме търпи. Тормозя се денонощно - не мога да спя. Още сме заедно, зависима съм от него. Не искам да оставя детето си без баща, а и не искам да го изгубя. Не мога да разбера защо стана така, къде сгреших. Ако някой можеше да ми подскаже изход от лабиринта, в който се намирам...

„Чудна думичка е изневярата - хем вяра, хем изне" - шегува се Мая Новоселска в популярния скеч от „Улицата". Според някои статистики 44% от мъжете и 21% от жените изневеряват на половинките си. Според други - процентите са 76 и 50... Почти половината от мъжете изпитват желание да изневерят на работното си място. Всяка четвърта жена - също. Повечето омъжени жени твърдят, че го правят заради проваления си брак. Изненада - половината от изневеряващите мъже смятат, че бракът им е успешен! Вероятно затова 80 % от жените изневеряват от любов. За разлика от мъжете - любовта е причина за изневяра при едва 30 % от тях.

Но ако не е заради любов, то каква друга причина може да кара по-силната част от човечеството да гледа гузно по-слабата си половинка?

КОГАТО ТОЙ ИЗНЕВЕРЯВА

 Синдромът на Дон Жуан, бягството от скуката или от проблемите

- това са най-честите диагнози при неверните мъже. Сред нас живее една немалобройна група мъже, която търси самоутвърждаване чрез безразборни сексуални контакти. За съжаление, дори намерили „жената на живота си", тези мъже просто не могат да се сдържат да не изневеряват. При други, всичко започва, когато усетят, че първоначалната страст е изместена от монотонност. Този тип мъже (и жени също!) са гладни за силни емоции - също като хората, пристрастени към екстремните спортове, осигуряващи им по-висок адреналин. Новата връзка ги зарежда с емоции и сили за живот. Именно за този тип важи приказката, че

 „изневярата спасява брака"...

...защото, след като заситят емоционалния си глад, те се връщат - спокойни и удовлетворени при постоянния си партньор. Няма скандали, няма постоянно мърморене, няма обвинения.

Водещата причина за други изневери е просто търсенето на утеха. Несподелянето с партньора, липсата на комуникация създава

огромна маса от самотници.

Те са сред нас. Никак няма да е преувеличено да се каже, че във всеки семеен човек живее и един единак - самотен и непознаван от най-близките си. Този вътрешен човек е неженен... Когато срещне някой, който да го изслушва търпеливо и да се вълнува искрено от неговия свят, някой, който умее нежно да го приласкае, той възторжено се хвърля в емоционална - и сексуална връзка.

Просто авантюра?

Може би. Но често именно тези невинни авантюри, при които другата жена успява да изгради силна емоционална връзка с мъжа, прерастват в сериозно обвързване. Една година или три, а понякога и цял живот - тези връзки съществуват паралелно с брачните. Интересното е, че твърде често, когато след развод нелегалната двойка се легализира, хармонията се нарушава.

...Но защо?

Може би защото много от нелегалните връзки се крепят тъкмо на това - на своята несбъднатост. Мечтата по неосъществимото и копнежът са тяхната закваска и когато пречките пред пълното реализиране на връзката са отстранени и пътят най-после е разчистен, нищо не е както преди. Най-често неблагословените двойки са влюбени именно заради това - защото копнежът е винаги по нещо несбъднато...

Преди, обаче, влюбените да се съберат, трябва първо истината да излезе на бял свят...

Как реагираме при изневяра

Казват, че това зависело от зодията: дамата Овен прощава, Лъвицата се нахвърля ожесточено (като ранена лъвица) и изхвърля неверника... Рибата отплува без много шум. Жените под знака на Козирог си отмъщават, като разбиват финансово прегрешилите, Телците също си отмъщават - но с изневяра.

КАК ЖЕНИТЕ РЕАГИРАТ ПРИ ИЗНЕВЯРА

Овен. Тя ще стисне зъби и ще понесе търпеливо удара. Няма да си тръгне, но ще остане бдителна за по-нататъшни удари на съдбата и ако те се зададат - ще бъде добре подготвена.

Телец. Прощава, но не забравя. Няма да стигне до крайности - освен ако за „крайност" не се приема... нейната изневяра - като справедлив отговор на случилото се.

Близнак. Тя е на настроения и в любовта. Може да стори и невъзможното, за да отмъсти, но може и да остане спокойна - защото самата тя е потърсила утеха другаде.

Рак. Избухва внезапно, разочарованието я кара да взема крайни и необмислени емоционални решения.

Лъв. Изневяра? Какво пък - собствените й ухажори са много, възможностите - под ръка... Лъвицата не страда, рядко отмъщава - това е под достойнството й.

Дева. Толкова много сълзи! Ако след всичко това другият не се върне, той вероятно е истинско чудовище...

Везни. Тя винаги има авариен вариант, тъй като е от жените, които не могат да живеят сами.

Скорпион. Най-ревнива сред жените, тя не търпи да дели мъжа си с никоя друга. Тя не умолява, а поставя ултиматуми. Ако партньорът й се колебае, няма да го чака дълго. След раздялата връщане назад няма.

Стрелец. Когато й изневерят, тя забравя, че е дама. С думите и поведението си влошава още повече ситуацията и често самата тя предизвиква раздялата, а после задълго остава сама.

Козирог. Тази дама е безкомпромисна, когато стане въпрос за изневяра. Дори мисълта за кръшване е достатъчна, за да предприеме крайни и често жестоки мерки.

Водолей. Кръвна обида - това е за дамите Водолейки изневярата. Следват дълги дни и нощи в плетене на интриги, кроене на подмолни планове и стратегии за действие в кризисната ситуация.

Риба. Единствената жена, която оставя неверната си половинка да живее своя живот и дори пожелава щастие на новата двойка. Рядко се бори за любовта си. Горда и силна е - затова и не плаче.

 В търсене на знаците

Много може да се говори за това как да познаем, че сме лъгани в любовта. Сексът не е сигурен знак - при изневяра партньорът може да се отдръпне - но също така е вероятно и да стане по-активен в леглото. Знак, че „има нещо" е по-скоро, ако промени поведението си в секса - и движенията.

Често изневеряващият става необосновано нападателен - когато е с гузна съвест, той е по-агресивен и се държи грубо, спори и отправя странни обвинения. Но същевременно може да стане и по-мил от обикновеното.

Може би е по-потаен? Говори по-често по телефона с особен тон, бързо превключва прозореца на екрана на компютъра, когато минете край него... Дали не откачате?... Ами ако все по-често отсъства безпричинно, за разлика от преди?

Колко много въпроси!

Вместо да гадаете и изпадате в паника, вземете мерки да укрепите връзката си. Дори той да не ви изневерява, здравословното взиране във взаимоотношенията ви и повишеното внимание към партньора ще ви предпазят от бъдещи подводни течения...

За да се стигне до изневяра, връзката най-вероятно още преди това е била разпадната от липса на любов или недостатъчна близост. Но може ли след изневяра тя да се възстанови и

 всичко да бъде като преди?

Нищо никога не е както преди... Особено след изневяра. Светът около нас се мени - и ние също. Често кризите в брака и любовта ни карат да предприемаме действия, за които не сме и помисляли, оставени на течението и инерцията. В това има нещо хубаво: нарича се стимул за промяна. Защото

животът е движение - и промяна.

Няма лесен отговор за сърдечните въпроси, няма рецепта. Тайните рецепти на баба помагат само, когато трябва да се забърка кисело мляко или баница с късмети, а не стабилна и сърдечна връзка. Особено ако е била разрушена. В случая - по народната приказка, такава една връзка се нарича спукано гърне.

 ...Или не?

Всички ние - двойките с деца, се надяваме, че семейството може да оцелее след такова изпитание. Наистина това няма как да стане бързо и безболезнено. Но ако и двамата са искрени в стремежа си да съхранят брака, то това е достойно решение. То обаче има смисъл, само ако целта е не да се възстановят предишните отношения (онези преди кризата), а двамата да ги преосмислят и създадат нов тип връзка - изградена на доверие, толерантност, зачитане нуждите и психологическите потребности на другия. Но тази връзка повече от всякога

трябва да диша.

 Свободата е глътката въздух, без която нито ТОЙ, нито ТЯ ще се чувства на своето място. Новият тип взаимоотношения трябва да бъдат построени върху осъзнаване за предишните грешки и проблеми и последиците от тях. От друга страна, промяната е възможна, само ако и двамата я желаят и вярват, че имат общо бъдеще.

Децата не могат и не трябва да бъдат оправдание или единствена причина да се продължи напред. Нужно е ТОЙ и ТЯ да се чувстват добре заедно като мъж и жена.

Това осъзнаване не може да бъде еднократно. Двамата трябва да заживеят с новото положение. Бракът, семейното съжителство е дълъг и сложен процес. Ако се замислим по-дълбоко, започваме да разбираме, че хармонията между мъжа и жената е едно

велико Тайнство.

Няма как да го разгадаем, ако не се потопим в него. Изцяло, без да се щадим за другия, без да икономисваме сили за човека, с когото искаме да остареем - в добро и лошо.

Отговорността при подобен втори шанс е огромна и това трябва добре да се разбира. Тя лежи на раменете (и съвестта) и на двамата. В противен случай партньорът, на когото са изневерили, ще живее с илюзията за своята праведност, с оправданието, че не той е сгрешилият и виновният. Същото важи и за изневерилия - той може да остане с оправданието, че нещата (отново) не вървят, защото връзката се разпада по причини, които зависят от партньора. Това наистина оправдава изневярата, но само донякъде.

След като двамата (съпрузи) решат, че желаят да продължат заедно, усилията им трябва веднага да се насочат не към запазване на някакво старо „статукво" и измамно равновесие, а именно към нерешените семейни проблеми от преди изневярата. Възстановяването на връзката изисква много духовни усилия и двамата трябва да са готови да не бягат от тази своя отговорност. Защото и този път бягството ще доведе до търсене на изход в нова, по-разтърсваща любов. То е път без изход.

Изневярата е

силен удар върху любовта

между двамата души, върху семейството. Без съмнение, за да се стигне до нея, любовта е била поставена на изпитания. Видимо и двамата не са успявали да се справят успешно с тях. Може да се изтъкват много причини за несправянето със семейните проблеми, но въпросът винаги опира до незрялост на единия или и двамата от партньорите. Постепенно се натрупва умора, а тя ражда агресия. Тази емоция може да се прояви по много и различни начини спрямо другия. Независимо какво пише в учебниците по психология, агресията е противоестествено чувство. Тя изсмуква силите ни за важните неща и може дори да ни унищожи.

„Хем вяра, хем изне" - наистина, чудна дума е изневярата! Може би ключът се крие във вярата. Ако двамата се обърнат един към друг - всеки със своята болка, и решат да се потърсят отново - искрено и настоятелно, вярата неминуемо ще дойде.

 

Автор: Надя Йончева 

 

Сподели: