Здраве

Изцеждане при кърмене

Кърмата е безценна храна и незаменим фактор за растеж и развитие на детето.

Изцеждане при кърмене

Майчиното мляко е щит срещу алергии и инфекции. Кърменето е не само начин на хранене, но и преживяване, създаващо красива и емоционална връзка между майката и нейното бебе.

Важно умение при кърменето е изцеждането. То дава възможност да се предотвратят и разрешат различни проблеми. Вижте какви са детайлите за процеса и научете причините за прилагането му.

Стимулиране на лактацията

Веднага след раждането гърдите започват производството на коластра. Независимо от нейното малко количество, бебето трябва да бъде слагано често да суче. Така то не само получава незаменимите съставки на тази безценна храна, но и стимулира процеси, които стабилизират лактацията. Когато кърменето е невъзможно заради медицински причини (травматично раждане, недоносено бебе и др.), майката трябва да поддържа лактацията чрез изцеждане. Това може да се направи ръчно или с помощта на помпа.

Излишно много кърма

В първите седмици след раждането нуждите на детето от кърма са по-малки от възможностите на млечните жлези да я синтезират. Често след кърмене усещането за напрежение в гърдите е значително. Задържаните количества кърма са повод за втвърдяване на гърдите, болка и дискомфорт. Решението на този проблем е изцеждане на известни количества кърма. Така не само се преодолява неприятното чувство, но и се профилактират различни усложнения във връзка с лактацията.

Задържането на големи количества мляко в гърдите не само носи усещане за тежест и болка, но  може да доведе и до затруднено засукване, запушване на млечните канали и мастит.

Хранене от шише

Има редица случаи, в които кърменето се отлага, или става невъзможно като начин на хранене (недоносени бебета, бебета, родени в тежко състояние и др.). Тогава изцеждането е единственият вариант да се стабилизира и поддържа лактацията и така да се предостави възможност и на тези деца да получат майчино мляко – безценна храна в старта на живота.

Изцеждането на гърдите е и решение за хранене с кърма, ако поради някаква причина не можете да накърмите детето си, или се налага дохранване за известен период. За такива случаи много от майките се запасяват със замразена кърма. Ако прецените, че и вие искате да имате такава, добре е да предвидите разумни, а не излишни количества от въпросните резервни порции. Когато едно дете се кърми на поискване и не се смущават природните механизми за поддържане на лактацията, рядко се стига до намаляване на кърмата и нужда от дохранване със замразена такава.

Изцеждането е важен фактор за предотвратяване на редица проблеми, но е важно да се прецени колко и докога да се практикува. Неговата най-голяма роля за стабилизиране на лактацията и профилактика на свързаните с периода проблеми е в първите няколко седмици след раждането. Когато бебето започне да отнема по-големите порции кърма и след кърмене усещате гърдите си меки и спокойни, не е необходимо да прилагате изцеждане.

Важно е да се отбележи, че опитите да се „изцеди докрай“ не са добро решение и често водят до появата на травми. Критерий, че сте се справили със задачата добре, е чувството за омекване и облекчаване на гърдите.

За да бъде кърменето успешно, не забравяйте подготовката на зърната. Добре е да използвате продукти, които ще предотвратят разраняването им в кърмаческия период заради механичното дразнене при сучене на бебето. Започнете употребата още по време на бременността. След къпане нанесете малко количество върху деликатната зона и масажирайте до пълното абсорбиране от кожата. Този тип мазила са незаменими и след появата на бебето, когато с тяхна помощ кърменето ще е лесно и приятно.

 

Автор: Елена Василева, акушерка,

създател на училище за родители „МА-МА”

 

Сподели: