Семейно здраве

Измихте ли плодовете и зеленчуците

През последните месеци медиите гърмяха с ужасяващи новини за радиационни марули, заразни краставици, домати - носители на бактерии и всякакви плодове, пълни с повече нитрати, отколкото витамини.

Измихте ли плодовете и зеленчуците

През последните месеци медиите гърмяха с ужасяващи новини за радиационни марули, заразни краставици, домати - носители на бактерии и всякакви плодове, пълни с повече нитрати, отколкото витамини. Всяка майка неизбежно си задава въпроса: „С какво храня детето си и как да избегна вредителите?" За съжаление живеем във време, когато подбирането на качествени продукти, почистването на плодовете и зеленчуците и поднасянето на здравословна порция храна на всеки член от семейството изисква много време, много информация и още повече умения.

ДА РАЗВЕНЧАЕМ МИТОВЕТЕ

В трудни за здравословното хранене моменти се хвърляме и на най-научнонеобоснованите съвети за това как да се справим с вредните вещества в храната. Някои накисват марулите в леген с вода около 30 минути преди консумация, защото чули, че така падали нитратите. Други изтъркват до блясък ябълките със специална четка, защото са сигурни, че по този начин „убиват" вредните вещества на препаратите за пръскане на плодовете, трети са убедени, че крушите са чисти само тогава, когато са измити с гореща вода и сапун. Оказва се, че всички тези усилия са безсмислени и отнемат само време.

* Измиването на плодовете и зеленчуците

Специалистите са на мнение, че колкото и да накисвате и търкате продуктите, няма как да измиете нитратите, нитритите и останалите вредни вещества. Съветът е просто да измивате плодовете и зеленчуците обилно преди консумация. По този начин поне ще премахнете прахта и мръсотията от улицата.

* Истерията ешерихия коли

Това е патогенен микроорганизъм, който се намира нормално в чревната флора на хората и животните. Страхът от прословутите краставици обаче достигна и до България. Много родители спряха да дават на децата си краставици, за да ги предпазят от смъртоносната бактерия.

Последните новини обявяват, че в България категорично не върлува бактерията ешерихия коли, а щамът О104:Н4 на бактерията е открит в пакет кълнове от фермата Гертнерхоф в Северна Германия, която вече е затворена!

Въпрос към специалиста

д-р Н. Благоев

Какво трябва да правят хората относно почистването на плодовете и зеленчуците, за да поемат възможно най-малко вредни вещества от тях?

На първо място, хората не трябва да изпадат в истерия. Според мен, добрата лична хигиена и обилното измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация е достатъчна предпазна мярка срещу бактериите. Освен това сблъскването на детския организъм с бактериите не е чак толкова страшно и развива имунитета на подрастващото хлапе.

ЗА ПЕСТИЦИДИТЕ

Пестицидите са отровни химични съединения, специално създадени от човека за борба срещу вредителите по растенията. Те обаче проникват в плодовете и зеленчуците и тяхната редовна консумация чрез хранителните продукти води до проблеми с нервната система, причинява рак, причинява хормоналния баланс, а при деца може да нанесе увреждания в мозъчната дейност.

Най-новият годишен доклад на Environmental Working Group (EWG), създаден за правителството на САЩ, публикува списък с така наречените „чисти" и „замърсени" плодове и зеленчуци от пестициди. Съдържанието на химичните съединения е най-високо в ябълките, следвани от целина, ягоди, праскови, спанак, нектарини, грозде, червени чушки, картофи, боровинки, маруля, къдраво зеле. „Чистият" списък препоръчва на първо място лук, следван от царевица, ананас, авокадо, аспержи, грах, манго, патладжан, пъпеш, киви, бяло зеле, диня, сладки картофи, грейпфрут, гъби.


Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Н. Благоев, Център по хигиена, медицинска екология и хранене

 

 

Сподели: