Тя и Той

Излизане по женски, излизане по мъжки – термини от новото време

Често излизанията по мъжки или по женски предизвикват семейни скандали. Необснована ревност, сълзливи обобщения и мнителност...

Излизане по женски, излизане по мъжки – термини от новото време

Чували ли сте вица, в който мъж след пиянска вечер се прибира вкъщи, слага стол до леглото пред привидно спящата си жена и на нервния й въпрос "Какво правиш с този стол ?" отговаря: "Искам да съм на първия ред, когато започне представлението!". Често излизанията по мъжки или по женски предизвикват семейни скандали. Необснована ревност, сълзливи обобщения и мнителност... все неща, които е нужно да преодолеем в името на "семейното спокойствие". Малка част от компромисите, които трябва да направим в името на децата. 

 Ако преди да се появят те, наследниците,  излизането с момичетата и/или с момчетата е било една забавна и често повтаряща се традиция, то след като се сдобием с малчовците вкъщи тези "тематични вечери" се превръщат в необходимост. Невинаги може да впрегнете някоя жертвоготовна баба, да я закотвите вкъщи за вечерта, за през нощта, че даже, ако може и за сутринта докъм обяд. Все някой ще трябва да се жертва в името на едно безпаметно момчешко напиване или за целите на дългите, безпатенти женски разговори на маса. По какво се различават прекарванията? Какво толкова мистично има в "мъжките четвъртъци" или в "женските петъчни вечеринки"?

МЕЧТАТА НА БАРМАНИТЕ

Върти се вашият благоверен пред огледалото вечерта, сменя ризи, дънки, оправя двата сантиметра щръкнала коса и си слага парфюм. Момчетата го чакат. По предварителни данни ще вечерят и после "каквото сабя покаже". Знаете, че тази сабя винаги едно и също показва - безпаметно обикаляне по заведенията, водки, уискита, текили, шотове... мечтата на бармана. Точно след около час няма да има смисъл нито какво точно е облякъл, нито какъв парфюм е сложил. Момчетата няма да обърнат внимание нито на прилежно изгладената му риза, нито на новия парфюм. Нищо, че се гласи като селска мома преди седянка. Откача ключа от вкъщи от голямата си връзка, взема телефона си, слага пари в задния си джоб, не взема връхна дреха, за да не я загуби и е готов - като за война. За момент се замисля на вратата дали да не остави и телефона си, но в крайна сметка си го взема - в името на вечерната логистика естествено. И така - до целувката на прага и до копчето на асансьора. Оттук нататък програмата е все една и съща - добрите стари заведения, все едни и същи, добрите стари приятели - все едни и същи. Водка с нещо, водка без нищо, 8 шота за отскок, хайде още 8, които разлива между бара и масата. То е ясно, че няма да се танцува. Кой сериозен мъж ще се вие като змия, при положение, че може да се налива кротко, опрян на някоя маса и да удря приятелски най-близикия съмишленик по врата. Футбол, политика, жени - чуждите и своите, коли - сегашните, мечтаните и бизнес - това е в началото, докато се чуват. После алкохолът и музиката глътват разговорите и нещата тръгват от само себе си. На автопилот. Ресторант, първа дискотека, втора, трета, накрая може би чалга - до 5, до 6, до 7, до 8... Чудите се какво правят толкова до сутринта. Как издържат? Ами и те не знаят. Дали флиртуват със съседните маси, дали си говорят... - ами май и те не знаят.

Развиделява се и в тишината на тихия апартамент чувате как някой нескопосано се опитва да си отключи тихо. Първи опит - неуспешен, някъде там, на площадката отвън падат ключове, а може би телефон... Втори опит - успешен. Шумолене в коридора. Обляга се на стената в опит да свали обувките си. Минава известно време, от джобовете му се изсипват стотинки и вратата на спалнята се отваря. Скача на възглавницата със засилка и заспива още във въздуха. Преди да е метнал тежката си ръка през гърдите ви. Първо вдишване и започва пиянска дълга симфония, а навън вече пеят птички. Няма смисъл да заспивате. Малкото човече ще се събуди всеки момент, а и шумът от дъскорезница не е най-доброто приспивателно. Чака ви дълга сутрин. Ще пазите тишина чааак до обяд. "Докато татко се наспинка, защото е уморен" и докато същият този татко по-късно не се събуди с отнесена, пиянска  усмивка. "Мило, а да знаеш снощи какво стана..." Мъжки им работи.

РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ

Срещата е в 8, в малко ресторантче. В 8 и 15 вие все още давате инструкции -  ако се събуди, ако не се събуди, така се прави попарка за закуска, това сирене и тази вода. Душ, грим, "как мислиш с това или с това? Не, може би с това...". Вас, за разлика от него, ще ви оглеждат. В 8 и 30 все още избирате обувки, когато телефонът ви звъни и всичките ви приятелки се извиняват, че ще закъснеят с от 5 до 30 минути. Резервацията почти изгаря. Гланцът за устни остава за в таксито, обиците също. В крайна сметка се събирате до една с час закъснение и от децата, яденето, детските болести  и свекървите нещата неминуемо се насочват към любовта. На кого му липсва, кой я търси, кой как си го търси. Втора, трета чаша вино. Втора бутилка. Малки тайни за дребни прегрешения, малко женски цинизми за размери, пози и флиртове и дълго шъткане на масата. Женски фриволен смях.  Много малко за работа, култура и шопинг - все пак сте сериозни момичета. Сервитьорът носи сметката, след като цяла вечер е подслушвал с интерес и всички стриктно си поделят хапването и виното. " Къде ще ходим сега?". Часът е едва 12, а вече има уморени лица на масата. "Малкият ме събуди днес в 6!", "Утре съм на йога, сутринта...", " Трябва да я водя на танци в 10...". Женски неволи, изключващи среднощните забежки. Оставят най-сериозните и най-пийналите естествено - обичайните заподозрени. В крайна сметка оредялата женска компания тръгва развеселена и кривяща токове без цел по нощните улици и обсъжда кое заведение да посети. Избира се някое, където "няма да има много досадници" или пък "там е еди кой си". "За мен Дайкири, Куба либре, Мохито" - коктейли. Бързо се оглеждате и започват танците. Разговорите се прекратяват. Втори коктейл, трети... някой отскача за цигари. Повечето сте пушачки инкогнито - целият свят знае, че пушите, без мъжа ви, естествено. Сериозните момичета за час са се превърнали в добрите стари палавници, които разливат Дайкирито си в краката ти, обсъждат бармана и пушат като комини.

До към 3 - 4. Бърза организация за отърваване от настоятелните джентълмени от бара отсреща (вероятно излезли по мъжки) и всички отново са на улицата. Целувки, "кога ще се чуем, видим"..., прегръдки все едно няма да се чуете още утре да поклюкарствате и нещата приключват в 3 поредни таксита.

Бавно и на пръсти превъртате ключа на вратата, без излишни шумове се събличате, миете зъбите си, лицето, слагате си крем и безшумно се мушвате под завивките. Детето ще стане след 3 часа и много добре знаете, че няма да можете да останете в леглото до късно. Независимо колко добре се справя таткото с памперса, сутрешното миене на дупета и издирването на анимационни филми по телевизията. Полузаспала ще помогнете за приготвянето на това чудо на кулинарията - попара с масло и сирене, и ще преоблечете детето - нищо, че "нищо няма да й стане, ако поседи по пижама до обяд".

В крайна сметка разлики огромни няма в момчешкото и момичешкото излизане. Дали ще е в 3 или в 6 прибирането, дали ще е съпроводено с падане в коридора или с безшумно миене на зъбите в банята няма значение. Когато има деца, параметрите на безгрижието се променят. И скромният ми семеен опит сочи недвусмислено, че хлапашките излизания на татко или инфантилните приятелки на мама са важни за домашния баланс като микроскопичната доза вирус, която носи всяка ваксина.

 А относно ревността - има една градска мъдрост по въпроса : "Нека не се гоним, за да не се хванем!".    

Автор: Анна Свиларова

 

 

Сподели: