Раждане

Избор на лекар: 5 грешки

За всички жени, очакващи появяването на бял свят на мъничето, е много важно да знаят, че всичко при тяхното раждане ще бъде наред.

Избор на лекар: 5 грешки

Някои от нас се чувстват по-спокойни, когато предварително знаят кой ще бъде лекарят, който ще помага при раждането.

Избирането на лекар вече е възможно, за щастие, в много родилни домове. Макар и не повсеместно, и срещу допълнително заплащане. За съжаление, някои жени са си създали невярно впечатление за това как лекарят е длъжен и как непременно трябва  да приеме да води раждането. И затова между лекаря и пациентката понякога възниква недоразбиране. За да не се случи това с вас, нека да разберем тези грешки, които бъдещите родители често допускат при избора на гинеколог.

Най-важното - не думи, а дела

Първа грешка:

„Докторът задължително ще ми съчувства и ще ме утешава по време на раждането".

От доктора зависи наистина много, но той не е длъжен да изпълнява ролята на ласкавата майка, любящия баща или дори - помощник в раждането. Някои жени строят такива представи, за да отдадат водещата роля на доктора, а те пасивно да наблюдават процеса на раждането, сякаш няма  да раждат те. Мамите искат от лекаря да ги утешава с думи и да ги гали по главата.

Нужно е да уточним, че функциите на доктора все пак са други.

Докторът не трябва да се намира по всяко време редом с вас и да ви държи за ръката, съсредоточавайки се върху вашите емоции. Неговата задача - да следи как протича родовата дейност, да наблюдава разкритието на шийката на матката и да вземе непосредствено участие в кулминацията на родовия процес. Или мигновено да отреагира, ако раждането се усложни.

Защо за доктора е важна  позиция на независим експерт? За да не изразходва сили, привеждайки в ред вашите емоции, а в сложния  момент да ги събере и изпълни своя професионален дълг. Например, да направи цезарово сечение, ако възникне извънредна необходимост.  Или да ви даде да отдъхнете с помощта на медикаментозни или немедикаментозни обезболяващи средства, за да съберете необходимите за фактическото раждане сили.

Вашето поведение

Много често, когато се среща с немногословен доктор, жената решава, че по време на раждането неговата позиция ще бъде дистанцирана. Тя решава да смени лекаря, без да си дава сметка, че единственото важно е професионализмът.

Топлото участие и ласкавите думи на доктора за някои жени са много желателни. Не без основание казват, че и словото лекува. И майките очакват, че докторът ще бъде нежен с тях. Но помислете, наистина ли това е абсолютно наложително? Възможно е един доктор по време на запознаването ви живо да разказва за това, как ще протече раждането, и да съумее да подбере ласкави слова. А друг казва: „Всичко ще бъде наред!", което съвсем не омаловажава неговите професионални качества. Затова информирайте се на първо място за професионалното ниво и опитност на лекаря. И вече на второ - за това как той ще общува с вас по време на раждането. А да вселят увереност у вас могат други хора - примерно бъдещият татко, съпровождащ раждането.

Мъж или жена?

Втора грешка:

„Раждането непременно трябва да се води от доктор-мъж или непременно от доктор-жена".

Много често жените таят подобни предрасъдъци. Едни от тях считат, че жените-доктори не са способни достойно да посрещнат раждането. Сякаш тя в сложния момент може да изгуби самообладание. Други казват, че докторите-мъже са много груби, за да подкрепят жената по време на раждането. По мнение на психолозите, при много жени действат стереотипи, които водят началото си от детството. Бъдещата майка счита: „Докторът непременно трябва да бъде силен красив мъж, истински спасител, наистина да може да защити жената при непредвидени обстоятелства". Или обратното : „Само жена е способна да разбере друга жена и да бъде при раждането ласкава и добра, като майка. А това наистина е необходимо в такъв важен момент". Подобни мисли са проекция от детските отношения на жената с майката и бащата. Ако те са били топли и доверителни с майката, то в трудни моменти тя ще търси подкрепа от жена. Ако с бащата - то от мъж.

Такъв избор на лекар е крайно неоправдан. Професионализмът не зависи от половата принадлежност. Векове акушерите са били жени, а в наши дни за по-добри се считат мъжете.

Вашето поведение

Психолозите смятат, че ако бременната жена изпитва дискомфорт при мисълта, че нейният доктор няма да бъде от половата принадлежност, на която тя се доверява, то не си заслужава да бъде разубеждавана. Макар да няма никакво основание, всички позитивни мисли за бременната в този случай са важни. Нека да утешава себе си с илюзиите, че при доктора-мъж всичко е под контрол, а жената повече я разбира. Ако вас ви смущава и нервира докторът-мъж, то не си струва да експериментирате и е необходимо да изберете доктор-жена.

Избирайте сами

Трета грешка:

„По-добре  да изберете доктора, когото хвалят в Интернет или при когото е раждала ваша приятелка".

Това е невярно. Трябва да разберете, че единственото добро мнение, което можете да си съставите за доктора - е вашето собствено. И приятелката, и Интернет могат да бъдат прави, и докторът действително да е забележителен. Но бедата е в това, че на вас той може да не се хареса, да ви  подразни, например със своя външен вид или поведение.

Личностният фактор също играе голяма роля. И тогава действително, даже да бъде със седем педи чело, на вас може да не ви внуши доверие, ако не изпитате симпатия към него.

Вашето поведение

Даже безусловно да вярвате на приятелки или Интернет, все пак е добре преди раждането да се срещнете няколко пъти с препоръчания ви доктор, за да съставите свое мнение за него. Разкажете му какво очаквате, узнайте неговото мнение за това как е по-добре да родите, да обсъдите тактиката за раждането.

Възможно е да пожелаете да смените доктора. Но ако изберете този, когото са ви препоръчали, то не забравяйте да вземете неговия мобилен телефон (това, разбира се, се отнася и за всеки ваш избор). Това ще ви даде увереност, че всичко ще бъде под контрол.

По-евтино -

Не значи по-лошо

Четвърта грешка:

„Ще раждам в скъпа клиника, защото само парите гарантират професионализма на докторите."

Професионалистите в скъпите клиники са отлични. Но те в никакъв случай не са по-лоши и в държавните родилни домове. Раждането може да струва по-евтино или по-скъпо в различните клиники, но професионализмът на докторите не зависи от това.

Вашето поведение

Отидете в родилния дом, в който сте решили да раждате, и разпитайте за всеки доктор, когото можете да изберете.

Докторът трябва да бъде грижовен, но не очаквайте, че той ще стане изпълнител на ролята на ласкава майка, това не е негова задача!

Различия в характерите

Пета грешка:

„Добре е, ако ние с доктора си приличаме."

Възможно е, вие и докторът, да станете приятели. Макар че и противоположностите, както е известно, се привличат.

Но в случая с медицинския персонал, по мнение на психолозите, най-добре е, ако докторът изцяло или отчасти се отличава от вас.

Има такива случаи в родилната практика, когато емоционални жени изливат своите чувства пред лекаря и го въвличат в своите дела. Било е и обратното, когато умиротворени жени и спокойни доктори не са бързали по време на раждането там, където е било нужно да побързат.

Вашето поведение

При общуването с лекаря, разкажете какъв човек сте по натура. Споделете с него своите страхове или, напротив, кажете, че вие сте настроени по-смело. Наблюдавайте доктора. Ако вие сте емоционална и лесно се подавате на паника, по повод емоциите, по-добре е, ако докторът бъде спокоен и много въздържан човек. Но ако вие сте уравновесена, то раждането ви трябва да го води активен и деятелен лекар.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: