Lifestyle

Как да изберем детска градина за нашето дете


Ето че е настъпил мигът, в който трябва да решите в чии ръце да поверите грижите за детето си, а вие да се върнете на работа.

Как да изберем детска градина за нашето дете

Ето че е настъпил мигът, в който трябва да решите в чии ръце да поверите грижите за детето си, а вие да се върнете на работа. В случай че бабата е в друг град или още работи, или пък сте решили, че е добре хлапето ви да прекара деня сред свои връстници, идва ред да направите избор за детската градина.

Преди всичко отделете време, за да разгледате всички варианти, които предлагат детските градини, и да подберете най-подходящата за нуждите на детето ви.

Сградата. Първото, което ни прави впечатление. Комфорт, удобство, хигиена - изключително важни за всеки родител. Наличието на подходящо място за игри навън също не трябва да бъде пренебрегвано.

Размерът на групите. Обърнете внимание на това колко деца са събрани в една група. Най-добре в групите да има най-много между 12 и 14 деца. Така възпитателите могат да обърнат внимание на всяко хлапе, да се запознаят с неговите индивидуални интереси, потребности и особености на характера и да работят с децата според това. Не е за подценяване и фактът, че когато са отговорни за по-малко деца, педагозите са по-спокойни и по-всеотдайни, което със сигурност се отразява добре на малчуганите.

Учебната програма. Всички програми, на които се базира учебният процес, трябва да са съобразени с програмите, утвърдени от МОМН. Но това не означава, че не могат да се различават в зависимост от детското заведение. В частните детски градини програмите са разработени така, че да има възможност да се обръща внимание на индивидуалните особености на всяко дете. Набляга се на интелектуалното, социалното, емоционалното и физическото развитие на децата. Освен това се обръща особено внимание на стимулирането и развиването на творческото въображение. За това помагат различните ателиета, организирани в детската градина. Например, занимания за сръчни ръце - икебана, оригами, работа с глина; музикални занимания - пиано, солфеж, пеене; театрални ателиета.

Често се залага на изучаването на чужди езици. Всеизвестно е, че колкото по-малки хлапетата започнат да учат чужд език, толкова по-лесно се справят с тази задача. По-късно няма да имат проблеми с произношението и речниковия запас и върху тази добра основа ще могат да надграждат граматика. Сред езиците, които се изучават в детските градини, най-често срещани са английският и немският, но при желание може да намерите още италиански и испански.

Менюто. Поинтересувайте се дали то се изготвя от професионален готвач. Задължително условие е ястията от менюто да са част от одобрен от Министерството на здравеопазването рецептурник. В повечето детски градини зареждат продуктите директно от производителя, а в някои кухни дори работят с био продукти. Ако имате желания вашето дете да ползва вегетарианска кухня, трябва да уточните и този въпрос.

Собственият транспорт. Едно безценно удобство. Преди да решите да се възползвате от него обаче, е добре да проверите, доколко маршрутът и времето, в което се взима детето са, подходящи за вас. Обърнете внимание на транспортните средства, с които разполага детската градина - дали са надеждни и добре поддържани, и на опита и квалификацията на шофьорите. 

Спортни занимания. Списъкът с физически дейности е различно дълъг в различните частни детски градини, но в него обикновено фигурират гимнастика, плуване, бойни изкуства, народни и модерни танци, волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт. Имате възможност да изберете според вашите предпочитания и тези на детето ви.

Специализирани кабинети. Освен задължителния медицински кабинет добре е в градината да има и психолог.  Не на последно място е логопедът - за деца, които имат затруднения с произнасянето на определени букви, заекват или изпитват големи трудности при четене и  писане. В допълнение в детското заведение може да има и специализирани кабинети по различни учебни дисциплини - компютърна зала, видеозала, интерактивен езиков кабинет, библиотека, ботаническа градина.

Обратна връзка с родителите. Предварително се поинтересувайте как се осъществява тя. Колко често и в каква форма ще получавате информация за това как се е чувствало детето ви, какъв е напредъкът му, има ли проблеми в общуването с другите деца или пък в усвояването на учебния материал. Още един въпрос, който може да уточните, преди да решите да поверите грижите за детето си на определена детска градина, е колко често се правят родителски срещи.

Автор: Мила Попова

 

 

Сподели: