Здраве

Юмруче в устата

Сукането е вроден инстинкт, който започва още докато бебето е в утробата на майка си.

Юмруче в устата

След раждането инстинктът се запазва и е най-активен във възрастта до 4-5 месеца, след което започва да намалява постепенно, докато изчезне.

Послание

Когато бебето смуче юмручето си, най-често то изпраща послание за възникнало чувство на глад, като по този начин се успокоява и се чувства в безопасност.

Във възрастта до 1 годинка

Инстинктът за смучене на ръчички обикновено отшумява от само себе си – след пет месеца родителите наблюдават това все по-рядко (обикновено продължава до първата годинка). Някои фактори, обаче, могат да засилят този естествен рефлекс и той да продължи неопределено дълго време:

1. В процеса на хранене бебето яде, но не задоволява нуждата си от сукане. Добре е да знаете, че гърдата за бебето е не просто източник на храна, но и начин да се отпусне и да се успокои. След като се нахрани, то просто иска да се „наслади” на гърдата на мама за известно време, докато тя, може би, го отнема твърде рано, преди това да се случи. Между другото, същото се наблюдава и при изкуственото хранене: едно дете може да суче и празна бутилка, въпреки че не е гладно.

2. Глад. Смученето на юмруче може да се дължи и на чувство на глад. По този начин бебето се успокоява, защото си мисли, че смуче майчината си гърда или шише.

3. Липса на внимание от страна на майката. Ако обръщате внимание по-рядко, отколкото бебето има нужда, не го вземате на ръце, или го правите само ако плаче, сукането на юмручето помага на детето да се успокои и дори да заспи.

4. Скука. По този начин детето просто се забавлява.

5. Пробиване на млечни зъбки (след около четвъртия месец). Бебето има нужда да слага нещо в устата си, тъй като венците му са подути и то хапе юмруче, за да облекчи състоянието си.

След 1 годинка

След първата годинка повечето от децата постепенно изгубват този навик, но има и такива, които продължават да го практикуват от скука или като проява на безпокойство. Обикновено на втората и третата година смукането на юмрук или пръсти се наблюдава главно при прекалено възбудими и емоционално неуравновесени деца. Често нервната среда вкъщи, проблемите между родителите или липсата на майчина привързаност допринасят за създаването на този вреден навик в по-късна възраст.

Как да се справим с това?

Няма нищо лошо в желанието на детето да смуче юмруче в ранна детска възраст. Ако и вашето дете е така, опитайте да приемете това като даденост и не се притеснявайте: в края на краищата този естествен рефлекс скоро ще започне постепенно да изчезва.

Ако обаче бебето смуче ръцете си интензивно, тогава трябва да се опитате да разберете причината за това поведение и да я отстраните:

  • В края на храненето не бързайте да отнемате гърдата от бебето, оставете го да го да я подържи в устата си. Когато то се умори, или задоволи естествения си рефлекс, само́ ще пусне зърното.
  • Ако смученето на юмруче е причинено от глад, не се бавете, а нахранете детето. В случай че нямате достатъчно мляко, се посъветвайте със специалист как да постъпите.
  • Ако детето иска внимание, опитайте да говорите с него по-често, да го носите, да го прегръщате. Не е нужно да оставяте бебето само́ за дълго време.
  • В периода на прорязване на зъбки предложете подходяща играчка, която да облекчи състоянието, или намажете със специален обезболяващ гел за никнене на зъби.

За да може детето бързо да забрави естествения си рефлекс (или когато навикът се утвърди и продължава до две години), можете да използвате следните методи:

  • Разсейвайте детето с подходяща играчка и провокирайте да ви обърне внимание.
  • Четете му книжки, придружавайки думите си с подходяща интонация и жестове.
  • Предложете залъгалка. Много съвременни родители (за разлика от представителите на по-възрастното поколение) имат негативно отношение към бибероните-залъгалки. Повечето специалисти обаче са на мнение, че вредата им е силно преувеличена и те са много по-хигиенични от детската ръчичка. Освен това, от биберон-залъгалка можете да се откажете много по-лесно, като изтъкнете различни причини, докато при юмручето, в т.ч. и палеца, това съвсем не е така. 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: