Развитие и обучение

Кафе и деца – неочаквано добра комбинация!

Сигурно ви се е случвало малчуганът да отпие глътка от сутрешното ви кафе и вие ужасено да извикате, отдръпвайки по-надалеч чашата си. Някак от само себе си се разбира, че кафето не е за деца - като цигарите, алкохола и останалите вредни субстанции за въз

Кафе и деца – неочаквано добра комбинация!

Сигурно ви се е случвало малчуганът да отпие глътка от сутрешното ви кафе и вие ужасено да извикате, отдръпвайки по-надалеч чашата си. Някак от само себе си се разбира, че кафето не е за деца - като цигарите, алкохола и останалите вредни субстанции за възрастни. В действителност обаче това не е точно така. Кофеинът, оказва се, съвсем не е толкова опасен, колкото се смяташе доскоро, а за някои малчугани би могъл да е дори полезен. Изненадани ли сте?

Ако решите да давате кафе на детето, бъдете изключително бдителни, тъй като по-големите дози биха могли да бъдат опасни за него! Препоръчваме ви да слагате по лъжичка-две готово кафе в сутрешната му чаша мляко и да наблюдавате как реагира организмът му. Не забравяйте и за „скрития" в различни други продукти кофеин, като например газирани напитки, шоколад и бонбони!     

Увеличете дневния прием на вода при детето, тъй като кафето действа по принцип дехидратиращо!

Учени от САЩ са доказали пряка зависимост между овладяване на някои от симптомите на ХАДВ (хиперактивност с дефицит на концентрация) при децата и даването им на контролирани дози кафе. В действителност повечето медикаменти, използвани в световен мащаб за третиране на деца с ХАДВ включват в състава си метилфенидат и амфетамини, които са стимулант, също както и кофеинът. Действието им (подобно на кафето) се състои в покачване на нивата на допамина - нервен трансмитер в мозъка, отговарящ за мотивацията, поведението и познавателната способност).

Ще попитате, ама как да даваме стимуланти на хиперактивни деца, няма ли това да задълбочи симптомите още повече? Всъщност при деца и възрастни с такива нервноповеденчески проблеми стимулантите действат точно по обратния начин - вместо да ги превъзбуждат и изнервят, те в действителност им оказват успокояващ ефект. В същото време засилват концентрацията и способността за обработка на информация. Разбира се, както знаем от личен опит, кафето има моментен ефект и няма как да повлияе на паметта в дългосрочен план. За деца с ХАДВ обаче това може да е спасителната сламка за овладяване на проблемите в училище, заради които повечето родители на такива малчугани изпитват тотално отчаяние.    

И още един любопитен факт, който предизвиква интереса на редица психолози - смята се, че децата, консумиращи по малко кафе със сутрешното си мляко, е по-малко вероятно да изпадат в депресивни състояния, отколкото други, които не приемат изобщо кофеин.

Все пак имайте предвид, че ефектът на кафето при деца не е достатъчно добре изследван, когато се приема продължително и в произволни количества. Дозировката на кофеина при малчуганите трябва да е изключително прецизна, тъй като прекаляването с него може да доведе до проблеми със сърдечната дейност и нервната система.

Значително по-здравословна алтернатива е зеленият чай, в който също има кофеин (приблизително една трета от количеството, съдържащо се в кафето), но се смята за много по-подходящ за деца. И тук обаче дневната доза при малките не бива да надвишава чаша зелен чай, при това - приготвян под формата на не много силна запарка.

 

Автор: Весела Захариева
по материали на Американската психологическа асоциация

 

 

Сподели: