Семейно здраве

ИЗМОРЕНИ СЛЕД ОТПУСКАТА


Току-що сте се върнали от отпуска.

ИЗМОРЕНИ СЛЕД ОТПУСКАТА

Току-що сте се върнали от отпуска. Плажът се е превърнал в офис, а леденият коктейл в силно кафе. Чувствате се изморени. Не ви се работи. Направо ще заспите на бюрото. А шефът се чуди защо, вместо да цъфтите от енергия за работа, се държите като след двойно нощно дежурство. Звучи ли ви познато? Парадокс, но често срещана ситуация.

ЗАЩО СЛЕД ПОЧИВКАТА ИДВА УМОРАТА?

Ако просто сте отишли за една седмица на Българското Черноморие, може и да не усетите умора, когато се върнете на работното място. Ако обаче сте пътували извън страната, много вероятно е да заспивате в офиса още на обед. Причината е в смяната на климата. Друг фактор за умората след отпуска е, че по време на ваканцията сигурно сте се хранили по-обилно от обичайно, позволявали сте си и по-тежки храни. Освен това сте се хранили късно вечер и нощем и думата режим не е съществувала за вас. Не на последно място отпускарят зарязва тренировките си. В най-добрия случай фитнесът се сменя с тичане на плажа, дълги разходки и плуване. В повечето случаи обаче „тренировката" е повече в полза на бирата на плажа, изтягането на шезлонга край басейна и недоспиването.

Изведнъж обаче идва време, когато рязко трябва да върнете на място деня и нощта - да се храните през светлата част на денонощието и да спите през тъмната.

КАК ДА СЕ СЪБУДИТЕ ОТ ЛЕТНИЯ СЪН?

* Ако температурната разлика между мястото на почивка и това, в което живеете, е повече от 10 градуса, три-четири дни след завръщането си от отпуска трябва да спите с три часа повече... за да наваксате.

* В първия уикенд след отпуската спете на обед - специалистите твърдят, че дневният сън възстановява ресурсите на организма, когато той е изтощен.

* Сутрешният фреш повишава имунната система, но и ободрява. Ако нямате време, сложете поне няколко резенчета лимон във водата си.

* Ясно е, че по време на отпуската сте хапвали нездравословно. Вкарайте в менюто си свежите салати, киселото мляко, плодовете и суровите ядки.

* Намалете въглехидратите. Хлябът, пастата, вафлите, тортите и всички останали подобни продукти изискват прекалено много енергия за обработване, а вие и без това сега я нямате.

* Ако искате сутрин да сте свежи, предишната вечер трябва да хапвате нещо леко (кисело мляко, плод, салата, риба) и да не се храните поне 3 часа преди сън.

* Може и много да ви мързи (разбирам ви напълно), но започнете да тренирате всяка сутрин - кростренажор, велоергометър, гимнастика, дори само ходенето 30-40 минути „събужда" организма.

Временни, но бързи решения:

-          Пийнете малко студена вода

-          Стойте на хладно

-          Станете и се разходете

-          Наплискайте лицето си с хладка вода

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: